“Een duurzaamheidscertificaat creëert een hogere waarde”
Grondstoffen besparen, afval verminderen en langetermijnkosten verlagen: het zijn maar enkele redenen waarom inzetten op duurzame materialen en circulariteit vandaag zowat onontbeerlijk zijn bij nieuwbouw of renovatie van kantoren en industriële gebouwen. Kim Vander Cruyssen, duurzaamheidscoördinator bij Altez, geeft nog enkele interessante aandachtspunten mee.
- Waardeer je gebouw op met een duurzaamheidscertificaat
“Steeds meer bouwheren kiezen ervoor om voor de realisatie van hun pand een duurzaamheidscertificaat binnen te halen. Akkoord, dat vergt wat extra werk, maar de meerwaarde is onmiskenbaar. Dankzij zo’n label kan je het gebouw aan een hogere prijs verhuren en is op termijn de verkoopwaarde een stuk interessanter. Het zorgt er ook automatisch voor dat je tijdens het bouwproces zo weinig mogelijk afval creëert. Je werkt met milieuvriendelijke, meestal recycleerbare materialen en integreert slimme technieken die de energieconsumptie van het pand verlagen en de energieprestaties dus omhoog stuwen. Een goed voorbeeld van zo’n duurzaamheidscertificaat is BREEAM, een certificeringssysteem met vijf beoordelingsniveaus. We merken almaar meer dat bouwheren naar de hoogste BREEAM-niveaus – ‘Excellent’ en ‘Outstanding’ – streven.”
- Ga voor een groendak
“Een groendak biedt meerwaarde door isolatie, regenwaterbuffering, luchtzuivering en het bevorderen van biodiversiteit. Het verlengt de levensduur van de dakbedekking en verlaagt energiekosten. De beslissing over een groendak moet je al in de ontwerpfase nemen, omdat de stabiliteit van het gebouw erop voorzien moet zijn. Andere aandachtspunten zijn onderhoud en de keuze van beplanting, want die moet passen bij het klimaat en de omgeving. Daarnaast vraagt een groendak een goede waterafvoer en een geschikte wortelbescherming om schade aan de dakconstructie te voorkomen.”
- Voorzie blauwe accenten in de omgeving
“Waterbewuste ingrepen zijn altijd een aanrader. Tot ons plezier merken we almaar meer dat waterdoorlatende verharding populairder wordt. Bedrijven beseffen dat ze wateroverlast kunnen verminderen door regenwater in de bodem te laten infiltreren. Dergelijke ingrepen zorgen ook voor een aanvulling van het grondwaterniveau en de ontlasting van riolen. Bovendien zorgt natuurlijke filtratie ervoor dat de waterkwaliteit verbetert. Bij opritten of zones waar veel vrachtwagens over rijden of op moeten manoeuvreren, ligt dat moeilijker.”