Skip to main content
XpertFinder - editie Food
 • Online

XpertFinder Food

Dé kans om u samen met kennisinstellingen, expertisecentra en diverse industriële spelers te verdiepen in de nieuwste innovaties binnen de voedingsindustrie.

Van nieuwe trends bij bewuste consumenten tot maatschappelijk uitdagingen rond ons klimaat en onze gezondheid: ze pushen onze voedingsproducenten en ingrediëntenleveranciers om vandaag te investeren in de voeding van morgen.Bent u ook benieuwd naar nieuwe zoetstoffen, natuurlijke bewaarmiddelen of de nakende eiwitrevolutie? Op dinsdag 1 december organiseert Voka Oost-Vlaanderen samen met KU Leuven Technologiecampus Gent een netwerkevent rond innovatieve ingrediënten voor de voedingsindustrie. 

Matchmaking met KU Leuven

Dit is de tweede editie van ExpertFinder, het matchmaking event tussen ondernemers en experts.  

Op de Finder-events brengen we u rechtstreeks in contact met universiteiten, kenniscentra en experts omdat we geloven dat de juiste mensen vinden én kennen cruciaal is voor de toekomst van uw bedrijf. 

Deze keer matchen we voedingsbedrijven uit ons netwerk met experts van KU Leuven Technologiecampus Gent. We bieden u de gelegenheid om onderzoekers te ontmoeten, in debat te gaan rond innovatief onderzoek en de mogelijkheden voor samenwerking te exploreren.  
U vergroot ook uw netwerk met Franse, Engelse en Nederlandse bedrijven van de foodcluster uit het ISE-project. 

Na zes pitchsessies kan u aan onze experts diepgaande vragen stellen.

6 x innovatief pitchen

Pitch 1: Innovatieve procestechnologie van eiwitten door Geert Verhelst (Solina)

Innovatieve vegetarische producten worden vandaag gemaakt op basis van verschillende types plantaardige en microbiële eiwitten. Het gebruik van specifieke procestechnologieën zoals high moisture extrusie laat toe dat de voedingsindustrie vandaag producten ter beschikking krijgt met texturen vergelijkbaar aan vlees- en zuivelproducten, waardoor verbeterde vegetarische alternatieven op de markt kunnen gebracht worden. U krijgt een overzicht van de innovatieve plantaardige en microbiële eiwitten die vandaag gebruikt worden bij de aanmaak van ‘vleesanalogen’. En wat zijn de toekomstperspectieven voor zulke eiwitten in kweekvlees? Ontdek het allemaal in deze pitch.  

Pitch 2: Zoet en toch gezond door Ilse Van de Voorde (KU Leuven)

Suikerreductie staat hoog op de agenda bij veel voedingsbedrijven, gestuurd vanuit de consument die een gezonde levensstijl nastreeft. Maar welke alternatieve zoetstoffen bestaan er? Ontdek het potentieel van laagcalorische zoetstoffen en polyolen zoals onder meer tagatose en erythritol.  

Pitch 3: Biofilms door Alex Verplaetse (KU Leuven) 

Het vermogen van micro-organismen om zich te hechten aan de oppervlakken van productieapparatuur en vervolgens een biofilm te vormen is een gekende problematiek binnen de voedingsindustrie. Biofilms hebben niet enkel een negatieve invloed op de houdbaarheid van levensmiddelen, ook de voedselveiligheid kan in het gedrang komen. Welke technologieën zijn er momenteel beschikbaar om dit probleem aan te pakken en hoe implementeert u die? U komt het te weten in deze pitch.  

Pitch 4: Antimicrobiële ingrediënten door Michelle Lemarcq (KU Leuven)

De moderne consument is kritisch en staat eerder sceptisch tegenover synthetische conserveermiddelen in voeding. Natuurlijke bewaarmiddelen kunnen hiervoor een waardevol alternatief bieden. Door in te spelen op synergieën tussen natuurlijke antimicrobiële producten kan zowel de kostprijs als de organoleptische impact sterk verbeterd worden. Via een tailormade proces wordt voor uw product een gerichte en effectieve oplossing gezocht op basis van natuurlijke producten. 

Pitch 5: Wetgeving van nieuwe voedingsmiddelen (novel foods) door Isabelle Laquiere (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. 

De FOD Volksgezondheid zal de reglementering rond novel foods of nieuwe voedingsmiddelen komen toelichten. U krijgt een antwoord op volgende vragen: Wat wordt verstaan onder nieuwe voedingsmiddelen? Valt mijn product onder de novel food wetgeving? Hoe kan ik aantonen dat mijn product geen novel food is? Als ik als operator niet zeker ben of mijn product als nieuw voedingsmiddel beschouwd wordt, bij wie kan ik terecht? Welke stappen moet ik volgen als mijn product als novel food beschouwd wordt? Hoe kan ik de efficiëntie van het doorlopen van de procedure verhogen? Is er gegevensbescherming voorzien? Bestaan er uitzonderingen voor bepaalde voedingsmiddelen?

Pitch 6: Op virtuele rondleiding door de technologiecampus

Tijdens de rondleiding zal een presentatie gebracht worden aan de laboratoria van de Onderzoeksgroep Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie (EFBT), meer bepaald het labo voor Enzym- en Fermentatietechnologie alsmede de Pilootbrouwerij. De verdere toelichting omvat een bezoek aan de laboratoria van de Onderzoeksgroep Technologie en Kwaliteit van Dierlijke Producten (TKDP) en het Centre for Aroma & Flavour Technology gespecialiseerd in state-of-the-art analytische instrumentatie en sensorische analyses.

 • Laboratoria van de onderzoeksgroep Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie  
 • Labo voor Enzym- en Fermentatietechnologie 
 • Pilootbrouwerij 
 • Labo onderzoeksgroep Technologie en Kwaliteit van Dierlijke Producten 
 • Centre for Aroma & Flavour Technology, gespecialiseerd in state-of-the-art analytische instrumentatie en sensorische analyses. 

Programma

 • 15.30 u. Ontvangst
 • 16.00 u. Welkomstwoord door Christel Geltmeyer (Voka Oost-Vlaanderen)
 • 16.05 u. Introductie door Ilse Van de Voorde (KU Leuven)
 • 16.15 u. Pitchsessies
 • 18.00 u. Netwerkmoment met experten (1-op-1) 

Doelgroep

Innovatiemanagers uit de voedingssector, catering, voedingsbedrijven, medewerkers voedingslabs, masterstudenten voeding, diëtisten, R&D, productieverantwoordelijken, … 

Informatie en inschrijvingen

Meer weten? Stuur een mailtje naar Helena Vancampenhout of bel 0484 35 68 11  

In samenwerking met

interreg  expertfinder_logo voka 

    Provincie   KU Leuven

Contactpersoon

Helena Vancampenhout

Arbeidsmarkt - Innovatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

DigiChambers
OV-Rogiers
Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
BovaEnviro+
GutzandGlory
G4S
Soundfield
Jobat