Skip to main content

De SDG's als kader voor jouw business strategie

Leer op 31 mei 2022 en 07 juni 2022 wat duurzame transformatie is, wat de UN Sustainable Development Goals zijn en hoe je er als onderneming mee aan de slag kan!

Kiezen voor duurzame transformatie voor een onderneming brengt veel uitdagingen, maar evenzeer opportuniteiten met zich mee. Door duurzaamheid en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen intrinsiek onderdeel te maken van de eigen strategie kan je onderneming kosten reduceren, anticiperen op risico’s, nieuwe producten of markten verkennen en, uiteraard, de eigen reputatie verbeteren. 

Wat leer je tijdens deze opleiding? 

 • Je begrijpt voor welke (globale) uitdagingen en trends bedrijven vandaag staan; 
 • Je begrijpt wat duurzame transformatie is en wat de SDG’s zijn; 
 • Je begrijpt de drijfveren voor duurzame transformatie en de business case van de SDG’s; 
 • Je begrijpt hoe je aan de slag kan gaan met de SDG’s binnen jouw onderneming; 
Programma

Deze opleiding wordt opgesplitst in twee halve dagen: 

Dag 1 - 31.05.2022

 • Inspiratie: vooreerst willen we je inspireren en ingaan op uitdagingen en trends waar bedrijven, waaronder de eigen onderneming, vandaag voor staan, alsook de drijfveren die hen ertoe aanzetten om te kiezen voor duurzame transformatie. Je leert daarbij wat duurzame transformatie is, wat de SDG’s zijn en waarom ze relevant zijn in een bedrijfscontext. Daarbij worden voorbeelden en best practices aangehaald ter ondersteuning. 
   
 • Aan de slag: a.d.h.v. een oefening willen we je, met de uitdagingen en trends in het achterhoofd, uitdagen om de SDG’s te plaatsen in een bedrijfsmatig perspectief, rekening houdend met holistische en systematische karakter ervan. Hoe kunnen de SDG’s worden gelinkt aan de core business van een onderneming?  

Dag 2 - 07.06.2022

 • Inspiratie: tijdens de tweede workshop brengen we de theorie in praktijk. We lichten aan de hand van een case toe hoe je als onderneming concreet aan de slag moet gaan met duurzame transformatie en hoe je de SDG’s daarbij kan gebruiken. 
   
 • Aan de slag: a.d.h.v. van een oefening willen we je uitdagen om na te denken over hoe je binnen jouw onderneming aan de slag kan gaan met duurzame transformatie en de SDG’s. Je wordt als het ware aangesteld als ‘sustainability lead’ van jouw onderneming. Wat doe jij in je eerste 100 dagen? 
Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor:

 • Kleine, middelgrote en grote ondernemingen
 • Ondernemingen die vooreerst of op gestructureerde wijze aan de slag willen gaan met de SDG’s in hun onderneming. 

Voorkennis van SDG’s is niet vereist voor dag 1, wel voor dag 2.

Docenten

Stef Vervaet, Consultant Sustainable Business Strategies bij Futureproofed

Stef studeerde af als bio-ingenieur met een specialisatie in milieutechnologieën en volgde bijkomende opleiding rond levenscyclusanalyses. Hij bracht deze theorie vooreerst in de praktijk toen hij werkte als proces- en projectingenieur voor Avecom. Bij Futureproofed werkt Stef als consultant en is hij betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe tools en methodologieën om bedrijven te helpen de kansen die duurzaamheid biedt te benutten. Daarnaast is Stef medeoprichter van RELEAF, een onderzoeksbedrijf naar alternatieve groenafvalverwerking. 

Steven Van Praet, Partner en COO bij Futureproofed

Steven is een bedrijfsgerichte ingenieur die gedreven wordt door de uitdaging om mensen bewust te maken over de klimaatcrisis. In 2007 werd hij partner en COO bij Futureproofed. Naast het aansturen van het team, is Steven gespecialiseerd in het in kaart brengen en analyseren van de CO2-impact van bedrijven, producten of projecten, het uitdenken en uitwerken van duurzame businessmodellen en bedrijfsinnovatie. Steven is sinds 2006 tevens bestuurslid van Oya cvba, opgericht door de familie Colruyt, dat ecologisch en sociaal betekenisvolle projecten in een econmisch realistisch perspectief financiert. 

Stephanie Van Breedam, Consultant Sustainable Business Strategies bij Futureproofed

Stephanie is juriste, gespecialiseerd in duurzame ontwikkeling en mensenrechten, van opleiding. Na haar rechtenstudies vatte Stephanie haar carrière aan bij CIFAL Flanders, een organisatie geaffilieerd aan de Verenigde Naties. Daar specialiseerde ze zich in het vertalen van de SDGs en mensenrechten naar een bedrijfscontext. Tijdens een overgangsperiode werkte ze als duurzaamheidsexpert bij de Stad Leuven. Vandaag staat ze bedrijven bij in de transitie naar een duurzame en low carbon economie.   

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Aantal opleidingsuren: 6 uren

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

KMO-portefeuilleMensuraProximus

Vind alle opleidingen via www.voka.be/opleidingen-limburg

Contactpersoon

Sanne Vranken

Projectmedewerker internationalisatie & innovatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Limburg
Gouverneur Roppesingel 51
3500 Hasselt

Wanneer

Prijs

Voka-leden:
€ 650,00 excl. btw

Niet-leden:
€ 800,00 excl. btw

Voorwaarden

100% van de deelname is verschuldigd als de annulering op minder dan 14 kalenderdagen voor de activiteit plaatsvindt. De annulering moet schriftelijk gebeuren (per e-mail). Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.