Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • VDL Bus Roeselare opent hypermoderne fabriek

VDL Bus Roeselare opent hypermoderne fabriek

  • 19/04/2024

“Ja, wij zijn goed bezig”

VDL Bus & Coach heeft officieel de gloednieuwe productiefaciliteiten van VDL Bus Roeselare geopend. Het is een CO2-neutrale fabriek met toptechnologie en geavanceerde logistieke processen. De familie achter VDL Group onderstreept met de investering haar geloof in de Europese maakindustrie. Dezelfde dag nog raakte trouwens bekend dat VDL de afdeling autocars en bussen van Van Hool zal overnemen.

VDL Bus Roeselare opent hypermoderne fabriek Willem van der Leegte en Alain Doucet

In februari 2022 werd aan het Krommebeekpark 2 in Roeselare de eerste steen gelegd van de nieuwe productievestiging; nu staat er één van de modernste bussenfabrieken van heel Europa. Het terrein van 77.000 m2 omvat de 27.000 m2 tellende productiefaciliteit, de werkplaats, het magazijn en de kantoren van VDL Bus Roeselare en VDL Bus & Coach Belgium nv. Het gebouw is ontworpen met een sterke focus op milieuvriendelijkheid, waarbij vloerverwarming en uitgebreide ventilatiesystemen zorgen voor een efficiënt gebruik van energie. Op het dak liggen bijna 2.000 zonnepanelen, waarmee bijna de volledige energiebehoefte van de fabriek afgedekt wordt. Het groendak fungeert dan weer als een natuurlijke isolator en draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving.

VDL Group kiest er bewust voor om haar voertuigen in Europa te bouwen. Willem van der Leegte, President-Directeur van VDL Groep en één van de 3 familiale aandeelhouders: “We beschikken hier over een betrouwbaar netwerk, eigen vakmensen, duurzame productiemethoden. Maar de sector krijgt stevige tegenwind. We hebben ook nog steeds te maken met de nasleep van de coronapandemie, de geopolitieke impact en hoge energiekosten en inflatie. Onze concurrenten uit andere continenten ontvangen staatssteun. Het kan niet zijn dat Amerika een Inflation Reduction Act heeft, en dat wij daar in Europa al anderhalf jaar over praten. We vragen een eerlijke wedstrijd, waarbij de spelregels niet plots veranderen.” 

We willen in Europa een innovatieve rol blijven spelen op het vlak van batterijen, connectiviteit, waterstof, autonoom rijden en energiemanagement.

Willem van der Leegte

“Toch willen we hier een innovatieve rol blijven spelen op het vlak van batterijen, connectiviteit, waterstof, autonoom rijden en energiemanagement. Ons doel is de continuïteit te verzekeren, zoals het een familiebedrijf betaamt. We kiezen daarom resoluut voor de productie van duurzame elektrische bussen. In 2022 hebben we voor het eerst de VDL Citea gepresenteerd; intussen zijn er al 900 van verkocht in quasi alle Europese landen.” VDL Bus Roeselare heeft een productiecapaciteit van ongeveer 800 elektrische bussen per jaar. De Citea wordt ook geproduceerd in de VDL-fabriek in Valkenswaard. Begin volgend jaar lanceert de groep een nieuw voertuig. 

Levenslang leren 

Alain Doucet, Directeur van VDL Bus Roeselare, noemde de nieuwe productievestiging een mijlpaal voor het bedrijf. “Ja, wij zijn goed bezig”, was zijn boodschap. Hij verwees naar de moed, vastberadenheid en voortdurende inzet die het bedrijf aan de dag legt om een voortrekkersrol op te nemen in de maakindustrie, en zoomde in op de inrichting van de productievestiging. “We hebben hier de mogelijkheid gehad om van 0 te starten en de fabriek op te bouwen rond de bus. Een unieke kans die resulteert in een hoge efficiëntie. De onderdelen die we bouwen op voormontagelijnen worden in de juiste sequentie en op het juiste moment aangeleverd aan de hoofdlijn. We hebben dus geen tussenvoorraad. Dat is uniek in onze sector. De inspiratie komt van de autofabriek van VDL, die op dat vlak over heel wat kennis beschikt. Ook het krachtige logistieke concept en de systemen erachter, komen uit de auto-industrie.” Doucet benadrukte het belang van technisch geschoolde mensen. “Wij investeren sterk in levenslang leren, om de vaardigheden van onze medewerkers aan te passen aan de veranderende noden van de economie. Maar dat is niet vanzelfsprekend: het vergt grote inspanningen van zowel werkgever als medewerker .” 

De aanwezige Vlaams minister-president Jan Jambon was in de wolken met de nieuwe fabriek. “VDL geeft hiermee de positieve boodschap dat het bouwen van bussen in Vlaanderen en Europa wel degelijk een toekomst heeft. Ook ik geloof in het belang van een sterke Europese maakindustrie. Met de overheid investeren we heel wat in innovatie en proberen we het draagvlak voor technologie en innovatie nog groter te maken”, klonk het. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters verwees naar ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid als sleutelwoorden voor de toekomst. “Meer dan 20% van onze globale CO2-uitstoot is afkomstig van mobiliteit. De Lijn wil evolueren naar een vloot met zero-emissie bussen. Dankzij bedrijven als VDL kunnen we die ambitieuze doelstelling halen.” (JV - Foto’s Kurt) 

www.vdlbuscoach.com

Over VDL Groep 

Het internationale industriële familiebedrijf VDL Groep, met het hoofdkantoor in Brainportregio Eindhoven, is opgericht in 1953. Sinds 2017 staat de derde generatie van de familie van der Leegte aan het roer. De groep met ongeveer 15.000 medewerkers omvat meer dan 100 werkmaatschappijen in 19 landen, elk met een eigen specialisme, die onderling intensief samenwerken. De activiteiten van deze bedrijven zijn Hightech, Mobility, Energy, Infratech en Foodtech. De gecombineerde jaaromzet bedroeg vorig jaar 6,354 miljard euro.

VDL Groep

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie