Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka helpt meer dan 300 ondernemingen om SDG’s van de Verenigde Naties te realiseren in hun bedrijf

Voka helpt meer dan 300 ondernemingen om SDG’s van de Verenigde Naties te realiseren in hun bedrijf

  • 26/10/2022

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, begeleidt dit jaar 330 ondernemingen om te komen tot een meer duurzame bedrijfsvoering. De bedrijven ontvangen na een succesvol actiejaar het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Tijdens een ceremonie op de jaarlijkse Voka Dag Duurzaam Ondernemen ontvangen 65 bedrijven ook een prestigieuze internationale erkenning voor hun duurzaamheidsinspanningen: 37 bedrijven mogen zich SDG Pioneer noemen, 28 bedrijven slepen het SDG Champion-certificaat van de Verenigde Naties in de wacht.

De aandacht voor duurzaamheid is in Vlaamse ondernemingen steeds meer een evidentie. Dat bewijzen de sterke cijfers van VCDO, het duurzaamheidstraject van Voka. Bedrijven die er bovenuit willen steken, breien een vervolg aan VCDO en gaan voor een internationale erkenning, uitgereikt door de Verenigde Naties. Vlaamse pionierbedrijven tonen de weg aan hun sectorgenoten. Samen maken we werk van een duurzamere wereld”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Nieuwe Pioneers en Champions

Vlaanderen telt voortaan 65 nieuwe bedrijven die zich op het gebied van duurzaamheid ‘SDG Pioneer’ of ‘SDG Champion’ mogen noemen. Het gaat om ondernemingen die gedurende verschillende jaren veranderingsacties opzetten rond de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Een bedrijf dat drie jaar succesvol werkt rond de SDG’s mag zich SDG Pioneer noemen. Bedrijven die nadien de focus leggen op hun corebusiness en een pilootproject rond transitie realiseren, worden SDG Champion.

De certificaten worden uitgereikt door UNITAR, het agentschap voor opleiding en vorming van de Verenigde Naties. Tijdens de uitreikingsceremonie in het Afrikamuseum in Tervuren werden 37 nieuwe SDG Pioneer- en 28 nieuwe SDG Championbedrijven gehuldigd.

De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal kunnen worden aangepakt. De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen”, aldus Alex Mejia, directeur bij UNITAR.

Champion-laureaat aan het woord

“Delaware is gebouwd rond de droom een bedrijf te creëren dat binnen 150 jaar nog steeds bestaat. Werken aan duurzaamheid zit dan ook in ons DNA. Het VCDO-traject heeft ons de voorbije jaren geholpen om hier op een meer gestructureerde manier aan te werken. We zien deze erkenning als SDG Champion dan ook als een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn. Wij zijn er trouwens van overtuigd dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen opbrengt en dat dit niet doen een kost heeft die altijd maar verder zal oplopen”, zegt Jan Delaere, founding partner Delaware.

Ontdek de acties van VCDO-deelnemers '22

Best practices 2022

15.000 acties door VCDO deelnemers

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Sinds de start in 2017 begeleidde Voka al meer dan 1000 ondernemingen op hun pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Zij voerden sindsdien meer dan 15.000 acties uit om een van de SDG’s te realiseren in hun bedrijfsvoering.

CIFAL

Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de Pioneer-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een VN-erkenning ontvangen.

Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Meer weten over VCDO? 

www.voka.be/vcdo 

Bekijk de foto's

Bekijk de foto's

Bekijk ook de aftermovie

Contactpersoon

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

imu - vzw - obd3
imu - vzw - scholtz