Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Groeien in een sfeer van openheid en vertrouwen

Groeien in een sfeer van openheid en vertrouwen

  • 15/09/2022

Een netwerk opbouwen om u tegen te zeggen, sparren met gelijkgezinden over complexe uitdagingen, groeien als ondernemer en als mens. Philippe Miclotte hoeft niet lang na te denken over de voordelen van Voka's lerende netwerken.

Defluppe

Omschrijf jezelf in een notendop

Ik ben Philippe Miclotte, ingenieur van opleiding. Ik kwam op 26-jarige leeftijd terecht in de staalindustrie bij een dochterbedrijf van het toenmalige SIDMAR, nu ArcelorMittal.

Tijdens mijn ondertussen 36-jarige loopbaan kreeg ik de kans om internationale projecten op te zetten, uit te voeren en ook te managen. Denk aan het opzetten van een nieuwe plant, het onderhandelen met automobielproducenten over de aanlevering van hoogtechnologische componenten. Gedurende tien jaar was ik betrokken bij het bestuur van betreffende joint ventures in Europa, India en China. Zo kwam ik in aanraking met heel verschillende culturen, politieke omgevingen en businessmodellen.

Waarom engageer je je als mentor voor onze lerende netwerken?

Door in aanraking te komen met verschillende culturen, politieke omgevingen en businessmodellen kreeg ik bepaalde inzichten in hoe het er aan toe ging in andere landen en kon ik de vergelijking maken met onze Vlaamse bedrijven en ondernemers. Hieruit is mijn goesting gegroeid om een klein beetje van mijn ervaring te delen als mentor via het Voka Plato Peterschap. Daarbij heb ik de kracht van de slogan 'het antwoord zit in het netwerk' van op de eerste rij gezien, gevoeld en meegemaakt.

Hoe zou je onze lerende netwerken samenvatten?

Een netwerk van ondernemers waarvan de meerwaarde niet te onderschatten valt.

Waar zit volgens jou de grootste meerwaarde voor ondernemers?

Ondernemers krijgen tijdens iedere sessie bijna kant-en-klare oplossingen aangereikt die ze gewoon kunnen copy-pasten in hun eigen bedrijf. Hoewel de sectoren waarin de bedrijven actief zijn soms enorm verschillen, zijn de problemen en oplossingen generiek en bruikbaar. Daarnaast is het uitdagend om een meer innovatieve en creatieve deelnemer bezig te zien. Het opent de ogen en wakkert de ambitie bij de andere deelnemers aan, waardoor ze voor zichzelf de lat hoger leggen en uiteindelijk een niveau bereiken die ze in splendid isolation waarschijnlijk nooit zouden gehaald hebben. De deelnemers bouwen ook een groeiend netwerk van gelijkgestemde collega's uit, waarvan ze de sterktes kennen en die ze jaren later nog kunnen contacteren. Wat mij ook opvalt is hoe de deelnemende ondernemers vervolgens hun medewerkers motiveren om ook te gaan deelnemen. Gaandeweg leidt dit tot een toenemende professionalisering en hogere competitiviteit voor een groot deel van het Vlaamse bedrijfsleven. Het geeft mij energie om ook mijn steentje te kunnen bijdragen.

CTA

Contactpersoon

CĂ©line Vermeeren

Arbeidsmarkt - Groeitrajecten