Skip to main content

De Fakkel gaat naar H.Essers

  • 16/05/2018

Voka – Kamer van Koophandel reikte dinsdag De Fakkel uit aan H.Essers. De prijs is een belangrijke erkenning voor familiale ondernemingen met uitzonderlijke staat van dienst. “Met de derde generatie aan het roer en 90 jaar op de teller is het bedrijf uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende bedrijven in Europa op het vlak van transport en logistiek”, motiveert Bart Balis, voorzitter Family Business Center bij Voka – KvK Limburg, de keuze.

Fakkel
De Fakkel gaat naar H.Essers.

Op de Family Business Happening, een Voka-evenement voor Limburgse familiebedrijven, ontving Hilde Essers De Fakkel uit handen van voorzitters Francis Wanten (Voka – KvK Limburg) en Bart Balis (Family Business Center). Die laatste zetelde eveneens in de jury en verklaart de keuze:

“H.Essers is een familiebedrijf dat onder andere een goed voorbeeld is van familiale controle waarbij de externe C.E.O. fungeert in een kader van duidelijke corporate governance. Het bedrijf is tevens een lichtende voorbeeld dankzij haar Corporate Social Responsibility.”

Hilde Essers, voorzitter van de Raad van Bestuur bij H.Essers, is zeer blij met de erkenning: “We dragen deze prijs op aan het hele team. In het kader van familiale controle staat of valt alles met eerlijke en open communicatie.”

De Fakkel

“Binnen het Family Business Center van Voka – KvK Limburg willen we graag goede voorbeelden ter inspiratie naar voren brengen. Zo hebben we vorig jaar De Fakkel uitgereikt aan Brouwerij Martens, een achtste generatie familiebedrijf”, vertelt Bart Balis.

De naamgeving van de award is ontleend aan het gezegde ‘de fakkel overdragen’. Bovendien is een fakkel eveneens een toorts, een lichtend voorbeeld. De Fakkel staat symbool voor het familiebedrijf dat op verstandige wijze omspringt met haar continuïteit en een duidelijke governance geïmplementeerd heeft.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg: “We weten dat overdracht van de eerste naar tweede generatie slechts in 30% van de gevallen succesvol plaatsvindt. Met slechts 10% naar de derde generatie en 4% naar de vierde generatie is de continuïteit van familiebedrijven niet evident. In de wetenschap dat maar liefst 78% van de bedrijven familiebedrijven zijn, is hun belang niet te onderschatten. Zij zijn de motor van onze provincie.”

Family Business Happening

De Fakkel werd uitgereikt tijdens de Family Business Happening. Honderd familiale ondernemers verzamelden er bij bouwonderneming Mathieu Gijbels in Opglabbeek voor inspirerende handvaten en getuigenissen van ondernemende vaders en dochters. Het evenement is een initiatief van het Family Business Center van Voka – KvK Limburg.

Via opleidingen, inspiratiesessies, intensieve trajecten en vooral persoonlijk contact begeleidt het in overdracht en overname. Geïnteresseerde bedrijven kunnen hiervoor terecht bij manager Eigenaars-Ondernemers Pieter Smeets.