Skip to main content
PortSummit

Port Summit 2019

Antwerpen: vrijhaven tussen de handelsblokkades?

Extra importtarieven, handelsboycots, het opzeggen van vrijhandelsakkoorden, de brexit, het bouwen van (fysieke) muren….De geglobaliseerde wereld lijkt in zwaar weer te zitten. Vrijhandel is anno 2019 veel minder evident. Maar wat schuilt er achter het spierballengerol van grote wereldleiders? Waarom viseert de Amerikaanse president China?

En wat betekent dit concreet voor de Antwerpse haven? Houden wij als vrijhaven stand op dit globale geopolitieke schaakbord of wordt ook onze haven geconfronteerd met de gevolgen van deze handelsoorlogen? Anderzijds zijn er ook opportuniteiten in deze veranderende wereld.

Stof genoeg voor de tweede Port Summit die plaatsvindt op woensdag 25 september. We leggen alles haarfijn voor u uit, nodigen een aantal keynotesprekers uit en organiseren een levendig debat met belangrijke hoofdrolspelers.

PROGRAMMA

Ontvangst vanaf 15.00 uur

15.30 uur

Verwelkoming door Stephan Vanfraechem, algemeen directeur Alfaport Voka

15.40 uur

The state of the maritime union door professor dr. Theo Notteboom
Theo Notteboom staat stil bij de voornaamste trends in het mondiale maritieme gebeuren. Hij heeft aandacht voor evoluties in het terminallandschap, geeft up-to-date info over investeringen en allianties door de rederijen en strategische posities die worden ingenomen door verladers en logistieke dienstverleners. Kortom: Theo Notteboom geeft u een helicopterview over wat er gebeurt op de maritieme wereldkaart.

Brexit: business as usual? door Sean McGuire, director van de Confederation of British Industry (CBI) Brussels
Op de Port Summit 2018 leek het nog alsof de brexit een zachte landing zou kennen. Want de UK zou ‘in an orderly fashion’ uit Europa stappen. Ettelijke regeringscrisissen en een Brits premier later is dit niet meer zo duidelijk. Sean McGuire blikt vooruit op de brexit vanuit het perspectief van de Britse ondernemers. Hoe leggen zij de brexit-puzzel? En wat kan dit voor Antwerpen betekenen ?

Make America great again! But why? - Anthony Gardner, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Europese Unie
‘Make America great again’. Met deze slogan werd Donald Trump verkozen tot president van de USA. Sindsdien stelt hij het belang van Amerika en de Amerikaanse industrie centraal. Hij richt daarbij schijnbaar zijn pijlen op iedereen die dit belang bedreigt. Maar waarom doet hij dit en hoe pakt hij dit aan? En welke zijn de mogelijke gevolgen hiervan voor de wereldeconomie?

17.30 uur

Pauze.

17.35 uur

The end of free trade (as we know it)? Impact of trade wars and tradebarriers on global trade
door dr. Jan Hoffmann, chief trade logistics branch van United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
Jan Hoffmann brengt de vorige bijdragen samen en analyseert of de terugkeer van (fysieke) grenzen en handelsoorlogen een impact hebben op de globale wereldhandel. Wie zijn de verliezers? En wie spint garen bij dit alles?

17.55 uur

Een interactief debat met enkele belangrijke hoofdrolspelers onder leiding van moderator Wim De Vilder. We gaan dieper in op wat dit allemaal betekent voor de Antwerpse haven. Zijn er voornamelijk bedreigingen of zijn er ook kansen? Hoe bereidt de Antwerpse haven zich voor?

18.40 uur

Afsluitende speech door Jacques Vandermeiren, CEO Haavenbedrijf Antwerpen.

18.50 uur

Netwerkreceptie.

DOELGROEP

Iedereen die in meer of mindere mate te maken heeft met of geïnteresseerd is in de haven.

Wilt u er zeker bij zijn? Schrijf dan nu in.

Partners

Adres

Radisson Blu Astrid Hotel Antwerpen
Koningin Astridplein 7B
2018 Antwerpen

Wanneer

Prijs

295 euro (excl. btw) voor leden van Alfaport Voka, Flows of Voka

395 euro (excl. btw) voor niet-leden

Gelieve uw aanvraag bij kmo-portefeuille pas in te dienen nadat u de factuur heeft ontvangen.
 
Recupereer een deel van uw opleidingskosten via de kmo-portefeuille. De aanvraag moet ten laatste twee weken na de start van de opleiding gebeuren op www.kmo-portefeuille.be. Indien u beroep doet op de kmo-portefeuille, dient u nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
 
Benodigde informatie kmo-portefeuille:
Het registratienummer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland: DV.O104083.
Type dienstverlening: opleiding
Datum inschrijving: factuurdatum
Projectbedrag: 295 euro (excl. btw) voor leden van Alfaport, Flows of Voka. 395 euro (excl. btw) voor niet-leden.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 17 september 2019. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen.

Hulp nodig?

Deloitte
facilicom
Four & Five
ING
Logo Mensura
NN
Proximus
Recrewtment
SD Worx