Skip to main content
optimaliseer je financieel beleid

Strategisch Finance Lab

Een goed uitgewerkte financiële strategie en financieel plan zijn essentieel om als onderneming de bedrijfsdoelstellingen te halen, snel te kunnen schakelen en te groeien. Elke strategische keuze heeft immers een financiële weerslag. De Corona crisis dwong vele ondernemers snel strategische keuzes te maken en leerde hen vaak ook dat hun financiële strategie nog niet helemaal op punt stond of ze deze niet volledig in de vingers hadden. Deze opleiding van 3 sessies reikt je de verschillende tools aan om je financieel beleid te optimaliseren en onderbouwde financiële beslissingen te maken.

PROGRAMMA

Sessie 1: scenarioplan en rendabiliteit
Een crisis brengt onvermijdelijk veranderingen met zich mee die ongetwijfeld elke dag een invloed hebben op de business. Om hiermee om te gaan kunnen ondernemingen een scenarioplan opstellen om doelstellingen te bepalen en indien nodig bij te sturen om zo steeds de juiste koers te bepalen.

Deze sessie zoomt daarom in op het opbouwen van een strategisch-financieel scenarioplan. Hierbij komen volgende aspecten aan bod:

  • Waarom is een scenarioplan belangrijk?
  • Hoe bouw ik een scenarioplan op?
  • Enkele tips & tricks bij een scenarioplan.

Hand in hand met een scenarioplan en een crisis gaat het vrijwaren van de rendabiliteit. Zo worden in deze sessie tevens inzichten gegeven rond de kostenstructuur om de winstgevendheid van klanten en producten te analyseren.

 

Sessie 2: interne en externe cash
In tijden van crisis is de beschikbaarheid aan cash een van de belangrijkste factoren om te kunnen blijven functioneren. In deze sessie worden de interne en externe bronnen verder toegelicht. Hierbij komen volgende aspecten aan bod:

Werkkapitaalanalyse: wat zijn mijn drivers en wat slorpt mijn cash op? Hoe kan ik hier mee omgaan? Hoe is dit gelinkt aan het verkoopproces?

Externe cash: welke bronnen kan ik aanwenden naast de klassieke bankfinanciering? Is er nood aan nieuw kapitaal? Zijn step-up structuren een optie voor nieuw kapitaal?

 

Sessie 3: financieel plan en lange termijn visie
Scenarioplannen en -analyses kunnen een onderneming door een crisis loodsen door frequent bij te sturen. Met de vergaarde kennis uit de eerste twee sessies wordt verder toegelicht hoe men een financieel kan opstellen en verder opvolgen. Belangrijke punten die hier worden behandeld zijn:

  • Hoe ga je van een kasplanning op korte termijn naar een financieel plan op (middel)lange termijn?
  • Waarom heb ik wel cashflow, maar geen cash?
  • Wat is de kracht van een sensitiviteitsanalyse?
  • De opvolging en het bijsturen van een financieel plan en zijn drivers aan de hand van visuele dashboards.

 

TRAINERS DELOITTE PRIVATE

Leen Buyens

Binnen het Strategy & Performance team helpt Leen Belgische KMO’s en familiebedrijven in hun strategische uitdagingen zoals groeistrategieën, turnaround strategieën en commercial excellence. Doorheen de jaren is Leen uitgegroeid als specialist in het ontwerpen en implementeren van strategische plannen.

Dick Garmyn

In het M&A & Finance team van Deloitte Private heeft Dick een sterke expertise opgebouwd in onder andere waarderingen, business plannen, modelleren en werkkapitaalanalyses voor familiebedrijven en KMO’s. In een vorige rol heeft Dick als auditor van grote ondernemingen en multinationals ervaringen opgedaan die aan de basis liggen van scherpe financiële inzichten.

Laurens Stul

Laurens adviseert familiebedrijven, managers en private investeerders in allerlei financiële vraagstukken zoals waarderingen, kapitaalrondes, financiële (her)structureringen en analyses. Daarnaast heeft Laurens ook verschillende malen succesvol aan- en verkoopbegeleiding afgerond in het kader van fusies en overnames alsook families begeleid in een overdracht van de familiale vennootschap naar een volgende generatie

Nele Vandewal

Nele heeft een aanzienlijke ervaring binnen Deloitte in het begeleiden van onder andere familiebedrijven, KMO’s en start-ups. Met haar team focust men zich op Business Finance (bv budgeting & forecasting), Operational Finance (bv record-to-report, procure-to-pay) en Finance Strategy. Verder heeft Nele een diepgaande kennis en ervaring rond consolidatie, Belgian GAAP en IFRS.

AIO

 

Contactpersoon

Carolien Jans

Project Manager

Adres

Onze-Lieve-Vrouwestraat 85
2800 Mechelen

Wanneer

Prijs

Prijs: € 550 (excl. BTW) 

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt. Annuleren van een inschrijving kan enkel elektronisch via Kim.kerkhofs@voka.be tot 10 werkdagen voor aanvang van de sessie. Nadien blijft bij annulering het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Een vervanger mag steeds jouw plaats innemen.

De Kamer behoudt het recht de spreker(s) te wijzigen en/of een activiteit te annuleren mits voorafgaande verwittiging. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort. Deelnemers hebben in dit geval geen recht op schadevergoeding. 

Bij inschrijving ga je ermee akkoord dat Voka - KvK Mechelen-Kempen foto's waarop je eventueel bent afgebeeld, vrij mag aanwenden voor commercieel gebruik.

 

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Deloitte Private
pfl