Skip to main content
PortSummit

Port Summit 2019

Antwerpen: vrijhaven tussen de handelsblokkades?

Extra importtarieven, handelsboycots, het opzeggen van vrijhandelsakkoorden, de brexit, het bouwen van (fysieke) muren….De geglobaliseerde wereld lijkt in zwaar weer te zitten. Vrijhandel is anno 2019 veel minder evident. Maar wat schuilt er achter het spierballengerol van grote wereldleiders? Waarom viseert de Amerikaanse president China?

En wat betekent dit concreet voor de Antwerpse haven? Houden wij als vrijhaven stand op dit globale geopolitieke schaakbord of wordt ook onze haven geconfronteerd met de gevolgen van deze handelsoorlogen?

Tijdens de tweede editie van de Port Summit praten internationale experten en topsprekers over de globale situatie en mogelijke veranderingen in internationale zeehavens. Uiteraard blijft de impact van de beperking van vrijheid om de Antwerpse haven niet onbesproken. Tijdens het interactief debat gaan we hier dieper op in.

PROGRAMMA

Ontvangst vanaf 15.00 uur

15.30 uur

Verwelkoming door Stephan Vanfraechem, algemeen directeur Alfaport Voka

15.40 uur

Maritime State of the Union door Prof. Dr. Theo Notteboom Shanghai Maritime University, UAntwerpen en UGent

Het terminallandschap staat niet stil en kent voortdurende evoluties. Rederijen gaan op zoek naar investeringen en allianties, verladers en logistieke dienstverleners nemen duidelijke strategische posities in. Wat zijn de voornaamste trends in het mondiale maritieme gebeuren? Professor dr. Theo Notteboom geeft u een helicopterview over wat er gebeurt op de maritieme wereldkaart.

16.10 uur

Brexit: business as usual? door Sean McGuire, director Confederation of British Industry (CBI) Brussels
Op de Port Summit 2018 leek het nog alsof de brexit een zachte landing zou kennen. Want de UK zou ‘in an orderly fashion’ uit Europa stappen. Ettelijke regeringscrisissen en een Brits premier later is dit niet meer zo duidelijk. Hoe leggen Britse ondernemers de brexitpuzzel? En wat kan dit voor Antwerpen betekenen? Sean McGuire, director Confederation of British Industry (CBI) Brussel, blikt vooruit.

16.30 uur

Make America great again! But why? door keynotespreker Anthony Gardner, voormalig VS-ambassadeur bij de Europese Unie.
Hij is door zijn sterke band met Europa en Amerikaanse roots, de geknipte persoon om het ‘hoe’ en ‘waarom’ van Trumps beleid te analyseren. Sinds Trumps aanstelling tot president van de VS stelt hij het belang van Amerika en de Amerikaanse industrie centraal. Hij richt daarbij schijnbaar zijn pijlen op iedereen die dit belang bedreigt.

17.15 uur

Pauze.

17.35 uur

The end of free trade (as we know it)? Impact of trade wars and tradebarriers on global trade
door dr. Jan Hoffmann, chief trade logistics branch United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD).
Er rest geen twijfel dat vrijhandel het soms hard te verduren krijgt. Maar wat is de impact van de terugkeer van (fysieke) grenzen en handelsoorlogen op de globale wereldhandel? Wie zijn de verliezers? En wie spint garen bij dit alles? Dr. Jan Hoffmann analyseert en schept duidelijkheid.

17.55 uur

Een interactief debat met enkele belangrijke hoofdrolspelers onder leiding van moderator Wim De Vilder. We gaan dieper in op wat dit allemaal betekent voor de Antwerpse haven. Zijn er voornamelijk bedreigingen of zijn er ook kansen? Hoe bereidt de Antwerpse haven zich voor?

  • Wim Dillen, regional development manager Port of Antwerp
  • professor dr. Theo Notteboom
  • Dimitri Serafimoff, bestuurder Portmade NV

Op basis van de actualiteit zal het panel nog uitgebreid worden.

18.40 uur

Afsluitende speech door Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp.

18.50 uur

Netwerkreceptie.

DOELGROEP

Iedereen die in meer of mindere mate te maken heeft met of geïnteresseerd is in de haven.

Wilt u er zeker bij zijn? Schrijf dan nu in.

Partners

Adres

Radisson Blu Astrid Hotel Antwerpen
Koningin Astridplein 7B
2018 Antwerpen

Wanneer

Prijs

295 euro (excl. btw) voor leden van Alfaport Voka, Flows of Voka

395 euro (excl. btw) voor niet-leden

Gelieve uw aanvraag bij kmo-portefeuille pas in te dienen nadat u de factuur heeft ontvangen.
 
Recupereer een deel van uw opleidingskosten via de kmo-portefeuille. De aanvraag moet ten laatste twee weken na de start van de opleiding gebeuren op www.kmo-portefeuille.be. Indien u beroep doet op de kmo-portefeuille, dient u nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
 
Benodigde informatie kmo-portefeuille:
Het registratienummer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland: DV.O104083.
Type dienstverlening: opleiding
Datum inschrijving: factuurdatum
Projectbedrag: 295 euro (excl. btw) voor leden van Alfaport, Flows of Voka. 395 euro (excl. btw) voor niet-leden.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 17 september 2019. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen.

Hulp nodig?

CapitalAtWork
Deloitte
De Ridder
facilicom
ING
Logo Mensura
Proximus
Recrewtment
Rombit_corporate partner
SD  Worx
Tormans_Corporate partner