Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Ondernemen ondersteunen en doen groeien

Succesvol ondernemerschap en een goed regelgevend kader zijn essentieel om onze welvaart te behouden en zoveel mogelijk talent te blijven ontwikkelen. Daarom moeten we ondernemingen ondersteunen gedurende hun hele levenscyclus: van start-ups naar scale-ups tot grown-ups. We moeten ondernemingen stimuleren om duurzaam te groeien en zo hun steentje bij te dragen aan het sterke Vlaamse ondernemingsklimaat.

Maak ondernemen gemakkelijker

Ondernemen in België is door de enorme fiscale druk, vooral de belastingsdruk op arbeid, moeilijk. Dat heeft een negatieve impact op ons concurrentieel vermogen. Met rechtszekerheid, een fiscale gedragscode en groeibevorderende fiscale stimuli worden kleinere bedrijven volop ondersteund in hun groeiplannen. Verminder daarom de lasten op arbeid – door een verbreding van de bestaande belastingsschijven en een plafonnering van de socialezekerheidsbijdragen – en zorg ervoor dat er een effectief keuzestelsel wordt ingevoerd wat het heffingsmoment van de belasting op aandelenopties betreft.

Deze maatregelen helpen niet alleen om een ondernemerschapstimulerende mindset te creëren, maar zorgen er ook voor dat ondernemingen doorheen hun hele levenscyclus kunnen vertrouwen op het Belgische fiscale klimaat en minder snel naar het buitenland trekken.

 

Steun start- en scale-ups vanuit de overheid

De overheden zijn naast regisseur ook klant. Overheidsaanbestedingen bieden de kans om de overheid als referentieklant of innovatiepartner te laten optreden en zo kleinere ondernemingen een stevige boost te geven. Helaas worden te weinig projecten aan kleinere bedrijven aangeboden, vaak door een gebrek aan een expertise en een te grote focus op grote, gekende ondernemingen.

Start door met jaarlijkse bij- en omscholingen het overheidspersoneel op de hoogte te brengen van de meest recente kennis en ontwikkelingen. Bouw ook meer flexibiliteit in voor overheidsaanbestedingen en verhoog het kmo-aandeel qua offertes naar 80% en winnende aanbestedingen naar 60%, volgens de Europese streefwaardes. Door de focus van de overheid te verschuiven van risicodekking naar waardecreatie komt er een klimaat dat innovatie ondersteunt en in ruil ook de overheid moderniseert en professionaliseert. 

  • De overheid moet meer optreden als referentieklant voor start- en scale-ups door hun aandeel in openbare aanbestedingen te vergroten. Werk daarvoor de drempels weg. 

  • Voer een effectief keuzestelsel in wat het heffingsmoment van de belasting op aandelenopties betreft. 

  • Zorg voor groeibevorderende fiscale stimuli. 

Wil je via mail updates krijgen over onze verkiezingsstandpunten?

Geef je mailadres in voor het aanmaken van een profiel en blijf op de hoogte van onze standpunten.

Connecteer met onze experts

Johan Guldix

Senior Adviseur Innovatie & Ondernemen

Full bio of Johan Guldix

Scan de QR-code en maak kennis met Kai, de avatar van Voka die al jouw vragen over onze verkiezingsvoorstellen beantwoordt.