Skip to main content
  • Home
  • Activiteiten
  • Online voorstelling Voka paper 'De EU tussen twee vuren: het belang van een sterke EU in een open wereldeconomie'
Online voorstelling Voka paper 'De EU tussen twee vuren: het belang van een sterke EU in een open wereldeconomie'
  • Online

Online voorstelling Voka paper 'De EU tussen twee vuren: het belang van een sterke EU in een open wereldeconomie'

Europa’s twee grootste handelspartners staan de afgelopen jaren steeds meer onder druk. In het Oosten neemt het Europees handelstekort met China sterk toe ten gevolge van het gebrek aan wederkerigheid in markttoegang. Het hybride economische model van China, waarin de staat een belangrijke rol speelt, dreigt bovendien ook steeds meer de werking van de interne markt te verstoren.

In het Westen is de VS dan weer op zichzelf aan het terugplooien. Bovendien beschouwt de VS de EU steeds meer als een economische ‘vijand’ ondanks het traditioneel sterke economische bondgenootschap met Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Ten slotte is er zich een geo-economische machtsstrijd aan het ontwikkelen tussen het westen en het oosten, waarbij de VS actief aanstuurt op een techno-economische ontkoppeling met China. Daardoor dreigt de EU tussen twee vuren terecht te komen. De coronacrisis lijkt deze trends alleen maar te hebben versterkt.
Wat is de potentiële impact van dit alles op de Vlaamse bedrijfswereld? En hoe  moeten de EU, België en Vlaanderen het hoofd bieden aan de vele uitdagingen die gepaard gaan met deze 
deze volatiele internationale omgeving? Gilles Suply, Voka beleidsadviseur Europa en Internationaal, legt het uit in zijn nieuwe Vokapaper ‘de EU tussen twee vuren’ die hij zal presenteren in dit webinar. 

Contactpersoon

Astrid Demeulenaere

Junior projectmanager internationaal ondernemen en starten

Wanneer

Prijs

Deze webinar is gratis. 

Inschrijven is verplicht

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

VZW - Staples - 409
VZW - IMU - FIT
IMU - Toerisme Vlaams-Brabant
ING
SD  Worx