Vraag van de week
Wat als mijn medewerker ziek wordt tijdens de vakantie?
Op 1 januari 2024 werd de regelgeving rond ziekte aangepast en sindsdien zijn er nieuwe regels voor het geval je medewerker ziek wordt tijdens de vakantie. Medewerkers kunnen hun vakantiedagen nu immers recupereren wanneer ze ziek zijn tijdens hun verlof.
Vroeger konden medewerkers hun vakantiedagen niet later inhalen bij ziekte tijdens hun verlof. Ze waren die verlofdagen gewoon kwijt. Het Europees Hof van Justitie ging hier echter niet mee akkoord en eiste dat medewerkers minstens 4 weken vakantie moeten krijgen om te ontspannen. Wanneer je ziek bent tijdens die vakantieperiode, moet je focussen op je genezing en herstel en kan je dus niet ontspannen.
Daarom kunnen de vakantiedagen waarop je medewerker ziek is, omgezet worden naar ziektedagen. De werknemer kan de vakantiedagen die samenvielen met een ziekteperiode op een later tijdstip opnemen. Als werkgever boek je de dagen vakantie dan om naar ziekte en heeft de werknemer recht op gewaarborgd loon. Het maakt niet uit of de ziekteperiode aanving voor de voorziene start van de vakantie, dan wel pas startte tijdens een lopende vakantieperiode.
Een concreet voorbeeld:
Een medewerker neemt 2 weken vakantie, van 22 juli 2024 tot en met 2 augustus 2024 (= 10 dagen vakantie). Hij/zij wordt ziek vanaf 29 juli 2024 tot en met 2 augustus en bezorgt een ziektebriefje op 30 juli. Als werkgever ben je gewaarborgd loon verschuldigd vanaf 29 juli tot en met 2 augustus. De 5 dagen vakantie die hij/zij door de ziekte niet kon opnemen, kunnen later opgenomen worden.
Let wel, de voorwaarden die anders verbonden zijn aan ziekte zijn hier ook van toepassing!
De werknemer moet de werkgever dus onmiddellijk inlichten over de ziekte. Hetzelfde voor de verplichting voor het doorgeven van de verblijfplaats, mocht de zieke werknemer vertoeven op een andere plaats dan het adres gekend bij de werkgever. Daarnaast moet de zieke medewerker jou altijd binnen de 2 werkdagen (tenzij anders bepaald in een cao of arbeidsreglement) een geneeskundig getuigschrift bezorgen. De regel van 3 dagen ziekte zonder ziektebriefje geldt hier niet.
Ook de bestaande regels over het recht op gewaarborgd loon blijven gelden. Dient je medewerker het ziektebriefje te laat in, dan is er ook hier geen recht op gewaarborgd loon, maar kan hij/zij wel nog de vakantiedagen later opnemen.
Vakantiedagen later opnemen
De werknemer moet niet uitdrukkelijk vragen om de vakantiedagen later op te nemen. Enkel als je medewerker de vakantiedagen onmiddellijk na de ziekteperiode wil opnemen, moet dat meegedeeld worden op het moment dat hij/zij het ziektebriefje aan jou voorlegt. Na jouw akkoord, kunnen de vakantiedagen meteen na de periode van arbeidsongeschiktheid opgenomen worden.
Wat als je medewerker na zijn of haar verlof nog ziek is?
Wanneer je medewerker ook na het verlof nog ziek is, is die arbeidsongeschikt. Heb je al een medisch attest ontvangen met een startdatum die tijdens het verlof valt, dan is dat ook de startdatum voor de telling van het aantal dagen gewaarborgd loon. Eens het verlof voorbij is, is een deel van de periode van gewaarborgd loon al voorbij en ben je alleen het resterende gedeelte van het gewaarborgd loon nog verschuldigd.
Om frequent en langdurig verzuim te vermijden, raden we vanuit Voka sterk aan om in te zetten op een duurzaam welzijnsbeleid met heldere procedures en afspraken rond ziekte. Contacteer ons gerust voor concrete vragen: davy.maes@voka.be.
Ook een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen! vraaghet@voka.be