Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Energie & energietransitie

In West-Europa staat de kostenefficiëntie van productievestigingen sterk onder druk. Om concurrentieel te zijn (en te blijven) is de toelevering van betaalbare energie voor onze ondernemers cruciaal.

Uit de Deloitte ‘electricity benchmark study 2016’ blijkt dat de Belgische industrie een hogere prijs betaalt voor haar energie in vergelijking met Nederland, Frankrijk en Duitsland. Onze buurlanden introduceerden belangrijke kortingen op zowel het standaard tarief als de netwerkkosten en lieten de elektriciteitsprijzen daarmee substantieel dalen.

De prijs voor de elektriciteit zelf wordt nog eens vermeerderd met kosten voor o.a. de distributie, CO2-emissierechten en belastingen. De belasting op elektriciteit ligt in Vlaanderen en Wallonië hoger dan bij de ons omringende landen. Onze Kamer ijvert er voor dat, ongeacht welke technologie die de energie opwekt, de bevoorradingszekerheid aan redelijke prijzen vooropgesteld wordt.

Met de energy health check begeleidt de Kamer bedrijven in een diepgaande analyse van het verbruiksprofiel van een onderneming. Is het aansluitvermogen mee gegroeid met uw onderneming? Heeft u oplossingen in de maak om boetes op netkosten te vermijden?

Aan de hand van de energy benchmark meet onze Kamer hoe het onze industrie vergaat in de energietransitie. De uitdagingen zijn groot: de stijgende vraag naar energie combineren met een lagere ecologische voetafdruk. Deze transitie moet doorgezet worden op meerdere aspecten tegelijkertijd: van de daling van het verbruik tot het zelf produceren van groene energie. Ook slimme netwerken of verbeterde opslagcapaciteit zijn in deze transformatie onontbeerlijk. Ten slotte moet er ook aandacht zijn voor het terugverdienmodel van de investeringen.

Met de energy health check begeleidt de Kamer bedrijven in een diepgaande analyse van het verbruiksprofiel van een onderneming. Is het aansluitvermogen mee gegroeid met uw onderneming? Heeft u oplossingen in de maak om boetes op netkosten te vermijden? Dit type analyse heeft tot doel een kostenbesparing te realiseren bij zowel de grote verbruikers als KMO’s.  

Contacteer ons

Nadia Werkers

Operationeel directeur

Full bio of Nadia Werkers