Canyon Clan, architect en bouwer van software op maat uit Oostende, maakte vorig jaar een post-corona doorstart en is aan een stevig groeitraject bezig. De visie is duidelijk. “De technologie is niet het doel. Ze moet altijd ten dienste staan van de gebruiker. En er moet een duidelijke ROI zijn”, vertelt Thomas Sonck.

IT’ers denken nog te vaak als chirurgen.
Websitebouwer en verzekeringsmakelaar in bijberoep, uitbater van een mobiel frietkraam, pianist… Thomas Sonck deed op jonge leeftijd al veel ondernemerservaring op. Maar zijn grootste leerschool waren de start-ups waarin hij participeerde. “Daar wordt meestal verwacht dat je je ongebreideld gééft. Canyon Clan wil net de kloof tussen het digitale en de mens maken, met een sterke focus op die mens. Een cultuur van geven én nemen. In een wereld die steeds meer bot en hard is, spreekt dat aan. Ondanks onze ligging en de war for talent in onze sector, zien we bij elke vacature veel sollicitanten opdagen.”
“Peter De Keyzer zei het in zijn keynote op de Voka-nieuwjaarsrecepties: we moeten in de toekomst meer doen met minder middelen. Dat is exact waar wij met apps en webapplicaties op inzetten. Zo slaagt preventiebedrijf ORA Group er via de digitale tool die we voor hen ontwikkelden in om tot 4 keer meer klanten op 1 dag te servicen. Die ROI is superbelangrijk. In mijn verleden maakten we producten en zetten die in de markt. Nu laten we de klant een eigen product maken, met ons als productstudio. Geen kleine aanpassingen aan grote softwareplatformen die weinig flexibel zijn en klanten die zich niet gehoord voelen, maar echte cocreatie met onze klant. In een 4-tal bedrijven zitten we zelfs mee in het aandeelhouderschap, omdat we meegaan in hun verhaal. Zo delen we in de risico’s. En als onze klanten winnen, winnen wij ook.”
Wij zetten heel sterk in op de conceptualiseringsfase die aan het programmeren voorafgaat.
Dieter Vandendriessche & Thomas Sonck
Kapitaalronde
“Zoals chirurgen niet kunnen wachten met opereren, staan IT’ers vaak te popelen om te starten met programmeren. Wij zetten echter heel sterk in op de conceptualiseringsfase die daaraan voorafgaat. Wat gaan we überhaupt maken en wat gaat jou dat opbrengen? We willen ver wegblijven van een systeem dat inspeelt op menselijke emoties en mensen verslaafd maakt, maar we gebruiken wel psychologie om te zorgen dat de digitale tool die we bouwen 100% aansluit bij het profiel van de gebruiker ervan. Daarnaast bekijken we ook de impact op milieuvlak, door groene AI-datasets en geoptimaliseerde algoritmes te gebruiken.”
“Na de doorstart met mijn nieuwe businesspartner Dieter Vandendriessche haalde Canyon Clan vorig jaar in 3 kwartalen 100.000 euro omzet met 3 FTE’s verspreid over 11 experten. Dit jaar willen we naar 7 FTE’s en 4 à 500.000 euro omzet. Maar groeien kost geld. Daarom loopt er momenteel een kapitaalronde om 500.000 euro op te halen die we willen investeren in operationele excellentie en sales en marketing. Tegen 2030 mikken we op 50 medewerkers.”