Infosessie: Zelfcertificering (REX)

26/02/2019

Sinds 1 januari 2017 is het systeem van zelfcertificering van preferentiële oorsprong van kracht en dit in het kader van bepaalde vrijhandelsakkoorden die deze mogelijkheid voorzien. Dit wil zeggen dat op termijn de bewijzen van preferentiële oorsprong (enkel in het kader van bovenstaande overeenkomst) uitsluitend opgesteld kunnen worden door de, in de REX-database, geregistreerde exporteurs.

Met deze REX-registratie mag u als geregistreerd exporteur zelf een verklaring van oorsprong opmaken, die de preferentiële oorsprong van de goederen bevestigd. 

Op 1 februari 2019 treedt het handelsverdrag tussen Europa en Japan in werking. Dit heeft onder meer een impact op de invoerrechten bij handel tussen de EU en Japan. Indien u gebruik wilt maken van een verlaging of schrapping van invoerrechten, is het ook nodig u te registreren als “Registered Exporter” (REX-systeem). Dit vervangt de vergunning Toegelaten Exporteur. 

Naast het handelsakkoord tussen Japan en Europa, is het REX-systeem ook voor een aantal andere landen van toepassing, zoals: Canada,… Belangrijk dus om u te informeren rond de praktische kant van zaken!
 

Programma

  • Inleiding tot zelfcertificering en het waarom - inleiding tot oorsprongsbewijzen
  • Praktische kant zelfcertificering (hoe registreren? nuttige tips en contacten)
  • Korte toelichting lancering handelsakkoord tussen Japan en Europa


Doelgroep

De focus van deze sessie ligt op personen werkzaam in een internationale context, vertrouwd met export en de gerelateerde documentatie. Personen die geen kennis of ervaring ter zake hebben, maar vertrouwd willen geraken met de praktische kant van zelfcertificering kunnen aansluiten om een basis te leggen. 


Docent

Valère Vangeel

 

Meer info: Valerie Jennes, valerie.jennes@voka.be, +32 11 56 02 35

Het volledige aanbod van Voka - KvK Limburg rond internationaal ondernemen vind je hier

 

Erkenningsnummer KMO-portefeuille:

DV.O105507

Bespaar een aanzienlijk deel op de prijs van de opleidingskost. Aanvraag dient te gebeuren ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding. Voor specifieke voorwaarden zie www.kmo-portefeuille.be.

 

KMO-portefeuilleMensuraProximus