Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Europese focus moet helemaal naar het verankeren van de industrie”

“Europese focus moet helemaal naar het verankeren van de industrie”

  • 07/03/2024

Hoe houden we de Europese economie competitief op het wereldtoneel? De focus van de volgende Europese Commissie moet radicaal naar het structureel versterken van ons economisch weefsel en het verankeren van de Europese industrie. Die oproep doet Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij de voorstelling van zijn Europees verkiezingsmemorandum. Voka lanceert 3x3 Europese voorstellen rond competitiviteit, internationale groei en de klimaattransitie. Het memorandum is voorgesteld tijdens een debat met alle Vlaamse lijsttrekkers voor de komende Europese verkiezingen.

“Onze ondernemingen kunnen alleen maar succes hebben als ze concurrentieel zijn met de rest van de wereld. We hebben een sterk Europa nodig om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagende internationale context. De volledige focus van de volgende Europese Commissie moet gaan naar het versterken van onze economie en in het bijzonder naar het verankeren van de industrie. Als dat betekent dat sommige milieu- en natuurdoelen tijdelijk moeten wijken, dan moeten we daar pragmatisch in zijn”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant.


Het verbeteren van de competitiviteit van onze ondernemingen moet de eerste prioriteit zijn. We hinken achterop in vergelijking met andere economieën, onder meer op het vlak van steunpakketten. Europa stak de afgelopen periode veel tijd in regulering, nu is het tijd om ervoor te zorgen dat bedrijven competitief blijven via een Europese 'Industrial Deal’. De ‘license to operate’ is door die combinatie van minder regelneverij en simpele steunpakketten aantrekkelijker geworden buiten Europa. Dit moet worden opgelost via betere regelgeving met een systematische internationale competitiviteitscheck, een sterk industrieel-economisch beleid en ten slotte een toekomstgericht budget.

3 voorstellen competitiviteit:

  • Voer een geïntegreerd Europees industrieel beleid
  • Enkel doelgerichte regelgeving met ruimte voor innovatie
  • Een Europese begroting gebaseerd op excellentie
     

Europa moet het kader scheppen waarin bedrijven internationaal kunnen groeien. De Europese interne markt is niet af en moet verder worden uitgebreid. Bij een beter werkend Europese interne markt heeft Vlaanderen veel te winnen, als exportgeoriënteerde regio bij uitstek. Dit kan via intra-Europese export binnen de Europese interne markt en extra-Europese export via handelsakkoorden. Verder is er ook nood aan een geopolitieke strategie voor de aanvoer van bijvoorbeeld noodzakelijke goederen, grondstoffen en energie.

3 voorstellen internationale groei:

  • Interne markt verbeteren
  • Economische openheid naar gelijkgestemde partners
  • Harmoniseer het economisch veiligheids- en sanctiebeleid


De derde uitdaging staat volop in het teken van een coherente en haalbare route naar klimaatneutraliteit tegen 2050. De EU pionierde in 2019 met de Green Deal met doelstellingen en ambities voor klimaat, milieu, natuur en energie. Nu moet de focus resoluut komen te liggen op de implementatie van deze ambities op een realistische manier in een dichtbevolkte en industriële regio als Vlaanderen zonder de economische ontwikkeling te fnuiken. ​

3 voorstellen haalbare transitie:

  • Hanteer pragmatische balans tussen milieu, klimaat, industrie en energie
  • Focus op de implementatie van klimaatambities
  • Zorg voor competitieve energieprijzen

Het volledige Vokamemorandum voor de Europese verkiezingen is te downloaden via https://www.voka.be/verkiezingen/eu

Contactpersoon

Helena Polfliet

Adviseur Belangenbehartiging Noord-Rand & Woordvoerder Politiek Memorandum Luchthaven

Proximus