Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Nieuws
  • ING begeleidt klanten bij de verduurzaming van hun gebouwen

ING begeleidt klanten bij de verduurzaming van hun gebouwen

  • 23/02/2024

“Grote nood aan info over eigen energieperformantie”

Je bedrijfsgebouw duurzaam renoveren: allemaal goed en wel, maar hoe begin je eraan? Gebruik maken van de Sustainable Buildings Guide, een nieuwe tool van ING, kan al een goede start zijn. De bank profileert zich al langer als een pionier in duurzaamheid en ondersteunt dat op heel wat vlakken naar particuliere en b2b-klanten. Die focus trekt zich ook door in beleggingsproducten en in de nieuwe locaties die de ‘oranje leeuw’ in Brugge (Loppem) en Kortrijk in gebruik neemt.

ING begeleidt klanten bij de verduurzaming van hun gebouwen

ING zet alle zeilen bij om (ondernemende) klanten en hun vastgoed futureproof te maken. “Uit een recente ING-studie blijkt dat meer kopers openstaan voor een renovatiewoning. 72% van de 55- tot 64-jarigen zet energiezuinigheid in zijn top 3 van belangrijkste criteria, bij 18- tot 24-jarigen is dat maar 37%,” zegt Marc Callier, verantwoordelijk voor de duurzaamheidsaanpak voor businessklanten. “Amper 28% van onze landgenoten blijkt te weten dat elke woning tegen 2050 klimaatneutraal moet zijn. Dat bevestigt de nood aan de vorig jaar door ons gelanceerde ING Sustainable Buildings Guide.” 

Impact-inschatting 

De digitale, intuïtieve tool staat open voor professionele klanten en zal binnenkort voor alle ING-klanten bruikbaar zijn. “Er is veel nood aan informatie over de energieperformantie van gebouwen. Met deze tool kan je als eigenaar een goed inzicht in de huidige energieprestaties en de CO2-score van je vastgoed krijgen, door enkele eenvoudige data in te geven. Op basis van die input krijg je vervolgens een aantal relevante investeringssuggesties, in volgorde van belangrijkheid, met bovendien een indicatie van de kostprijs. Na de selectie van de maatregelen die je wenst te nemen, genereert de tool een rapport met een begeleidende tekst die als basis voor verdere bespreking kan dienen. Je kan die investeringen ook op een tijdlijn plaatsen. De tijdlijn toont ook de jaarlijkse impact van de geplande investeringen op het EPC-label en de koolstofemissie.” 

Door enkele eenvoudige data in de tool in te geven, krijg je als eigenaar een goed inzicht in de huidige energieprestaties van je vastgoed.

Marc Callier

De tool werkt voor alle types vastgoed en houdt rekening met het (EPC-)protocol van de regio waarin het gebouw is gevestigd. “Critici kunnen opwerpen dat je een bank niet meteen in de rol van klimaatcoach verwacht, maar daar ga ik niet mee akkoord: de klimaatverandering en de (Europese) Green Deal zijn een verantwoordelijkheid van iedereen. De banken hebben een belangrijke rol te spelen in de financiering van de transitie. We willen onze klanten helpen om de meest duurzame oplossingen te kiezen én die te financieren. De tool is een eerste, nuttige stap van waaruit we kunnen voortwerken: hij zet onze klanten op weg naar de juiste renovatieoplossingen, die wij vervolgens kunnen ondersteunen door het verstrekken van kredieten met soepelere toekenningsvoorwaarden.” 

Voor investeringen die een positief effect op milieu en klimaat hebben, kan ING via de samenwerking met de Europese Investeringsbank een interessante korting op de rente toekennen. De bank is daarnaast lid van de Net Zero Banking Alliance (NZBA). Dat initiatief van de Verenigde Naties verzamelt banken in een traject naar een nuluitstoot tegen 2050. 

Beleggingen en eigen gebouwen 

ING trekt al langer op alle echelons de groene kaart. “Zowel in Brugge als Kortrijk waren onze afdelingen Business Banking en Private Banking tot voor kort gevestigd in gebouwen met een hoge erfgoedwaarde”, verduidelijkt Bruno Misselyn, Regional Manager Private Banking. “Omdat het erg ingrijpend zou zijn om die panden duurzaam te maken, zijn we in beide steden verhuisd naar een vlot bereikbare locatie aan de stadsrand. In Kortrijk is dat het klimaatneutrale Kortrijk Business Center, in Noord-West-Vlaanderen zijn onze burelen geïntegreerd in een gebouw dat we delen met een klassiek ING-bankkantoor en VGD-accountants. Op die manier doen we onze eigen CO2-score automatisch al zakken.” (BVC - Eigen foto’s) 

www.ing.be

Switch 

Bij business banking en private banking merkt Bruno Misselyn ook in beleggingen almaar meer de switch naar duurzaamheidsfondsen. “Institutionele klanten hebben op dat vlak de trend gezet die nu stilaan door iedereen wordt gevolgd. Ook particulieren springen op die kar. Dat heeft te maken met het groene gedachtegoed, maar uiteraard ook met de vaststelling dat dergelijke beleggingen tegenwoordig een grotere kans op winstgevendheid bieden. Het is een evolutie die zich de komende jaren ongetwijfeld nog verder zal doorzetten.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie