De beschikbaarheid van bedrijventerreinen in de regio Antwerpen-Waasland staat onder druk. Uit een recente studie van Rebel en Antea Group in opdracht van Voka blijkt dat slechts een kwart van de braakliggende bedrijfsgronden vandaag effectief kan worden ontwikkeld. Zonder een actief activeringsbeleid dreigt de regio snel met een aanzienlijk tekort te worden geconfronteerd.
In Antwerpen-Waasland bedraagt het totale areaal bedrijventerreinen buiten de havengebieden 5.521 hectare, waarvan bijna niets wordt aangeboden voor nieuwe vestigingen. In theorie zijn er vandaag 353 hectare braakliggende en 551 hectare oneigenlijk gebruikte terreinen. Maar door planologische, juridische of fysieke beperkingen is in werkelijkheid slechts 216 hectare realistisch inzetbaar zonder bijkomende maatregelen. Zo worden in het arrondissement Antwerpen slechts 122 hectare en slechts 94 hectare in het Waasland als realiseerbaar aangestipt. Er komt evenwel nauwelijks iets op de markt.
Dit tekort vormt een enorme barrière voor nieuwe investeringen en vestigingsmogelijkheden van bedrijven, waarschuwt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘Onze regio is een economische motor, maar zonder voldoende ruimte om te ondernemen dreigen we investeringen mis te lopen. Bedrijven die willen herlokaliseren, groeien of zich hier willen vestigen, vinden steeds moeilijker een geschikte locatie. Dit remt vandaag al de economische groei en innovatie af, maar het bedreigt ook onze werkgelegenheid.’
grote vraag, te weinig aanbod
De economische activiteit in de regio blijft intussen wel groeien. Volgens de studie zal de trendmatige vraag naar bedrijventerreinen in de regio Antwerpen tegen 2050 oplopen tot 516 hectare, en in het Waasland tot 287 hectare. Deze cijfers tonen aan dat het huidige aanbod lang niet volstaat om aan de toekomstige noden te voldoen. Daarnaast zal voor een doorgedreven circulaire transitie nog eens honderden hectaren nodig zijn. Volgens de studie zal er buiten de havenpoorten tegen 2050 daarom minstens 587 hectare te kort zijn in enkel deze regio.
Nood aan actie
De studie onderstreept dat er dringend doortastende maatregelen nodig zijn om de schaarste aan bedrijventerreinen aan te pakken. Dit kan door het inzetten op de activering van bestaand potentieel, het gericht bestemmen van bijkomende ruimte waar nodig en een meer strategisch, proactief grondbeleid om economische groei en vestigingszekerheid te waarborgen. Zonder dergelijke ingrepen dreigt het tekort verder op te lopen, met nefaste gevolgen voor het economisch weefsel van de regio. Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland roept beleidsmakers dan ook op om werk te maken van een doelgericht ruimtelijk-economisch beleid dat de ondernemers in de regio perspectief biedt. 'De nood is hoog en het moment om in te grijpen is nu', besluit Luc Luwel.