Skip to main content
Map

Voka Familio

Voka Familio
Familio maakt bedrijfsoverdracht bespreekbaar. Het is hét groepstraject voor Vlaamse familiebedrijven die willen nadenken over een toekomstige generatiewissel. Familio maakt de uitdagingen van beide generaties bespreekbaar en bereidt hen voor op de overdracht van het familiebedrijf. Kortom hét traject voor wie bedrijf en familie nauw aan het hart liggen. Je gaat voluit voor een efficiënte generatiewissel met behoud van talent, klantenfocus en goede familiale relaties.

De doelstelling van Voka Familio is om jouw kijk en kennis te verbreden rond de uitdagingen eigen aan het werken binnen een familiebedrijf en in een open sfeer de familiale overdracht te bespreken. Je verzamelt niet alleen kennis en praktische tips en tricks, maar ook kwaliteitsvolle contacten met gastexperts en collega-familiebedrijven.

Familio helpt je, met de hulp van experten, zaken bespreekbaar te maken en duidelijke afspraken te formuleren tussen de generaties zodat de bedrijfscontinuïteit en goede familiale relaties bestendigd worden. Je bewandelt het traject met de verschillende generaties uit jouw bedrijf en wisselt ervaring uit met de andere Familio-deelnemers, die in een gelijkaardige situatie zitten. Een ideaal klimaat om met vertrouwen jouw overdrachtstraject voor te bereiden. 


Electro Cablage Service (ECS) uit Mechelen, vertelt waarom zij Familio zo waardevol vinden

 

Wat mag je verwachten?

Een mix van inspiratie, ervaringsuitwisseling, inhoudelijke vorming en gezellig tafelen! In intieme kring brengt dit traject verschillende ondernemende families gedurende 8 sessies samen waarin uitdagingen en next steps op een informele en laagdrempelige manier worden besproken. 

  • Waar staat jouw familiebedrijf vandaag?
  • Waar beoogt het naartoe te gaan?
  • Hoe pakken andere familiebedrijven de verschillende facetten van de bedrijfsvoering aan?
  • Wat zijn aandachtspunten in de aanloop van een generatiewissel?
  • Hoe verliep de generatiewissel in andere familiebedrijven?

Samen met andere families word je geïnspireerd door het verhaal en de aanpak van enkele vooraanstaande familiebedrijven. Lekker tafelen wordt afgewisseld met leerrijke bedrijfsbezoeken. Onze experts van Deloitte, Familymind e.a. brengen duiding en omkadering. Tijdens de inhoudelijke sessies zoomen we in op relevante topics zoals :

  • Wat zijn de verschillende rollen binnen het familiebedrijf?
  • Interne & externe communicatie tijdens het overdrachtproces
  • Family Governance

Een ex-deelnemers aan het woord

Louis Volkaerts van Twinplast

Wij hadden niet gedacht dat een overdracht zo moeilijk zou zijn. Maar bij elke sessie werd duidelijk dat er veel meer bij komt kijken dan we oorspronkelijk gedacht hadden. Voor het Familio-traject was de overdracht nooit uitgebreid besproken omdat we een aantal zaken te vanzelfsprekend vonden, zo blijkt nu. Ik ben blij dat we in het Familio-traject gestapt zijn. Want op deze manier is de kans veel kleiner dat we belangrijke stappen over het hoofd zien.”

Lieselotte Van Eyck van Dicar Motorhome

"Als ‘dochter van’ wordt het ondernemen je sinds kleins af aan met de paplepel meegegeven. De keukentafel krijgt dikwijls de invulling van een vergadertafel en op die manier word je dagelijks mee betrokken bij wat er zich afspeelt binnen het familiebedrijf, in ons geval Dicar Motorhomes. Vader en moeder trekken de kar en de kinderen vinden hun weg. De dagelijkse operationele activiteiten houden je bezig en je staat stil bij de toekomst van het bedrijf: Waar willen we met Dicar naar toe? Waar wij niet genoeg bij stilstonden was de vraag: Waar wil IK naar toe binnen Dicar? Dankzij Familio worden er momenten gecreëerd waarbij we stilstaan bij onze eigen toekomst, wie wil en zal de rol van vader en moeder overnemen? Wie is hiervoor competent? Wat heb je nodig om ‘competent’ te zijn? Iedere laatste dinsdag van de maand komen we samen met verschillende families die in diezelfde fase zitten: de overgang van de eerste, tweede, derde of zelfs vierde generatie. Samenwerken met je eigen broer, zus, moeder of vader heeft zo zijn voordelen. Je kent elkaar door en door en kan elkaar als geen ander inschatten. Een blik is vaak genoeg om te weten hoe we over iets denken. Maar die emotionele band maakt het dikwijls ook gecompliceerd. Tijdens elke workshop wordt het ons nog maar eens duidelijk hoe belangrijk open communiceren is. Bedankt Charlotte voor het creëren van een boeiende, leerrijke en vertrouwde setting iedere maand opnieuw." 

Prijs

  • Er is een familieprijs van 3.000 euro per familie (excl. btw).
  • Vanaf de zesde deelnemer: 500 euro pp. extra (excl. btw).

Doelgroep

De sterkte van Familio is het feit dat zowel de familiale overlaters, als de familiale overnemers van Vlaamse groei-kmo’s hetzelfde traject doorlopen, waardoor alles bespreekbaar wordt gemaakt.

Whitepaper

Download de Familio Whitepaper hier en ontdek meer over het traject!

Deelnemen aan Familio?

Charlotte Pollet

Adviseur familiebedrijven en snelle groei

Full bio of Charlotte Pollet

In samenwerking met

In samenwerking met Vlaio