Ambassadeurslunch Rusland

28/02/2018

Na een langdurige periode van recessie, vertonen een deel van de financiële en economische indicatoren in Rusland terug een groei.  Om te weten wat er mogelijk is en waar de grootste opportuniteiten liggen, organiseert Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant in samenwerking met Brussels Diplomatic Academy (VUB) en Voka Metropolitan een ambassadeurslunch. De Russische Ambassadeur voor België, Z.E. Tokovinin Alexander vertelt u alles over de Russische markt en welke commerciële en investeringsopportuniteiten uw bedrijf op deze markt kan vinden.

Z.E. Tokovinin Alexander
Z.E. Tokovinin Alexander

Sinds 2017 heeft men grote verwachtingen voor een licht herstel  in Rusland met een groei van circa 1 tot 1,5% in 2017. In 2016 verwachtte men dat het bbp zou dalen met 0,6% op jaarbasis, te vergelijken met de 3,5% in 2015. Toch publiceerde de Federal State Statistics Service onlangs haar macro-economisch rapport met daarin een bbp-indicator die een daling toont van 0,2% ten opzichte van 2015.

In 2016, werd de inflatie vastgesteld op het niveau van 5,4%; in 2015 was dit nog 12,9%. De banksector is nu ook gestabiliseerd. In mei 2016, lanceerde de overheid voor het eerst sinds 2013, met succes een 10-jarige Euro-obligatie ter waarde van 1,75 miljard USD uit met een effectieve rente van 4,75%.

Rusland zette zijn aanpassingen tegen de lagere olieprijzen en de economische sancties opgelegd in juli 2014, verder. De economische maatregelen van de regering, met inbegrip van bezuinigingen op de begrotingsuitgaven en de herkapitalisatie van de banken, zijn de stuwende factoren achter dit proces.

Kansrijke sectoren

Landbouw en voeding

In Rusland wordt amper een kwart van het totale grondgebied als landbouwgrond gebruikt, dat is ongeveer 400 miljoen ha. De rest van het land is ongeschikt voor landbouwdoeleinden door permafrost, bebossing, bodemvervuiling of uitputting van de grond.

Retailsector

De retail in Rusland heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt de laatste 25 jaar. Rusland werd (en wordt) beschouwd als een exporteur van grondstoffen maar werd lange tijd niet gezien als een land van consumenten. Rusland is met zijn 144 miljoen inwoners echter een belangrijke consumentenmarkt, zeker nu er een middenklasse is ontstaan die zich weliswaar vooral in de grote steden bevindt en het de laatste tijd niet gemakkelijk heeft. Onder de consumentengeoriënteerde sectoren neemt de kleinhandel (retail) de eerste plaats in.

Farma en zorg

Sinds de jaren negentig is het aantal privéziekenhuizen in Rusland snel gestegen, vooral in de grote steden. Hier is de verzorging slechts toegankelijk voor gegoede burgers. Ook valt de laatste jaren een grote toename van het aantal tandartspraktijken te noteren. Deze privéziekenhuizen zijn meestal uitgerust met hedendaagse westerse apparatuur en instrumenten.

De generische geneesmiddelen nemen ruim 77% van de Russische markt in. Rusland neemt hiermee de derde plaats in na China en India. Ter vergelijking: in de VS is dit 12%, in Japan 30%, in Duitsland 35% en in Frankrijk 50%. De omvang van de farmaceutische markt is in de laatste 15 jaar met 400% toegenomen.

Innovatie

De afgelopen jaren heeft Rusland miljarden geïnvesteerd in de oprichting van technoparken en Special Economic Zones (SEZ). Op die manier wil de Russische overheid de afhankelijkheid van olie terugdringen en inzetten op innovatie.

Op dit moment zijn er ongeveer 98 technoparken geregistreerd. Een tiental daarvan heeft het potentieel om hightechbedrijven voort te brengen die internationaal competitief kunnen zijn.

Deze lunch is een absolute must voor elke ondernemer die nieuwsgierig is naar deze economische wereldmacht, die er al zaken doet en met collega-ondernemers een inhoudelijk gesprek wil voeren of die op zoek is naar de vele zakelijke opportuniteiten en ze uit eerste hand wil krijgen van deze topambassadeur.

Programma

  • 11.30 u: Ontvangst en welkomstdrink
  • 11.45 u: Inleiding door Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka vzw
  • 11.50 u: Voorgerecht
  • 12.15 u: Presentatie door Ambassadeur Z.E. Tokovinin Alexander
  • 12.45 u: Hoofdgerecht
  • 13.15 u: Q&A
  • 13.30 u: Walking dessert & koffie

Meer info bij

Anja De Clercq via anja.declercq@voka.be of 02 255 20 24.