Skip to main content
opleiding vb

Contactdag FIT Zuid-Europa (Spanje - Portugal - Italië)

Van 8 tot 17 januari 2019 zakken de economische vertegenwoordigers uit Zuid-Europa opnieuw af naar Vlaanderen om hun marktervaring en expertise ten dienste te stellen van de Vlaamse bedrijven. Je krijgt de kans om onze Vlaams economisch vertegenwoordigers uit Spanje, Portugal en Italië tijdens een individueel gesprek te bestoken met de meest prangende vragen over jouw huidige of toekomstige exportmarkt, waarbij je in alle vertrouwelijkheid jouw exportdossier met hen kunt doornemen.

Spanje

Spanje heeft definitief de recessie achter zich gelaten. In 2017 werd een bbp-groei van 3,1% opgetekend. De belangrijkste trekkers van deze heropleving zijn de export door de Spaanse bedrijven, het herstel van de interne private vraag en een stijging van de bedrijfsinvesteringen. Voor 2018 wordt door de Nationale Bank van Spanje gewag gemaakt van een groei van het bbp met 2,7%.

Daartegenover staat dat Spanje in 2017 voor 310 miljard euro aan goederen en diensten geïmporteerd heeft.

Wat de invoer betreft zijn kapitaalgoederen (21% van het totaal), energieproducten (13,5% van het totaal) en niet-chemische half afgewerkte producten (7% van het totaal) de voornaamste sectoren.

Portugal

Portugal heeft een kleine, open economie, die kwetsbaar is voor externe ontwikkelingen. Toch hebben de structuurfondsen van de EU de afgelopen 30 jaar een zichtbaar verschil gemaakt, onder meer op gebied van weginfrastructuur. Tot 2020 zal Portugal nog elk jaar 10 miljard euro EU-fondsen ontvangen.

Portugal blijft een betrekkelijk kleine markt met ongeveer 11 miljoen inwoners en de bestedingsmogelijkheden van de bevolking zijn, gemiddeld genomen, matig. De Portugese markt is echter niet verzadigd, omdat het land vanuit een achterstandsituatie nog altijd bezig is met een inhaalbeweging. Er wordt daardoor geïnvesteerd in de modernisering van de industrie, de toeristische sector, de energie- en milieusector, de gezondheidssector en in opleiding.

Ondertussen heeft de Portugese economie een duwtje in de rug gekregen door de goede economische prestaties, de economie bevindt zich momenteel in een bloeiperiode.

De bank van Portugal is positief over de toekomst van de economie. Ze voorspelt een groei van 2,5% dankzij de toenemende investeringen en export.

Italië

De Italiaanse economie omvat een ontwikkeld industrieel noorden, gedomineerd door particuliere bedrijven, en een minder ontwikkeld, sterk gesubsidieerd, agrarisch zuiden, met een erfenis van werkloosheid en onderontwikkeling. De Italiaanse economie wordt grotendeels aangedreven door de productie van hoogwaardige consumptiegoederen door kleine en middelgrote ondernemingen, waarvan vele in familiebezit zijn.

2017 was een topjaar voor de wereldberoemde “4A” van de “Made in Italy”, specialisaties waarin Italië uitblinkt en exportreus is. Deze zijn: Alimentari (voeding), Abbigliamento (mode), Arredo (meubels en design) en Automazione, de best presterende macrosector, die automatisering, mechanisering en de rubber- en kunststofindustrie omvat.

De Italiaanse Centrale Bank schat dat het tot 2025 zou kunnen duren voordat Italië het economisch niveau haalt van voor de crisis.

De economische vertegenwoordigers zullen jou hier graag meer over vertellen en je ondersteunen in jouw exportaanpak. De contactdagen bieden dan ook een uitgelezen moment om met hen te overleggen. 
 

Programma

8.30 tot 17.00 uur: Individuele afspraken met de respectievelijke Vlaams-Economisch Vertegenwoordiger (Vlev) - ENKEL OP INSCHRIJVING

Meer info?

Karl Boumans via karl.boumans@voka.be, +32 2 300 58 02 of +32 16 22 26 89

Opleidingspartners

opleidingspartners

Adres

Voka Vlaams-Brabant kantoor Vilvoorde
Medialaan 26
1800 Vilvoorde

Wanneer

Prijs

Gratis

Inschrijven verplicht

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

ING
Proximus
SD Worx
Grant Thornton
Logo Athlon
Logo Premed
Logo G4S
Logo Randstad