Skip to main content
  • Home
  • Familio Vlaams-Brabant

Familio Vlaams-Brabant

Dit begeleidingstraject op maat, gericht op familiebedrijven die binnen de 8 jaar een generatiewissel overwegen door te voeren, maakt de uitdagingen van beide generaties – overlaters en overnemers – bespreekbaar.    

Overweegt je familiebedrijf een generatiewissel door te voeren? Dan is het belangrijk dat je de overdracht goed voorbereidt en op voorhand alles bespreekt. Gevoelige kwesties kunnen echter al gauw tot discussies tussen familieleden leiden, en die voer je liever niet aan tafel tijdens het kerstdiner. Begin er dus tijdig aan en wacht niet tot de feestdagen om de olifant in de kamer te benoemen, maar stap nu in het Familio-traject van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant! 

familio

De doelstelling van Familio is om je kijk en kennis te verbreden rond de uitdagingen die eigen zijn aan de familiale overdracht in een open sfeer. Je verzamelt niet alleen kennis en praktische tips en tricks, maar ook kwaliteitsvolle contacten met gastexperts en collega-ondernemers. Het traject biedt je individuele begeleiding, maar er is ook de mogelijkheid om tijdens enkele collectieve sessies kennis en ervaring uit te wisselen met andere familiale ondernemers die deelnemen aan het traject.

De focus van het project ligt op het proces van de overdracht. Zowel de strikt juridische en fiscale aspecten als relationele en emotionele aspecten die bij de overdracht een rol spelen, komen aan bod. Maar ook carrièreplanning voor de opvolger, het omgaan met conflictsituaties, het uitstippelen van de toekomststrategie van het bedrijf, de rol van governance en praktijkgetuigenissen maken het programma van Familio uniek. Kortom: Familio is hét traject voor wie bedrijf en familie nauw aan het hart liggen. 

Hoe verloopt een Familio-traject?

Voor elke familie wordt een begeleidingstraject op maat van het bedrijf uitgewerkt. Het traject bestaat uit 10 sessies. De deelnameprijs bedraagt € 3.000 (excl. btw) per familie.

Doelgroep

De sterkte van Familio is dat zowel de familiale overlaters als de familiale overnemers van Vlaamse groei-kmo’s het traject doorlopen, waardoor alles bespreekbaar wordt gemaakt. Er kunnen maximum 6 familiebedrijven deelnemen. Deelname van beide generaties – overlaters en overnemers – is een vereiste.

Interesse? Ontdek hier meer over het specifieke traject van Familio Vlaams-Brabant.

Contact

Heb je interesse of een vraag? Neem contact op met Isabel De Winter via isabel.dewinter@voka.be of +32 2 255 20 16