Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Hoe Nyrstar inzet op hernieuwbare energie & flexibiliteit

Hoe Nyrstar inzet op hernieuwbare energie & flexibiliteit

  • 27/06/2023

Vlaanderen wil tegen 2030 10% van de energie in de niet-ETS industrie vergroend hebben. Ze voorziet daar bijkomende budgetten voor, maar heel wat van de inspanning ligt bij bedrijven zelf. Nyrstar geeft alvast het goede voorbeeld door flexibiliteit in hun productie in te bouwen en zo mee voor een stabiele netbevoorrading te zorgen.

Al in de jaren 70 elektrificeerde Nyrstar hun volledige zinkprocessen en dit heeft heel wat gevolgen met zich meegebracht. Zo faciliteren ze al tientallen jaren het hoogspanningsnet van Elia door flexibiliteit te voorzien. Er staat echter nog heel wat meer op de planning: het uitbouwen van een virtuele batterij, ontwikkelen van windturbines en zonneparken op de eigen sites en een samenwerking met Nala Renewables, die een batterij energie-opslag systeem (BESS) uitbouwen op de site in Balen. 

Voka en Elia sloten in 2023 een partnerschap om bedrijven te ondersteunen in de energietransitie en hen te ondersteunen om drijvende kracht te worden in het zorgen voor flexibiliteit op het elektriciteitsnet. Voka ondersteunt bedrijven met een uitgebreid aanbod rond energietransitie.

Contactpersoon

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - Altez