Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Madison, gespecialiseerd lasser in opleiding bij Welders

Madison, gespecialiseerd lasser in opleiding bij Welders

  • 06/02/2024

Bedrijven kampen met een structureel tekort aan technisch talent. Vrouwen zijn zwaar in de minderheid onder metsers, lassers, schrijnwerkers, mecaniciens, elektriciens of monteurs. Ten onrechte, want ze hebben minstens evenveel talent voor techniek. Ondernemers zet ze in deze rubriek in de schijnwerpers. 
Madison Seim van Welders geeft de aftrap. 

 

Bij Welders, de Aalsterse specialist in het ontwerpen en bouwen (lassen) van apparaten die bestand zijn tegen corrosie, hoge druk of hoge temperaturen, werkt een bijzonder iemand. Op de vloer van het hooggespecialiseerde lasbedrijf, in het gezelschap van uitsluitend mannelijke specialisten-lassers, doet de 20 jaar jonge Madison haar dagelijkse job. 
Met gedrevenheid en kunde.

Madison Seim woonde tien jaar in verschillende regio’s van de VS – California, Nevada en Zuid-Dakota – alvorens in 2013 naar België te komen. In Amerika genoot zij thuisonderwijs  en behaalde ze het diploma middelbare school via GED (General Education Development), het systeem van certificering dat gangbaar is in de VS en Canada.
 

Ik krijg in dit bedrijf echt alle kansen en … gelijke kansen. Van de mannelijke collega’s op de werkvloer voel ik heel veel respect”

Madison Seim

In de voetsporen van papa

Al op jonge leeftijd werd ze aangetrokken om te werken met diverse materialen zoals hout. Maar vooral in het uitvoeren van laswerk vond ze een mooie uitdaging en, zo bleek, ook veel voldoening. Madison zou in de voetsporen stappen van haar vader, die zowel houtbewerker als lasser is.

In België liep Madison school aan het Dendermondse Oscar Romerocollege in een stelsel van ‘duaal leren’. Ze leerde Welders kennen via een kennis van haar vader. Deze werkt al geruime tijd voor de firma en vertelde haar over de mogelijkheid om onder het stelsel van duaal leren bij Welders te werken. Over haar job bij Welders – en vooral over de werkomgeving – is de perfect tweetalige Madison heel enthousiast: “Ik krijg in dit bedrijf echt alle kansen en … gelijke kansen. Van de mannelijke collega’s op de werkvloer voel ik heel veel respect.”

Madison heeft beide voeten stevig op de grond en stelt geen bijzondere verwachtingen. Ze wil vooral veel bijleren over diverse soorten laswerk. “Ik geniet van de grote variatie in het werk en van het teamgebeuren. Momenteel werk ik mee aan een viertal projecten.”

(lees verder onder de foto)

 

Minder stigma in VS

Over de verschillen tussen Belgen en Amerikanen zegt ze kort: “Vlamingen zijn eerder gereserveerd en diplomatisch in hun opstelling in vergelijking met Amerikanen.” 

“De ‘Europese visie’ van mannen en vrouwen in technische beroepen is in de tijd blijven stilstaan. Hier is het vanzelfsprekender dat vrouwen nog steeds voor kapster of schoonheidsspecialiste kiezen”, vertelt Madison. “In Amerika is er minder stigma. Er zijn ook veel organisaties om mensen te begeleiden/beschermen en er is meer respect voor de technische beroepen en handarbeiders.”

Toen Madison net in België aankwam, vormden de verschillen in cultuur en mentaliteit wel eens een obstakel. Maar ondertussen last Madison die mooi aan elkaar.

Zijn er in jouw bedrijf vrouwen met technisch verfijnd talent aan de slag én willen ze getuigen in ons magazine? Laat het ons als de bliksem weten

Artikel uit publicatie