Skip to main content
sustainable development goals

Lerend netwerk - Duurzaam ondernemen

Welke meerwaarde zit er in duurzaam ondernemen? Hoe gaat een bedrijf praktisch aan de slag met de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties (VN) ?

'Duurzame ontwikkeling' is een term die sinds de eerste definiëring ervan in het Brundtland-rapport in 1987 alleen maar meer verspreid is geraakt. Er is intussen een proliferatie aan interpretaties, opleidingen, marketing slogans en andere aan het ontstaan. Waar draait het nu écht om? We willen met dit lerend netwerk expertise in contact brengen met praktijk. Sprekers en sprekende locaties in contact brengen met u; bedrijfsleider, milieucoördinator, CSR-coördinator, en andere geëngageerde ziel die van 'duurzaam ondernemen' meer dan alleen een buzzword wil maken.

Deze cyclus gaan we volgende topics van naderbij gaan bekijken:

Klik op de tabs voor meer info over de sessies

Zonneberg

Duurzame energie in de vorm van zonnepanelen is slechts één vorm van hernieuwbare energieproductie. We zien hiervan een heel concrete toepassing  van omvangrijke grootte met een locatiebezoek aan de Zonneberg in Zelzate. Dit wordt vervolgens verder gespecifieerd door energie-expert Gert Hendrickx (RSK Group). Financiële en ecologische meerwaarde kunnen immers hand in hand gaan!  

 • Waar? De Zonneberg, Provincie Oost-Vlaanderen. Achille De Clercqlaan 9, 9060 Zelzate 
 • Wanneer? 14 oktober 2020 van 14u-17u, ontvangst vanaf 13u30  
 • Praktisch? Breng stevig schoeisel mee (sneakers, geen hakken of sandalen). Wij zorgen voor mondmaskers en handgel.  

Ecovadis

Certificaten en duurzaamheidstools: Wat zijn ze? Wat meten ze? Er zijn de laatste jaren meerdere meetinstrumenten, certificaten en doelstellingen geformuleerd die vaak hetzelfde doel nastreven. Toch is er steeds een verschil en dient elk middel een andere (sub)doelstelling. Onze specialisten helpen u door de bomen het bos te zien op deze dag rond meetbare duurzaamheid. Hiervoor zijn we te gast bij de Arteveldehogeschool die volgende generaties in hun opleidingen klaarstoomt om oog te hebben voor alle duurzaamheidsaspecten. 

De voormiddag gaat van start met een toelichting over CO2-metingen en financiëring, in theorie toegelicht door Kobe Cannaerts (GreenPulse) en in de praktijk mee geïllustreerd door Peter Vos (Agristo). 

In de namiddag laten Koen Miseur en Arne Daneels van het Departement Omgeving hun licht schijnen op de Green Deals als beleidsinstrument. Afsluiten doen we met een uiteenzetting over de Sustatool, B-corp-certificering, de door Eric de Deckere van Sustenuto.  

 • Waar? Arteveldehogeschool, aanmelden aan het onthaal. Stropkaai 14, 9000 Gent 
 • Wanneer? 19 november 2020 van 9u-17u, ontvangst vanaf 8u45 
 • Praktisch? Inclusief lunch. Parkeergelegenheid ter plekke, informatie volgt bij inschrijving. Wij zorgen voor mondmaskers en handgel.  

Make sense

Communiceren over duurzaamheid is geen eenduidig gegeven, wat wel of niet in het licht te zetten en wat is nu exact ‘duurzaam’ te noemen? De experten van communicatiebureau Make Sense helpen jou uit dat spagaat.  

Tijdens de inspirerende workshop trakteren we changemakers zoals jij op duurzaamheidsadvies. Je ontdekt er meer over purpose marketing en hoe jij met je merk echt het verschil kan maken dankzij positieve impact. We tonen je hoe, wat en waarom, en zetten je op het juiste spoor om blijvende sociale, ecologische en ook economische meerwaarde te creëren.  

Wat mag je verwachten?   

 • Je krijgt meer inzicht in een duurzame bedrijfsvoering én impactvolle communicatie hierover. Zodat je beide kan inzetten om de continuïteit van je bedrijf te garanderen en op lange termijn waarde te creëren 
 • We lichten de meest vitale duurzaamheidsthema’s toe en wat deze voor jouw bedrijf kunnen betekenen 
 • We reiken kapstokken aan hoe je met vertrouwen en fierheid kunt communiceren over je duurzaamheidsinspanningen én hoe het te doen landen bij je doelpubliek  

Make Sense in een notendop

We zijn een Belgisch-Nederlands strategisch en creatief communicatiebureau met een focus op duurzaamheid. We helpen geëngageerde bedrijven op verrassende en heldere manier communiceren over hun positieve impact, en geven een stem aan merken met een duidelijk doel en ambitieus toekomstplan. Samen zorgen we ervoor dat jouw duurzame merkboodschap je doelgroep bereikt, roert en activeert – nu en in de toekomst.  

