Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Nieuwe machine geeft plastic afval een tweede leven bij Mommer GmbH

Nieuwe machine geeft plastic afval een tweede leven bij Mommer GmbH

  • 28/04/2023

Je productieproces optimaliseren én tegelijkertijd verduurzamen? Dat hebben ze bij Mommer GmbH goed begrepen. Afgelopen maand gingen we met enkele Limburgse en Nederlandse ondernemingen een kijkje nemen over de grenzen heen. Het gastbedrijf Mommer GmbH produceert loden, tinnen en kunststof onderdelen en kon dankzij de subsidies van From Waste 2 Profit investeren in een nieuwe machine. “Met onze nieuwe machine geven wij plastic afval een tweede leven”, aldus Holger Wirtz, bestuurder van Mommer GmbH.

Holger: “Ongeveer een jaar geleden lieten we een audit uitvoeren om ons energieverbruik onder de loep te nemen en te verbeteren waar nodig. De auditeur informeerde ons over het project From Waste 2 Profit en zo kwamen we met hen in contact. Met hun hulp ondervonden we dat een van onze productielijnen, voor de productie van plastic onderdeeltjes, ondermaats scoorde op het vlak van afvalbeheer. Het leverde ons heel wat plastic afval op dat rechtstreeks in de vuilnisbak belandde.”
 

Mommer GmbH


Sneller terugverdiend

“Met de steun van From Waste 2 Profit konden we investeren in een nieuwe machine, een robotpicker die het plastic afval scheidt, waarna dat afval wordt vermalen en we het kunnen hergebruiken als grondstof. Het ging hierbij om een investering van om en bij de 17.000 euro. From Waste 2 Profit nam de helft van dat bedrag voor zijn rekening, wat ons over de streep trok om te investeren. Onze terugverdientijd ligt nu op ongeveer 7 à 8 jaar. Zonder de hulp van From Waste 2 Profit zouden we deze investering pas na 15 jaar terugverdienen, een te groot risico voor ons. Was From Waste 2 Profit er niet geweest, dan hadden we onze productie moeilijker kunnen verduurzamen.”

Optimaal gebruik van machine = maximale recyclage

“De oude machine produceerde elke 12 seconden een eenheid plastic afval. Dat zijn 5 eenheden in een minuut, 300 in een uur. De nieuwe machine? Geen! Want al het afval wordt gerecycleerd en hergebruikt. Ook mooi meegenomen: onze nieuwe machine verbruikt minder energie dan het oude model. Bovendien laat deze investering ons toe om de productie beter te plannen. We kunnen nu meerdere plastic onderdelen gemakkelijker met dezelfde machine produceren. Zo gebruiken we de machine elke dag optimaal en weten we meer afval te recycleren.”

Minder afval, da's meer besparen

“Afval weggooien, kost geld. Door te recycleren, hebben we minder nieuwe materialen nodig, waardoor we niet alleen onze kosten drukken, maar ook die van onze klanten. Win-win, dus! Daarom raden wij ook andere bedrijven aan om kritisch na te denken over hun afval en wat ze ermee kunnen doen. Kan je product gemaakt worden uit 10 of 20% gerecycleerd afval? Doen! Overtuig je klanten om gerecycleerde grondstoffen te gebruiken, want het is ook voor hen goedkoper dan nieuw materiaal. 20% gerecycleerd en 80% nieuw materiaal is bijvoorbeeld al een stap in de goede richting. Het is de ideale manier om je afvalbeheer te optimaliseren en bij te dragen aan meer duurzaamheid.”

Contactpersoon

Ilse Briers

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie