Stel je voor: je hebt een variabel elektriciteitscontract voor je bedrijf waarmee je enkel stroom afneemt van het net wanneer de prijs laag staat. Dat kan, met een batterijsysteem voor energieopslag – bijvoorbeeld gekoppeld aan zonnepanelen – dat wordt aangestuurd door de slimme software van natuurkundigen Ruben Smets en Kristof Phillips.
In een notendop
Wie?
Ruben Smets en Kristof Phillips: natuurkundigen met een doctoraat over energiesystemen, behaald aan de onderzoekseenheid Toegepaste Mechanica en Energieconversie van KU Leuven.
Wat?
Bedachten een wiskundig model dat, omgezet in software, gebruikt kan worden om de aansturing van energieopslagsystemen te optimaliseren in functie van de elektriciteitsprijs.
Gezocht?
Ondernemers met een energieopslagsysteem (zoals grote batterijen) en een variabel elektriciteitscontract, die flexibel kunnen omspringen met hun stroomverbruik.
Interesse?
Neem contact op via glenn.reynders@kuleuven.be (valorisatiemanager binnen de onderzoeksgroep)
Het onderzoek
De wetenschappers sleutelden een wiskundig model in elkaar gebaseerd op geavanceerde optimalisatietechnieken en ‘machine learning’, een vorm van artificiële intelligentie (AI).
Kristof legt uit: “We hebben dat model in software gegoten die gebruikt kan worden om onder andere grote batterijen voor energieopslag aan te sturen – iets waar steeds meer bedrijven in investeren. Die batterijen laad je op wanneer de stroomprijs laag is, en zet je in wanneer die hoog is. Als je dit ver doordrijft, hoef je nooit meer dure elektriciteit af te nemen van het net.”
“Ons model bepaalt het optimale laadschema voor zo’n energieopslagsysteem. Het wordt om het kwartier geüpdatet met nieuwe data en maakt voorspellingen van de elektriciteitsprijs op maat van elke toepassing. Die voorspellingen zijn niet enkel statistisch accuraat. Ze zijn zo ontworpen dat ze het beste resultaat opleveren voor jouw specifieke systeem.”

Ondernemers gezocht
Zijn dan niet enkel grote bedrijven met enorme batterijparken gebaat bij deze slimme software ontwikkeld aan KU Leuven?
“Neen”, verzekert Ruben. “Elke onderneming met een variabel elektriciteitscontract die in meer of mindere mate flexibel kan omspringen met haar stroomverbruik, kan winst halen uit ons model. En zeker bedrijven waarvan het contract gekoppeld is aan de ‘onbalansprijzen’. Dat wordt al vrij technisch, maar een onderneming die gekoppeld is aan de onbalansmarkt, weet dat doorgaans. Het is immers niet de standaard keuze. Die bedrijven zijn het meest gebaat met onze technologie.”
“Het hoeft daarbij overigens niet te gaan om elektriciteit gebruikt voor productieprocessen. Ook het opladen van bijvoorbeeld een elektrisch wagenpark kan geoptimaliseerd worden met ons systeem.”
“Om concreet te worden: we zijn op zoek naar ondernemingen die historische data willen delen over hun elektriciteitsverbruik, en die bereid zijn wat inzichten te geven in hoe zij hun energieopslagsystemen vandaag al aansturen. Uiteraard binnen een vertrouwelijk juridisch kader. In ruil bekijken we samen met die bedrijven hoe er geld te besparen en dus winst te boeken valt.”
Het resultaat
“Ondernemingen die veel elektriciteit verbruiken hebben het meeste te winnen bij ons systeem”, zegt Kristof. “Voor hen kan de winst aan het einde van de rit flink aantikken als je enkele procenten bespaart op elke elektriciteitsfactuur. Zeker als je weet dat hier weinig moeite tegenover staat: het energieopslagsysteem staat er al, en moet hoe dan ook draaien op bepaalde software.”
“Door stroom af te nemen wanneer de prijs laag is en weer af te schakelen als die hoog is, help je bovendien om de elektriciteitsmarkt te stabiliseren. Je bedrijf zet immers een rem op de schommeling van de prijzen die deels wordt veroorzaakt door de volatiliteit van wind- en zonne-energie. Zo draag je bij aan de transitie naar hernieuwbare elektriciteit, terwijl je kosten bespaart!”
