Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Karel Devloo kiest voor duurzame toekomst

Karel Devloo kiest voor duurzame toekomst

  • 05/04/2024

Van melkveeboerderij naar kriekenboomgaard

Enkele jaren geleden nam Karel Devloo uit Stavele de melkveeboerderij over van zijn ouders. In 2019 besloot hij om dat om te turnen in een kriekenbedrijf. Ondertussen plantte hij 10 hectaren kriekenbomen aan.

Karel Devloo kiest voor duurzame toekomst

“Terwijl een melkveeboerderij vroeger zo’n 20 koeien telde, kom je er vandaag als gemiddeld melkveebedrijf niet meer met minder dan 100 dieren. Dat betekent dat je ook heel wat grond nodig hebt, anders krijg je problemen op het vlak van voedervoorziening en mestverwerking. Omdat de druk op de beschikbare grond hier in de regio zo groot is, kozen we ervoor om te schakelen met het bedrijf. Naast de krieken telen we ook nog aardappelen en traditionele graangewassen voor cultuurafwisseling”, vertelt Karel. “Er zijn in de streek amper kriekenbedrijven te vinden. Voor deze specifieke teelt moet je grootschalig werken om efficiënt te kunnen investeren. Naast maai- en schoffelmachines was vooral de oogstmachine een stevige investering. Onze plukker is zeer innovatief en uniek voor Europa. Daarvoor gingen we een samenwerking aan met de firma Dima Constructie uit Oostvleteren”. 

10 hectaren in 3 dagen 

De oogstperiode is zeer kort: in 3 dagen worden de 10 hectaren krieken geoogst. Ze moeten op het juiste moment worden geplukt, wanneer het suiker- en zuurgehalte in perfecte balans is. “We kozen voor het ras Kelleris. Deze kriek zorgt voor de beste productie en is de meest ziekteresistente soort. Bij traditionele oogstmachines brengt men een zeil onder de boom aan en schudt men aan de stam. We kozen niet voor dat systeem, maar ontwikkelden een innovatieve machine die de krieken als het ware van de takken borstelt, wat veel boomvriendelijker is en een hogere capaciteit oplevert”. 

“We werken volgens het principe van Integrated Pest Management, een duurzame benadering van plaagbestrijding die natuurlijke, niet-chemische methoden combineert. Door biologische, culturele en fysische strategieën te integreren, minimaliseert IPM de schade aan gewassen, wat bevorderend is voor het milieu en een gezondere voedselproductie. We volgen ook onafhankelijk advies bij een Limburgse firma om extra kennis op te doen.” 

“Momenteel brengen de jonge bomen zo’n 4 ton op per hectare. Op hun best kunnen we tot 10 ton oogsten per hectare, dus er zit zeker nog groei in ons bedrijf. In de voormalige tiendenschuur uit 1894 die we vol trots volledig in ere hebben hersteld, kunnen we degustaties organiseren en hebben we de mogelijkheid om kleine of grote groepen te ontvangen op onze hoeve met een zuidgerichte tuin en voldoende parkeergelegenheid”, alsnog Karel Devloo. (FL)

Nieuwe producten 

De meeste krieken gaan naar Colruyt en worden gebruikt voor taarten, sap, siroop en confituur. Karel vult aan: “We werken ook samen met een lokale wijnmaker, Wijnhuis Choupette uit Staden. Samen met hen lanceren we heel binnenkort onze kriekenwijn onder de naam Mme Morelle. Het wordt een 100% West-Vlaams product. En we zijn nog producten aan het ontwikkelen, maar die zitten nu nog in een beginfase.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie