Skip to main content
Map

Lab: Financieel management voor de startende ondernemer

Als ondernemer doe je elke dag waar je het best in bent: je onderneming draaiende houden. Maar hoe vaak kijk je echt kritisch naar de financiële resultaten van jouw inspanningen? Bij de start van een onderneming worden doorgaans zorgvuldig financiële plannen opgesteld, maar na een tijdje verliezen sommigen het financiële overzicht. Er wordt vaak blindelings vertrouwd op het advies van financiële experts, maar dit inzicht komt meestal pas na afloop van het kalenderjaar. Daardoor kan je als ondernemer pas achteraf zien hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Met dit Lab krijg je zelf de controle over je financiële cijfers terug.

Thomas Desmet, docent financieel management, legt de link tussen theorie en praktijk. Na het volgen van deze workshops zal je in staat zijn om het verhaal achter je financiële gegevens te begrijpen en te vertellen. Heb je een financieel plan en/of een recente jaarrekening? Breng die zeker mee naar de workshops! Want we gaan er hands-on mee aan de slag. 

Programma 

Workshop 1 – de balans (en hoe die jouw financiële gezondheid verklapt) 

Tijdens deze eerste workshop analyseer je de bezittingen en werkmiddelen van jouw onderneming. Deze bouwstenen laten toe dat je de financiële gezondheid van jouw eigen onderneming kan inschatten, alsook die van andere stakeholders waarmee je in zee gaat. 

Op het einde van de sessie ga je ook na of jouw onderneming nog genoeg bufferruimte heeft om extra financiering aan te vragen en hoe dit zich vertaalt in jouw cijfers. 

Workshop 2 – de resultatenrekening (en waarom jouw winst niet op jouw bankrekening staat)

Een inzicht in de profit/loss-statement van de onderneming laat toe om te weten te komen waar jouw onderneming het meeste geld aan verliest of aan verdient. Aan de hand van een beknopte rendabiliteitsanalyse ben je zelf in staat om te weten of jouw onderneming een interessante investering is voor potentiële financiers. 

De balans en resultatenrekening zijn communicerende vaten. Via een aantal korte toepassingen kom je te weten hoe deze twee wettelijk verplichte financiële overzichten met elkaar verbonden zijn, en wanneer dit voor jou belangrijk is. 

Workshop 3 – cash is king (en aan wat je die cash best uitgeeft) 

In deze laatste sessie bekijk je het cashflowstatement van jouw onderneming: kan je zelf aangeven op welke momenten extra cash noodzakelijk is en welke mogelijkheden je dan voorhanden hebt? 

In deze workshop komt ook het belang van fiscaliteit naar voor en bekijk je hoe belastingen (zowel btw, vennootschaps- en personenbelasting) een impact hebben op jouw cijfers en wanneer je hier best tijdig een gesprek met jouw accountant voor aanvraagt.

Voor meer info over dit Lab kan je contact opnemen met Olivier Decapmaker.

VLAIO

Contactpersoon

Olivier Decapmaker

Adviseur Jong Ondernemen

Adres

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen
President Kennedylaan 9A
8500 Kortrijk

Wanneer

Prijs

75 euro

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag