Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Van Belgische winnaar naar wereldpodium: Sealution schittert op Entrepreneurship World Cup

Van Belgische winnaar naar wereldpodium: Sealution schittert op Entrepreneurship World Cup

  • 30/03/2023

Sealution, een B2B hardware enabled software startup die connectiviteit brengt aan boord van handelsschepen, won in 2022 de Belgische voorronde van de Entrepreneurship World Cup (EWC). Dit gaf hen de kans om te pitchen op de internationale finale in Riyadh, waar ze deel uitmaakten van de beste 100 jonge bedrijven uit ruim 30.000 inzendingen. We spraken met co-founder Ruben Verplancke over hun motivaties, groeiambities en ervaringen tijdens het EWC-traject.

Wat was jullie belangrijkste reden om mee te doen aan Entrepreneurship World Cup?

"Onze belangrijkste reden om mee te doen was om meer visibiliteit te creëren rondom het belang van de maritime sector en de problemen die daar nog spelen. We geloven dat we met ons bedrijf een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van deze problemen en wilden ons idee en ons bedrijf onder de aandacht brengen van een breder publiek en investeerders."

Hoe zien jullie groeiambities eruit?

"Onze groeiambities zijn groot. We hebben twee jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van ons product en we staan nu op het punt om de markt op te gaan en onze eerste contracten te sluiten. Ons doel is om onze eerste rederij binnen te halen dit jaar en vanaf daar verder te groeien. We willen uiteindelijk wereldwijd een belangrijke speler worden in de maritime sector."
 

Door deelname aan Entrepreneurship World Cup kom je in contact met een interessant netwerk. Dat kan enorm waardevol zijn voor je bedrijf én voor jezelf als ondernemer.

Ruben Verplancke, cofounder Sealution

Hoe was jullie ervaring over het hele traject?

"We hebben een fantastische ervaring gehad tijdens het hele traject. Voka heeft ons doorheen het traject geholpen met alle nodige informatie en ondersteuning, wat een grote hulp was voor ons qua navigatie. Na het winnen van de nationale finale hebben we het geluk gehad om samen met Harald Dumoulin van Smart Presentations (partner nationale voorrondes, red.) een nieuwe presentatie te kunnen maken die geschikt was voor wereldniveau. Dit heeft ons enorm geholpen bij de voorbereidingen voor de grote finale."
 

Wat neem je mee als belangrijkste les?

"Het belangrijkste inzicht dat we hebben opgedaan is dat er zoveel interessante startups zijn die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan een betere toekomst. Het is inspirerend om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor het oplossen van problemen en het creëren van innovatieve oplossingen."

Heb je een (pitch)tip voor deelnemers 2023?

"Mijn belangrijkste tip is om te genieten van de reis, nieuwe mensen te ontmoeten en in contact te komen met het GEN global network. Dit kan enorm waardevol zijn voor je bedrijf en voor jezelf als ondernemer. En natuurlijk, bereid je goed voor en zorg dat je je verhaal goed kunt overbrengen tijdens de pitch."

What's next?

In 2023 stapt Sealution in het Voka-traject Tech@venture Parijs. Binnen dit traject werk je aan jouw actieplan om internationaal te schalen. 

Meer weten?

Voka Tech@venture

Contactpersoon

Annelies Maes

Projectmanager Ondernemerschap

imu - VZW - Maattwerk
imu - vzw - obd 1