De stakingsacties van dinsdag zullen de economie weer grote schade toebrengen. De luchthavens en de zeehavens zijn opnieuw geïmpacteerd, met alle gevolgen van dien voor de internationale reputatie van ons land. België is op weg om stakingskampioen te worden in Europa, met nu al 88 aangekondigde stakings- en actiedagen. Voka roept de vakbonden op om de stakingsacties te beëindigen en te kiezen voor overleg.
“Teveel is trop. De aanhoudende acties van de vakbonden missen compleet hun doel. Week na week wordt wel ergens actie gevoerd, zonder dat duidelijk is welk doel men hiermee wil bereiken. De ondernemingen ondervinden elke keer schade en ook heel veel werknemers worden getroffen: mensen geraken niet op hun werk, hebben opvangproblemen voor de kinderen en verliezen het vertrouwen in het openbaar vervoer. Onze oproep aan de vakbonden is: kom aan tafel zitten en stop met de voortdurende acties waarvoor amper nog draagvlak lijkt te bestaan”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
Als we nu niet diepgaand hervormen, bezwaren we de toekomstige generaties met een onverantwoord hoge factuur.
Waarom stakingen en actiedagen nefast zijn voor de toekomst van de volgende generaties?
- Langer werken is nodig voor onze welvaart én die van de volgende generaties. In 1990 waren er vier werkenden per gepensioneerde. Straks zijn dat er nog maar twee. Steeds minder mensen dragen de last van steeds meer. Dat houdt ons systeem niet vol zonder langer werken.
- De pensioenleeftijd in België stijgt slechts zeer traag. Met een gemiddelde pensioenleeftijd van 61 jaar liggen we onder het Europese gemiddelde.
- Onze economie groeit te traag. De industrie, handel en financiële sector krimpen, in 2024 gingen er 12.000 verloren jobs verloren. Minder groei betekent minder kansen voor de volgende generaties.
- België heeft de laagste flexibiliteit in atypische arbeidsuren van Europa. Meer flexibiliteit op de werkvloer zorgt voor meer kansen en werkgelegenheid in de toekomst.
- Onze concurrentiepositie staat onder druk. Met de oorlog in Europa en de handelsoorlog moeten we nu onze economie en ondernemingen beschermen voor de toekomst.