 • Waar? Voka Box Gent, Lammerstraat 18, 9000 Gent (aanmelden aan het onthaal).  
 • Wanneer? 10 december 2020, van 14u-17u, ontvangst vanaf 13u30 
 • Praktisch? Betalende parkeergelegenheid in parking Gent Zuid (Franklin Rooseveltlaan 3/A, Gent). Uitgebreide mogelijkheden met openbaar vervoer (Gent Zuid).  Wij zorgen voor mondmaskers en handgel. 

Tomato Masters

Water, het blauwe goud! De laatste paar jaar is droogte tijdens de zomermaanden geen uitzondering meer geworden. Nochtans regent het in België voldoende, het water wordt echter te weinig gecapteerd en krijgt onvoldoende kans om te infiltreren in de bodem. Het belang om spaarzaam -en bij uitbreiding- circulair om te springen met water wordt dus groter. Hoe water duurzaam én circulair in te gaan zetten toont Tomato Masters uit Deinze. De tomatenkwekerij wisselt waterstromen uit met de naburige een viskwekerij. Hoe verdere waterbesparende mogelijkheden in de praktijk te brengen licht Philippe Courcelle van Rethinking Water vervolgens toe.  

 • Waar? Tomato Masters, aanmelden bij het onthaal. Stokstormestraat 14 A, 9800 Deinze. 
 • Wanneer? 18 februari 2021, vanaf 14u-17u, ontvangst vanaf 13u30. 
 • Praktisch? Parkeergelegenheid ter plekke. Wij zorgen voor mondmaskers en handgel.  

Philips

Ruimte wordt schaars, ruimte om te ondernemen eveneens. Strategische locaties voor dienstenbedrijven in de nabijheid van in-en uitvalswegen en openbaar vervoer zijn fel begeerd. Er is met andere woorden een sterke ruimtevraag, zowel van particulieren, bedrijven als de open ruimte. Die in overeenstemming met elkaar brengen is de uitdaging van de toekomst. Duurzaam ruimtegebruik voor bedrijven, in theorie en de praktijk wordt op deze sessie uitgelegd door Linda Boudry (VVSG). Daarnaast komt natuurstudiebureau Corridor de meerwaarde en mogelijkheden van tijdelijke invullingen als tijdelijke natuur toelichten tijdens een interactieve sessie. 

 • Waar? Nog te bepalen  
 • Wanneer? 25 maart 2021, van 14u-17u, onthaal vanaf 13u30 
 • Praktisch? Betalende parkeergelegenheid ter plekke (Indigo, parking Dok Noord). Wij zorgen voor mondmaskers en handgel.  

De Punt

Geen duurzaamheid zonder mensen die het in werking stellen. We zijn te gast bij bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge waar sociaal ondernemerschap in de praktijk wordt gebracht bij meerdere bedrijven. Na een algemene toelichting volgen interactieve bezoeken en toelichtingen over hoe sociaal ondernemerschap in de praktijk kan worden gebracht bij bedrijven van diverse omvang. Daarnaast willen we aandacht besteden aan de moeilijkheden van (re-) integratie op de arbeidsmarkt en mogelijkheden van progressieve tewerkstelling. Hoe men hier als werkgever of als HR-manager mee kan omgaan én op kan anticiperen. Dit luik wordt toegelicht door Wendy Ranschaert, inclusie- manager bij VDAB.  

 • Waar? Bedrijvencentrum De Punt. Kerstraat 108, 9050 Gentbrugge.  
 • Wanneer? 15 april 2021, 9u-17u, onthaal vanaf 8u45. 
 • Praktisch? Inclusief lunch. Parkeermogelijkheid ter plekke. Wij zorgen voor mondmaskers en handgel.  

Voor wie?

Dit lerend netwerk staat open voor bedrijfsleiders, voor HR-managers, CRS- verantwoordelijken, productieverantwoordelijken, kortom voor geëngageerde mensen die hun onderneming het volgende decennium willen binnenloodsen.

De bedoeling van dit lerend netwerk is om in te schrijven voor de volledige cyclus van 6 sessies. Bij elke sessie kan slechts één iemand per ingeschreven bedrijf aansluiten, maar dit hoeft niet steeds dezelfde persoon te zijn.

Meer informatie?

Contacteer Sarah Spenninck of bel 09 266 15 68 of via duurzaamondernemen.ov@voka.be

Contactpersoon

Sarah Spenninck

Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie

Wanneer

Prijs

€ 750 voor Voka -leden
Nog geen lid? Neem contact op met welkom@voka.be voor informatie over de voordelen van ons lidmaatschap. 
 
Prijzen zijn exclusief 21% btw.

Extra info

Deze activiteit is volzet.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Voor deze activiteit kan u kmo-portefeuille aanvragen, indien u hiervoor in aanmerking komt. Ons registratienummer is DV.O105301.
Registreer u nu op www.kmo-portefeuille.be

kmo-portefeuille

Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat