Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Mercurio Global Ambassadors: India

  • 21/01/2021

Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Samen met onze Mercurio Global Ambassadors gaan wij tot het uiterste om jouw onderneming internationaal te steunen. Mercurio Global Ambassadors is een nieuw en exclusief netwerk van ondernemers of leden van het managementteam die een goed buitenlands netwerk en/of ervaring hebben en op die manier een klankbord vormen voor andere ondernemers. De Global Ambassadors kunnen een hefboom zijn voor de bevordering van de internationalisatie van onze West-Vlaamse bedrijven doordat zij een brug vormen tussen het lokaal en internationaal netwerk. Zij engageren zich om andere West-Vlamingen te helpen bij hun internationale expansie. 

Vandaag stellen wij graag onze Global Ambassador voor India voor: Philippe Vlerick, Founder & CEO van Vlerick Group.

Wat is jouw expertise in India?

"Ik vond in 1999 (tot 2013) reeds de weg naar India voor een joint venture met Wilton Weavers (dochter van B.I.C. Carpets). In 2006 fusioneerde mijn bedrijf UCO Sportswear met India’s Raymond Denim tot de 50/50 Indisch-Belgische, verticaal geïntegreerde joint venture UCO Raymond Denim Ltd, goed voor 50 miljoen meter jeansstof en de eigen confectie van 4 miljoen jeansbroeken per jaar."

Philippe Vlerick

"Een paar jaar geleden nam BMT (waar ik aandeelhouder van ben, naast de familie Seynaeve) bovendien Involute over in het Indiase Pune (transmissiekasten en tandwielen). Ik legde als industriële investeerder dus een heel traject af, waarbij ik kennis en marktcontacten koppelde aan productie in een land met competitief voordeel."

Wat zijn volgens jou de belangrijkste do’s & don’ts bij het zakendoen in India?

"Ondernemers die plannen hebben in India, zijn beter af met een lokale partner, zeker in het begin. Het is belangrijk dat ze goede juridische afspraken maken met hun partners. Het Indiase rechtssysteem is voor een westerling niet altijd even doorzichtig. Omgaan met Indiase mensen vergt ook gevoeligheid voor hun cultuur en soft skills helpen hierbij. Je mag ze niet te assertief tot een overeenkomst overhalen. Onderhandelingen zijn ook zelden definitief af: een akkoord kan nog wel eens heroverwogen worden. Een overeenkomst met het West-Vlaamse economische weefsel is dat ook in India de familiale ondernemingen de ruggengraat vormen. Verder is het een voordeel dat er goed Engels wordt gesproken, er knappe brains te vinden zijn en ze competitief kunnen produceren ondanks de problemen inzake infrastructuur en bureaucratie."

Heb je een vraag die je wilt voorleggen aan onze Global Ambassador? Contacteer dan onze Adviseur Internationaal Ondernemen Tom Vermeersch (verantwoordelijk voor de regio’s Azië en het Midden-Oosten).

EFRO - AIO

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag