Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • DIGITALIS, een succesverhaal in een notendop

DIGITALIS, een succesverhaal in een notendop

  • 28/02/2024

Met gepaste trots delen we het voortdurende succesverhaal van onze betrokkenheid bij de European Digital Innovation Hub (EDIH) DIGITALIS sinds november 2022. Als Voka Kamers hebben we ons met volle inzet ingezet binnen dit consortium van partners, waar we kmo’s ondersteunen bij het versnellen van hun digitale groei en transformatie. Samen met EDIH DIGITALIS streven we ernaar Vlaamse en Europese bedrijven te helpen hun digitale maturiteit te versterken door middel van expertise en financiering voor innovaties in AI, cybersecurity, AR/VR, IoT, en meer.

Bij EDIH DIGITALIS is ons primaire doel om zowel traditionele kmo’s te ondersteunen bij het adopteren van nieuwe digitale technologieën als technisch onderlegde kmo’s te helpen bij het verwerven van een concurrentievoordeel op de wereldmarkt. Via onze "ecosysteem" van services streven we ernaar deze kmo’s te verenigen, een marktplaats voor digitale oplossingen te bevorderen en kennisuitwisseling te faciliteren tussen traditionele kmo’s en hun technologische tegenhangers.

Een krachtig voorbeeld van één van onze activiteiten zijn de sessies rond Scouting Industrie 4.0, waarbij we bedrijfsbezoeken organiseren om uitdagingen en kansen van ondernemingen te tonen en deelnemende kmo’s met elkaar te verbinden. Europa erkent deze activiteit bovendien als een best practice, en voor Scouting 4.0 sta ik momenteel in contact met Europa zodat het initiatief gedeeld wordt in het totale netwerk van meer dan 150 EDIH’s.

Daarnaast verwijzen de Voka-projectbegeleiders Digitalisering & Innovatie kmo’s rechtstreeks door naar de kennispartners in DIGITALIS voor specifieke projecten. Bijvoorbeeld, een kmo wil het laden van vrachtwagens met gevaarlijke vloeistoffen automatiseren. Een andere onderneming wil onderzoeken welke lijm er nodig is om hun assemblageproces volledig te automatiseren, zonder de mechanische bevestigingsmiddelen die ze vandaag de dag gebruiken. Beide projecten worden samen met de klant en Flanders Make als innovatiepartner uitgevoerd, waarbij de kmo 50% steun ontvangt van de Europese Commissie.

Investor Readiness is een ander belangrijk aspect waarin we ondernemingen ondersteunen bij het zoeken naar de juiste financiering. Dit gestructureerde programma bereidt ondernemers volledig voor op het verkrijgen van het juiste kapitaal, essentieel voor de groei van hun bedrijf.

Tot slot delen we met veel enthousiasme het nieuwste initiatief van het EDIH Network - het Badges Programma. Dit programma is ontworpen om de opmerkelijke inspanningen en prestaties van EDIH's in heel Europa te erkennen en te communiceren. De badges bieden toegang tot financiering, ecosysteem en netwerking, en zullen worden gebruikt als showcases rond EDIH activiteiten. Badges krijgen een update zodra onze coördinator bij Flanders Make deliverables upload. Op heden nog een manueel proces en met het zwaartegewicht van activiteiten over de 6 Voka Kamers heen, is dit onbegonnen werk. Onder leiding van Flanders Make is een task force opgericht, samen met B-Phot (partner) en Voka (Arnout Deriemaeker) om alle Voka deliverables via bulk op te laden. De Europese Commissie kijkt momenteel positief naar DIGITALIS en zodra de behaalde resultaten, dankzij alle Voka-projectbegeleiders, opgeladen worden, ben ik ervan overtuigd dat DIGITALIS een van de voorlopers als EDIH.

Contactpersoon

Arnout Deriemaeker

Projectmanager Innovatie & Digitalisering

imu - vzw - Altez