Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Centre For Nordic Business Studies van Vives: “Voorbeeld van slimme economische strategieën”

Centre For Nordic Business Studies van Vives: “Voorbeeld van slimme economische strategieën”

  • 17/05/2024

Noorwegen, Denemarken, Finland, Zweden en Ijsland zijn niet alleen prachtige landen, ook op economisch vlak spelen ze vaak de eerste viool. Heel veel kennis over hoe ze dat aanpakken, zit vervat in het Centre for Nordic Business Studies. Het initiatief van VIVES is uniek in Europa en heeft prima relaties met Flanders Investment & Trade (FIT).

Centre For Nordic Business Studies van Vives Werner Brouwers

De noordse landen waren altijd al een passie van Werner Brouwers, die sinds jaar en dag docent is. Zijn enthousiasme werkte dermate aanstekelijk dat VIVES Campus Brugge hem in 2018 de kans gaf het Centre for Nordic Business Studies (CNBS) te openen, onder meer als interessante aanvulling op de bachelorstudies Global Business Management (GBM) in Brugge. 

In zowat alle internationale economische rankings behoren de noordse landen tot de top.

Werner Brouwers

“Sindsdien behoort het uitbouwen van het CNBS tot mijn opdracht”, legt Werner uit. “In eerste instantie zijn we een kenniscentrum over die 5 landen, waarbij we over een schat aan socio-economische data (onderwijssystemen, arbeidsmarkt, klimaat, energie,…) beschikken. Secundo doén we natuurlijk ook iets met die data, vooral in de vorm van presentaties voor allerlei organisaties, waaronder ook Voka. Zeker voor ondernemers die plannen hebben om hun business in noordelijke richting uit te breiden, zijn die doorgaans kosteloze sessies erg nuttig.” 

Top in rankings 

De noordse landen zijn voor heel wat naties uitgegroeid tot een toonbeeld van krachtige economische modellen. “Het is ook Vlaanderen niet ontgaan dat we nog veel van hen kunnen leren. In zowat alle internationale economische rankings behoren de noordse landen tot de top. Het is dan ook geen toeval dat Vlaanderen er veel aan doet om de relaties met die landen sterker te maken. Via onze contacten met de Vlaamse overheid kunnen we een bijdrage leveren om aspecten van de noordse modellen hier te implementeren, in functie van een hogere productiviteit en competitiviteit.” 

Daarnaast promoot het CNBS de noordse landen ook voor investeringen van ondernemers en bedrijven. “Vlaanderen heeft nu al een sterke relatie met Zweden, maar er is nog veel potentieel om de banden met de andere landen te optimaliseren. In functie daarvan is ons sterk en wijdvertakt netwerk vaak erg nuttig. Jaarlijks gaan we met studenten GBM op studiereis naar een noords land, inclusief een aantal bedrijfsbezoeken. Ook de mensen van de FIT-kantoren in die landen vergezellen ons graag om hun banden te verbeteren. Zo’n netwerk is trouwens essentieel om met bedrijven daar te kunnen samenwerken. Zo zijn het respecteren van de businessetiquette, een diepe dossieren marktkennis en een langetermijnfocus essentieel voor wie het vertrouwen van noordse partners wil winnen. Geïnteresseerde organisaties of bedrijven kunnen contact nemen via de website cnbs.be of via de LinkedInpagina van het CNBS”, besluit Werner. (BVC - Foto Kurt)

West-Vlaamse ondernemingen hebben zuurstof nodig om te blijven groeien. Daarvoor is onder meer de interactie tussen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven van groot belang. Hier laten we de hogeronderwijsinstellingen uit onze provincie aan het woord over hun opleidingsaanbod en onderzoeksprojecten. Met al jouw vragen over onderwijs kan je terecht bij joyce.simoens@voka.be.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Artikel uit publicatie