Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Innovation Academy 2024

Ontdek en leid de innovatie van morgen 

In een snel veranderende wereld, waarbij verandering de enige constante is, staat innovatie centraal voor bedrijven die relevant willen blijven. Echter, innovatie overstijgt de grenzen van technologie. Het omvat een uitgebreid spectrum aan niet-technologische aspecten die van essentieel belang zijn om innovatieve projecten succesvol vorm te geven en vernieuwing naadloos te integreren in de kern van jouw organisatie.

Waarom deelnemen?

De Innovation Academy biedt een unieke kans om de fundamentele bouwstenen van innovatie te verkennen en de benodigde vaardigheden te ontwikkelen om innovatie binnen jouw organisatie te leiden. Je krijgt daarnaast ook de mogelijkheid om te netwerken met een community vol gelijkgestemde professionals.

Programma

Thema 1: Strategische innovatie (20 september)

 • Verken de essentiële bouwstenen voor succesvolle innovatie en ontdek diverse innovatiestrategieën. Leer hoe maatschappelijke trends de strategie van een organisatie beïnvloeden en hoe je een innovatiestrategie afstemt op de identiteit van jouw organisatie.

Thema 2: Toekomstdenken & Scenario planning (27 september)

 • Verdiep je in het opstellen van een innovatiestrategie die naadloos aansluit op de bedrijfsstrategie en maatschappelijke trends. Ontwikkel vaardigheden in trendwatching en toekomstdenken, en leer hoe je scenario's kunt opstellen om flexibel in te spelen op toekomstige ontwikkelingen.

Thema 3: Projectmanagement & Financiële planning voor innovatie (18 oktober)

 • Leer hoe je kritieke onzekerheden aanpakt aan het begin van een innovatieproject en ontdek hoe je een gebalanceerde portefeuille van projecten samenstelt en beheert. Verdiep je in financiële beheerstechnieken en ontwikkel een businessplan om de haalbaarheid van innovatieprojecten te evalueren. 

Thema 4: Innovatiecultuur, Leiderschap & Teamdynamiek (25 oktober)

 • Maak kennis met het belang van een veilige bedrijfscultuur voor innovatie en leer effectief omgaan met mislukkingen en weerstand tegen verandering. Ontwikkel vaardigheden in het samenstellen en leiden van innovatieteams, en ontdek effectieve brainstormingtechnieken. 

Thema 5: Marktgericht & Gebruikerscentrisch innoveren (15 & 22 november)

 • Verdiep je in het belang van marktkennis bij het creëren van waarde en leer hoe je waardeproposities ontwikkelt die aansluiten bij de behoeften van klanten. Verken tools zoals het Value Proposition Canvas en KANO om klantgerichte innovatie te stimuleren.

Thema 6: Intellectueel eigendom, Kennismanagement & Open innovatie (13 december)

 • Verken de waarde van intellectueel eigendom en leer hoe je een IP-portefeuille opbouwt en beheert. Ontwikkel vaardigheden in kennismanagement en ontdek de kracht van open innovatie en co-creatie voor het stimuleren van innovatie.

Thema 7: Overtuigingskracht: Changemanagement & Storytelling (20 december)

 • Het belang van storytelling bij innovatietrajecten en leer hoe je overtuigende presentaties kunt opbouwen om stakeholders en de directie te betrekken bij jouw innovatieprojecten.

Stefan Desmet, Skylux: "Een ware boost voor je innovatie-netwerk"

Stefan Desmet, R&D-manager bij Skylux: "Deze academy is meer dan een opleiding, ze laat je kennis maken met alle aspecten van innoveren. Een aanpassing van het vroegere 'normaal' naar de digitale toekomst. Gepassioneerde sprekers delen stap voor stap hun inzichten met toepasbare tips. Door de spreiding van de lessen, krijg je tijd om de materie te verwerken en uit te proberen. Een ware boost in je innovatie-netwerk."

Format

Een gebalanceerde mix van theoretische kaders, praktische oefeningen en inspirerende getuigenissen van meer dan 20 experten-sprekers. Daarnaast worden inspirerende getuigenissen van innovatiemanagers uit gerenommeerde bedrijven gedeeld. 

Deelnemers krijgen de kans om theoretische concepten direct toe te passen op real-life bedrijfscases, waardoor een hands-on leerervaring ontstaat. Daarnaast biedt de opleiding volop gelegenheid om te netwerken met andere professionals. Aan het einde van de opleiding ontvangt iedereen een certificaat en wordt de ervaring afgesloten met een walking dinner.

Voor wie?

Dit programma is ontworpen voor:

 • innovatiemanagers 
 • R&D-managers
 • ingenieurs
 • projectleiders
 • productontwikkelaars

Ook andere professionals die al enige ervaring hebben met innovatietrajecten binnen hun organisatie zijn welkom. Deelnemers worden uitgenodigd om hun ervaringen te delen en zich verder te verdiepen in de wereld van innovatie.

Interesse?

Plan vrijblijvend een gesprek in, stel ons je vragen over de opleiding of schrijf meteen in!

Ik wil graag meer informatie

Kmo-portefeuille

Voor deze opleiding kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen. 

Benodigde informatie kmo-portefeuille 

 • Het registratienummer van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126 
 • Type dienstverlening: opleiding 
 • Datum opleiding: 20/09/2024
 • Projectbedrag: € 4.650/5.000 voor leden, € 6.975/7.500 voor niet-leden 
 • Aantal opleidingsuren: 56 
 • Thema: Innovatie

Contactpersoon

Jean-Baptiste Platteau

Adviseur Digitalisering en Innovatie

Adres

Voka | Brugge (Bedrijvencampus O-Forty)
Kapellestraat 138
8020 Oostkamp

Wanneer

Prijs

EARLY BIRD TARIEF (TOT 21/07)

 • Leden: 4.650 euro
 • Niet-leden: 6.975 euro

FULL PRICE (VANAF 21/07)

 • Leden: 5.000 euro
 • Niet-leden: 7.500 euro

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Kosteloos annuleren kan enkel per mail naar de genoemde verantwoordelijke en dit uiterlijk tot 7 werkdagen voor aanvang van de opleiding. Bij laattijdige annulatie zal het volledige bedrag verschuldigd blijven. U kunt zich wel laten vervangen door een collega die aan de doelgroep voldoet.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag