Tijdens STEMpact werken scholen en ondernemingen intensief samen onder de noemer STEMpact met als doel om tot excellent STEM-onderwijs te komen. Dit schooljaar gaan 30 Vlaamse secundaire scholen over heel Vlaanderen een STEMpact aan met ondernemingen in hun buurt. De Vlaamse arbeidsmarkt heeft nood aan goede STEM-profielen. Bedrijven kunnen volwaardige partners zijn van onze scholen en zorgen voor concrete meerwaarde. Dat bewijzen de STEMpact-projecten die vandaag al lopen in verschillende scholen.
Concrete samenwerking: VLOT! Lokeren en Swipe
In de school VLOT! In Lokeren wordt de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs concreet. Leerlingen van verschillende STEM-richtingen werken er samen met ondernemingen uit de buurt aan het ombouwen van twee zeecontainers tot een volwaardige noodwoning.
Joris Clemminck, schooldirecteur VLOT! Lokeren: “Dit project is bijzonder omdat we er met al onze STEM-studierichtingen samenwerken. Zowel onze lassers, wetenschappers als houtbewerkers slaan de handen in mekaar. De inbreng van de ondernemingen maakt dat we onze leerlingen een zeer boeiend aanbod kunnen doen”.
Axel Baeyens, zaakvoerder Swipe Zelfbouw: “Er is een groot tekort aan technisch geschoolde mensen. Alle projecten die ervoor kunnen zorgen dat er meer technische profielen op de arbeidsmarkt komen, hebben voor ons een meerwaarde. Ik vind het ook belangrijk om leerlingen te laten ervaren dat techniek een basisonderdeel vormt van onze maatschappij. Met STEM vaardigheden kan je overal aan de slag”.
“Voka wil bruggen slaan tussen scholen en ondernemingen om te komen tot beter onderwijs, in het bijzonder in STEM-richtingen. De duurzame transitie zal de hele economie veranderen waarbij het belang van STEM sterk zal toenemen. Bedrijven hebben goed opgeleide STEM-profielen nodig om succesvol te kunnen blijven. In een extreem krappe arbeidsmarkt hebben ondernemingen die duurzaam samenwerken met scholen uiteraard een streepje voor"
Tweede editie Voka STEMpact
Dit schooljaar loopt de tweede editie van het Voka STEMpact. Dertig scholen gaan concrete samenwerkingen aan met ondernemingen in de buurt om te komen tot excellent STEM-onderwijs.
Scholen starten met een grondige nulmeting en ontwikkelen vervolgens een actieplan om de kwaliteit van STEM-onderwijs voor hun leerlingen te verbeteren. Een netwerk van ervaren ondernemers staat de school hierin bij. De beste STEMpact projecten worden bekroond met de 'Voka STEMpact award’.
Andere scholen inspireren
Voka bundelt de best practices in een STEMpact-Wijzer en verspreidt die onder Vlaamse scholen en bedrijven. In die STEMpact-Wijzer krijgen scholen en ondernemingen praktische handvaten om aan de slag te gaan en om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen. Getuigenissen van scholen en ondernemingen kunnen anderen inspireren om een hetzelfde te doen.
Excellentiefonds
Het Voka STEMpact wordt mee mogelijk gemaakt door het Vlaamse Excellentiefonds. Het Excellentiefonds is een initiatief van de Vlaamse overheid en ondersteunt wedstrijden of olympiades die leerlingen en scholen uitdagen om binnen hun vakgebied of sector het beste van zichzelf te geven zodat ook leerlingen uit arbeidsmarktgerichte en technische (STEM-)opleidingen de waardering kunnen krijgen die ze verdienen.
Lees hier de Voka Wijzer STEMpact, een praktische gids voor scholen en bedrijven die willen samenwerken.