Skip to main content
Map

Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge

Internationale handel is onmogelijk weg te denken bij heel wat ondernemingen. Ondernemen buiten de EU-grenzen vereist vrijwel altijd kennis van douanematerie. In dit traject maak je kennis met de belangrijkste douaneconcepten om de douanematerie (nog beter) te beheersen.

Verschillende internationale handelstendensen (o.a handelssancties, brexit, niet-fiscale verplichtingen en exportcontroles) verplichten de importeur/exporteur om haar/zijn douanekennis continu bij te schaven om in overeenstemming te zijn met de wetgeving. De juiste douanekennis en -processen hebben levert de onderneming bovendien substantiële cashflowvoordelen op.

Dankzij het traject Customs Academy Havenbedrijven Zeebrugge zijn deelnemers in staat om douaneprocessen binnen de onderneming beter te begrijpen en te managen — zowel op operationeel als op strategisch niveau.

Voor dit opleidingstraject werken wij samen met onze partner Deloitte, die een aantal specialisten met de nodige ervaring op het vlak van douane en internationale handel ter beschikking stelt.

Programma

Het traject bestaat uit 4 aaneensluitende modules:

 • Introductie tot douanewetgeving, specifieke douanebegrippen
  Begrijp hoe de EU douanewetgeving in elkaar zit en leer de belangrijkste douanebegrippen kennen.
 • Elementen die belangrijk zijn voor het berekenen van de invoerrechten
  Vertrek vanuit de drie douanepijlers (waarde, classificatie en oorsprong) en begrijp hoe de drie pijlers invloed hebben op de berekening van de invoerrechten.
 • Douaneregelingen (binnenbrengen/uitvoeren, transit, opslag, veredeling) en vergunningen
  Ga na welke douaneformaliteiten men moet vervullen bij in- en uitvoer en welke speciale douaneregelingen men kan toepassen voor cashflowoptimalisatie. Wij bespreken ook welke vergunningen/beschikkingen hiervoor nodig zijn.
 • Douaneaangifte en Incoterms
  Leer hoe een douaneaangifte opgesteld wordt en begrijp de betekenis van de codes die in verschillende vakken ingevuld worden. Het niet correct vermelden van de gegevens op de invoer/uitvoeraangifte kan leiden tot (strafrechtelijke)sancties voor de importeur/exporteur en/of douanedeclarant. Daarnaast staan wij stil bij internationale leveringsvoorwaarden (Incoterms). Incoterms beschrijven de verplichtingen, risico's en kosten die horen bij de transactie van de goederen.
banner Apzi-Voka West-Vlaanderen

Contactpersoon

Lorenzo Bequoye

Oorsprongsattesten & exportdocumenten

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

 • Voka- & Apzi-leden: 850 euro
 • Niet-leden: 1.275 euro

Voka is erkend opleidingsverstrekker in het kader van kmo-portefeuille. Dat betekent dat deze opleiding voor 20% of 30% gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid, als jouw bedrijf aan de voorwaarden voldoet. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.O104126.

KMO-portefeuille

Aantal opleidingsuren: 12

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag