Skip to main content

Lab: Robotic process automation

Zelf digitale werknemers of softwarerobots creëren om repetitieve handelingen uit te voeren zoals order input, facturatie en andere administratie? Dat kan met Robotic Process Automation of RPA.

Iedereen kent wel de situaties waarbij collega’s dag in, dag uit dezelfde handelingen uitvoeren op een computer. Inloggen, verwerken en schakelen tussen verschillende systemen. Veelal om data van het ene systeem in het andere te krijgen of te zorgen dat de echte processen goed functioneren. Dit is precies waar RPA een waardevolle bijdrage kan leveren. Want wanneer softwarerobots deze handelingen overnemen, kunnen werknemers zich focussen op wat écht telt: waarde toevoegen voor de klanten.

Robotic Process Automation of RPA kent een enorme opmars. Volgens het onderzoeksbureau Gartner is RPA het snelst groeiende softwaresegment ter wereld en de belangrijkste technologische trend. De algemene verwachting is dat RPA-toepassing binnenkort quasi universeel is bij grote en middelgrote bedrijven.

Vaak wordt RPA initieel toegepast binnen de financiële afdeling, bijvoorbeeld voor het verwerken van facturen en betalingen, voor het beheren van master data en voor een breed gamma aan repetitieve handelingen.

De voordelen zijn dan ook divers:

  • Kost: door enorm veel tijd te besparen op korte termijn, laat RPA toe om typisch 30% kostenbesparing te realiseren waardoor de terugverdientijd vaak minder dan 9 maanden is.
  • Snelheid: RPA-robots zijn sneller dan mensen en werken 24 uur per dag, 7 dagen per week.
  • Kwaliteit en compliance: RPA-robots werken volgens vaste regels en zullen foutgevoelige processen robuust uitvoeren en erover waken dat bedrijfsprocessen compliant zijn.
  • Jobtevredenheid: RPA-robots automatiseren vaak de saaiste taken, waardoor finance zich kan focussen op inhoudelijke taken.

Er zijn talrijke voorbeelden van RPA-toepassingen voor finance:

  • Bij accounts receivable zijn er talrijke RPA-toepassingen, zoals het aanmaken van facturen en betalingsherinneringen, het automatisch uitvoeren van kredietcontroles en customer onboarding.
  • Binnen accounts payable worden RPA-robots vaak ingezet om leveranciersfacturen in te lezen en ze vervolgens te vergelijken met bestelbonnen en leveringsnota’s (3 way match). Ook kunnen robots ingezet worden om betalingen te beheren en leveranciersvragen automatisch te behandelen.
  • Verder kunnen RPA-robots talrijke repetitieve handelingen binnen accounting automatiseren zoals reconciliaties tussen bankstaten en GL, travel expense management, automatiseren van maand- en jaarafsluitingen,...
  • Toepassing van RPA bij interne audit zorgt voor een paradigm shift: in plaats van op een steekproef van transacties controles uit te voeren, kan met RPA de volledige populatie aan transacties gevalideerd worden aan de hand van vaste regels.
  • Ook voor financiële rapportering heeft RPA meerwaarde: denk maar aan het samenbrengen van verschillende databronnen om repetitieve financiële rapporten aan te maken

In dit intensief lab van anderhalve dag leer je via voorbeelden en demo’s de mogelijkheden van RPA in finance kennen. Je brengt in kaart welke RPA-toepassingen er mogelijk zijn voor jouw bedrijf. Daarnaast krijg je tijdens een hands-on sessie een technische introductie in enkele RPA-softwaretools en je leert om zelf een eenvoudige robot te bouwen.

Doelgroep 

Dit lab richt zich op beslissingsnemers (CFO/ director/ finance manager) of project/program managers met interesse in toepassingen van Robotic Process Automation die enige affiniteit hebben met IT.  De opleiding staat open voor deelnemers uit verschillende sectoren, bv: diensten, zorg, maakindustrie, nutsvoorzieningen,... RPA is zowel interessant voor grote als middelgrote ondernemingen.

Spreker

Robonext is een IT-servicebedrijf gespecialiseerd in de implementatie van Robotic Process Automation en Artificial Intelligence. Meer informatie kan je terugvinden via www.robonext.eu.

Voor meer info kan je terecht bij Soraya Van Cauwenberghe

AIO

Contactpersoon

Soraya Van Cauwenberghe

Kennis & advies/Innovatie - Innovatie & digitalisering

Adres

Voka | Brugge (O-Forty bedrijvencentrum)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

550 euro

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag