Skip to main content
Themasessie - "'Meer-waarde' in welzijn en zorg"
  • Online

Themasessie - "'Meer-waarde' in welzijn en zorg"

Voka Health Community organiseert haar volgende themasessie op vrijdag 25 juni om 13u met focus op "value based healthcare". Want om onze zorg opnieuw tot de top te laten behoren moeten we ons gezondheid- en welzijnssysteem heroriënteren naar een systeem op basis van meerwaarde. Van zoveel mogelijk bedden vullen naar de beste zorg op de beste plaats.

Of anders gezegd: van een curatief en centralistisch model naar een preventief en decentraal model. De focus verschuift van productie – de machine laten draaien – naar alles doen om te voorkomen dat een patiënt in het ziekenhuis beland. Welzijn, eerstelijnszorg en gezinsondersteuning aan huis worden in een value based gezondheidszorgsysteem de nieuwe spil.

Verschuiven naar een value based zorgsysteem betekent meer integratie en samenwerking tussen zorgverleners en zorgorganisaties. Inter- en multidisciplinaire praktijken worden dan aangevuld met tussenvormen zoals hospital-at-home, telemonitoring en nieuwe technologie. Dat vergt een aangepast financieringsmodel waarin de focus van betaling per prestatie verlegd wordt naar een grotere vaste globale betaling die wordt aangevuld  met bonussen zoals pay-for-quality.

We brengen in deze themasessie een aantal (zorg)organisaties én ondernemingen, die al volop inzetten op meerwaardegedreven zorg. Wat mag u concreet verwachten? Value based healthcare opvolgen vraagt instrumenten die zowel de kosten als de opbrengst in kaart brengen. Sarah Misplon, healthcare consultant bij Möbius vertelt ons daarom meer over de ontwikkelde tool “Value4Health”, die inzicht biedt in de kosten en opbrengsten voor verschillende patiëntengroepen. Zo brengt Möbius gedetailleerd de kosten en opbrengsten van elke DRG in kaart. De tool voorziet daarnaast een benchmark waardoor de zorgorganisaties kunnen leren van elkaar.
Aansluitend lichten Dr. Koen Van Eygen van AZ Groeninge, Isabel Weemaes, valorisatieadviseur bij Kom op tegen Kanker en Inge Alloo, directeur zorg en externe relaties van ZorgConnect het 'Onco@home'-verhaal toe. Met de steun van Kom op tegen Kanker voor het project ‘Onco@home’ voorzien speciaal opgeleide thuisverpleegkundigen gespecialiseerde zorg voor patiënten met kanker. Dankzij dit project hoeven patiënten zich niet meer verplaatsen naar het dagziekenhuis, maar krijgen ze zorgen, onderzoeken en behandeling aan huis. 
Tot slot gaat Valerie Zacharski, Value-Based Healthcare Manager bij Johnson & Johnson dieper in op de cases over obesitaschirurgie & geïntegreerde zorg. Ze zal duiden op de moeilijkheden waarvoor het huidige systeem hen stelt bij het uitrollen van projecten. Daarnaast zal ze ook high-level uitleggen hoe Johnsons & Johnson samenwerkt met ziekenhuizen om het traject voor patiënten te verbeteren. We eindigen deze themasessie met een rondetafelgesprek om zo al vooruit te blikken op de next steps binnen dit domein.

Wil u erbij zijn? Schrijf u dan hier in én dit voor woensdag 23 juni.

We kijken alvast erg uit naar uw (online) komst!

Wanneer

Prijs

Gratis

Voorwaarden

U ontvangt de dag voor deze sessie de link via Teams om online mee te volgen.

Deze activiteit is enkel toegankelijk voor leden van:

Health Community

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

IMU_DegroofPetercam
IMU Salesforce
IMU Workero
ING
SD  Worx