Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Ondernemers & Co: SD Worx - Doorsneesalaris in West-Vlaanderen bedraagt 3.300 euro

Ondernemers & Co: SD Worx - Doorsneesalaris in West-Vlaanderen bedraagt 3.300 euro

  • 05/04/2024

In het laatste jaar steeg het doorsneebrutosalaris in West-Vlaanderen met 2,86% naar 3.300 euro. West-Vlaanderen is daarmee de grootste stijger in Vlaanderen, maar zit nog onder de Vlaamse mediaan (3.387 euro). Tijdens de laatste 5 jaar stegen de lonen met minstens 20% in Vlaanderen en Brussel.

Brutomediaanloon in Vlaanderen: 3.387 euro 

Eind januari 2024 bedroeg het brutomediaanloon* in Vlaanderen 3.387 euro. In Brussel was dat met 3.704 euro nog flink hoger. Wallonië klopte af op 3.100 euro. Het gaat om de mediaan voor mensen die voltijds in de privésector werken. De helft daarvan verdient dus meer, de andere helft minder. 

Grootste stijging in Oost- en West-Vlaanderen 

In Vlaanderen stijgt het mediaanloon het meest in West-Vlaanderen (met 2,86% naar 3.300 euro) en in Oost-Vlaanderen (met 2,51% naar 3.398 euro). Het brutomediaanloon in West-Vlaanderen blijft wel laag in vergelijking met de rest van Vlaanderen: enkel in Limburg (3.167 euro) is het lager. 

Nationaal is de stijging enkel groter in Waals-Brabant (+3,17%, 3.619 euro). Daardoor springt de provincie over Vlaams-Brabant (+1,72%, 3.564 euro), in een achtervolging op Brussel dat kampioen blijft qua brutoverloning. 

Stijging van 20% op 5 jaar tijd 

Ook dit jaar is de werkelijke stijging van de brutolonen hoger dan 2,1% in Vlaanderen en 2,8% in Brussel. Ten opzichte van vijf jaar geleden gaat het in totaal om een stijging van ongeveer 20% en meer in Vlaanderen en in Brussel. 

De stijging zet zich door in alle provincies, maar verschilt wel volgens provincie én statuut. Voor de bedienden is de grootste stijging weggelegd voor Waals-Brabant, gevolgd door Limburg en Brussel. Voor de bedienden betaalt Brussel nog altijd het best, maar er is een inhaalbeweging bezig om te concurreren met de hoofdstad. Voor Vlaanderen zitten werkgevers in Limburg en West-Vlaanderen nu mee in de top drie. Bij de arbeiders zien we de grootste stijging in West-Vlaanderen.

Naast regio en statuut spelen ook de sector en bedrijfsgrootte een rol. Werkgevers die up-to-date willen blijven en marktconform willen verlonen om bijvoorbeeld talent aan te trekken of te houden, vragen vaak benchmarkstudies op of gaan zelf aan de slag met data. 

Verloning: meer dan brutoloon 

Verloning blijft een van de belangrijkste redenen waarom mensen voor een werkgever kiezen én er blijven. Ontevredenheid over het salaris is bij alle ondernemingen – van micro tot groot – de hoofdreden om er te vertrekken. Maar loon is meer dan geld op de bankrekening. Naast het vaste loon is er bijvoorbeeld variabel loon. Dat hangt af van resultaten of prestaties: denk aan premies, bonussen, commissies … Er bestaat geen magische verhouding tussen vast en variabel. Alles hangt af van je bedrijf(scultuur) en de praktijken in je sector. 

Bovenop het brutoloon kan het loonpakket heel wat voordelen bevatten: maaltijdcheques, een forfaitaire onkostenvergoeding, groepsverzekering, bedrijfswagen, gsm en/of laptop enzovoort. Maar denk ook aan niet-financiële voordelen zoals extra vakantiedagen, een gevarieerd opleidingsaanbod, de mogelijkheid om te telewerken of vanuit het buitenland te werken. Een gezonde mix is cruciaal voor het (financiële) welzijn van je medewerkers.

* Het brutomaandsalaris is het maandelijkse bedrag op de loonbrief, zonder eindejaarspremie en vakantiegeld. Dit bedrag houdt geen rekening met de extra loonelementen, noch met de kosten van de werkgever. Een mediaanloon is beter bestand tegen uitschieters en geeft dan ook een beter beeld van het doorsneesalaris dan een gemiddelde. 

De cijfers zijn gebaseerd op effectieve salarisgegevens van meer dan 400.000 voltijds werkende Belgen. Als grootste loonberekenaar in België kan SD Worx een nauwkeurig beeld schetsen. Werken met feitelijke loongegevens is betrouwbaarder dan bevragingen, die onderhevig zijn aan vertekeningen, afhankelijk van wie geantwoord heeft.

Barbara Van Goeye, Kantoordirecteur KMO Brugge bij SD Worx

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie