Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 01/10/2025

In de serres van Rijtak in Sint-Katelijne-Waver groeien niet alleen tomaten en paprika’s, maar ook spirulina: een superfood rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Jannes Vertommen, vierde generatie in het familiebedrijf, begon klein: hij ruilde enkele rijen tomaten in voor spirulina. “De deur staat nu open voor de voeding van de toekomst”, zegt Jannes.

Rijtak is al meer dan veertig jaar actief in de landbouw. Oorspronkelijk begon het met prei en bloemkolen. Intussen is het uitgebreid naar vijf hectare serres waar paprika’s, tomaten en nu ook spirulina worden gekweekt. Het bedrijf wordt geleid door Jannes’ ouders, Mark en Mia, de derde generatie van het bedrijf. Mark zorgt voor de traditionele tuinbouw, Mia voor de administratieve kant. Het team wordt verder versterkt door Jeroen, die de serres onder zijn hoede heeft. Jannes wil nu vernieuwing brengen.

Wat bracht je op het idee?

Jannes: “Tijdens mijn studie land- en tuinbouw aan Thomas More in Geel kwamen microalgen ter sprake. Ik was meteen gefascineerd en het bleef nog lang in mijn hoofd hangen. Toen ik in het familiebedrijf ben beginnen werken, heb ik een project opgestart. Mijn papa heeft dan heel wat vierkante meters tomatenplanten moeten opofferen.”

Waarom koos je voor spirulina?

“Spirulina is een superfood. Boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en vitamines. Het bevat 60 tot 70% plantaardige eiwitten. Het zijn de eiwitbronnen van de toekomst en passen perfect in een gezond voedingspatroon. Spirulina kweken is niet alleen iets nieuws, het is ook duurzaam. Je hebt minder water nodig voor de teelt en er is een groeiende vraag naar. We blijven ook werken met traditionele groenten, maar met spirulina zijn we flexibeler in de toekomst.”

Hoe kweek je spirulina?

“De spirulina groeit in een fotobioreactor. Dat verwerken we door er delen uit te halen en water met mineralen toe te voegen. Intussen groeit de spirulina gewoon verder, zodat we voortdurend kunnen blijven oogsten.”

Wat trok je aan in het ondernemerschap?

“Een nine to five is niet echt iets voor mij. Ik heb graag een stevige uitdaging. De keuze voor het ondernemerschap leek me dan ook de enige juiste.”

Naar welke ondernemer kijk je zelf op?

“Ik kijk op naar mijn vader en naar alle andere collega’s in de land- en tuinbouw. Het is geen gemakkelijke sector om in door te groeien: door de hoge energiekosten, de moeilijke arbeidsmarkt en het vele bijkomende administratieve werk.”

Ik ben net gestart met mijn onderneming!

Ben jij net gestart met je eigen zaak? Proficiat! Kan je wel wat ondersteuning gebruiken of zoek je een klankbord? Check dan zeker ons traject Bryo STARTUP

imu - LI - FDS Promotions
imu - vzw - vivium
imu - vzw - nbn
imu - vzw - clearnox
imu - vzw - orange
imu - vzw - bebat
imu - vzw - coface
We Love Fruit | Werkfruit

Artikel uit publicatie