Skip to main content
Map

Industry on Stage 2021: Circulariteit in de industrie

  • Online

Circulaire economie: dure hype of gouden businessmodel?

IS AFVAL HET NIEUWE GOUD, ZOALS VISIONAIRE ECONOMEN BEWEREN?

De transitie naar een circulaire economie is essentieel voor onze maakindustrie. Om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen rond grondstoffenschaarste en klimaatverandering, is een mentaliteitswijziging van lineair naar circulair denken noodzakelijk. De vraag naar een duurzaam productieproces komt niet enkel vanuit overheden, maar ook vanuit de consument.

Op deze vierde editie van Industry On Stage deelt Lucrèce Foufopoulos, Executive Vice President van Borealis, haar visie op circulariteit. Borealis is één van de wereldleiders in de productie van polyolefinen en speelt een voortrekkersrol in de transformatie naar een circulaire economie. 

Dit jaar zet Industry on Stage toppers van de circulaire industrie op het virtuele podium. U kijkt live binnen in onze studio’s en kan meteen uw vragen stellen via de chat. We stellen een afwisselend programma voor u samen met onze key note, interviews en een panelgesprek. En naar goede traditie krijgt u natuurlijk ook de resultaten van ons eigen industry benchmark-onderzoek omtrent circulariteit mee naar huis. 

PROGRAMMA

15.00 uur
Verwelkoming
Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

15.05 uur
KEYNOTE Eco-centric collaboration for a brave new world
Lucrèce Foufopoulos, executive vice-president Borealis

15.40 uur
Het circulair businessmodel als investeringsstrategie
Guus van Puijenbroek, managing director VP Capital en
Jeroen Raeijmaekers, communication en sustainability manager Q-lite

15.55 uur
Recycleren van end-of-lifematerialen als strategie
Johan Ramharter, senior vice-president Umicore

16.10 uur
Pauze

16.15 uur
Een einde is altijd een nieuw begin
Caroline Craenhals, CEO en mede-eigenaar van de Belgian Scrap Terminal group

16.30 uur
Circulaire materiaalstromen: waste-to-product
Dirk Abel, cluster manager Renewi en
Werner Annaert, business development director SUEZ R&R België

16.45 uur
Resultaten benchmark industrie deel 3: circulair ondernemen in de industrie
Wim Michiels, CEO Proviron, voorzitter Industrieforum en
Julia Hunt, Circulytics project manager Ellen MacArthur Foundation

17.00 uur
Einde

Bekijk hier het programma van de vorige edities. 

Het Industrieforum en Industry on Stage zijn initiatieven van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Het Industrieforum wil internationaal benchmarken, trends blootleggen, beleidsaanbevelingen formuleren en concrete acties in gang zetten. Dit om onze industrie te helpen zich internationaal te profileren als een groep van vooruitstrevende productievestigingen die tegelijk betrouwbaar, competent en competitief zijn.

Meer info: nadia.werkers@voka.be en kathleen.rabau@voka.be

ON STAGE

Lucrèce FofopoulosLucrèce Foufopoulos, executive vice-president Borealis

Eco-centric collaboration for a brave new world (voertaal Engels)
The plastics industry is in need of a radical transformation towards a circular economy, a revolution which is planet critical and urgent. Today, we take, we make, we dispose & … it’s linear, it’s wasteful and it’s unsustainable. It has to change! Borealis has been at the forefront of driving this transformation through innovation and collaboration across the plastic value chain to accelerate change. Our mandate remains “circularity by design”, placing collaboration at its core, levering our technical expertise, application know-how and innovation muscle.

Johan RamharterJohan Ramharter, senior vice-president Umicore

Recycleren van end-of-lifematerialen als strategie
Het Belgische Umicore is wereldleider in het recycleren van complexe industriële en end-of-life-afvalstromen. Recyclage van metalen is een strategische pijler in de duurzaamheidsstrategie van Umicore. Aan de hand van het verhaal van de Business Unit Precious Metals Refining wordt de transformatie van Umicore als wereldspeler in de circulaire economie belicht.

Caroline CraenhalsCaroline Craenhals, CEO en mede-eigenaar van de Belgian Scrap Terminal group

Een einde is altijd een nieuw begin.
Afval is een grondstof. Dat begreep Caroline Craenhals maar al te goed toen ze mee aan de leiding kwam van het bedrijf in oud ijzer dat al 4 generaties in haar familie is. Intussen is Belgian Scrap Terminal een wereldwijd toonaangevend recyclagebedrijf van ferro, non-ferro en plastics, en nog steeds voorloper in de circulaire economie.

HET CIRCULAIR BUSINESSMODEL ALS INVESTERINGSSTRATEGIE

Guus van PuijenbroekGuus van Puijenbroek, managing director VP Capital

VP Capital ontwikkelde voor haar investeringsportfolio een duurzaamheidsmodel dat bestaat uit negatieve impact verkleinen en positieve impact vergroten. Hiermee ondersteunt VP Capital haar investeringen in hun transitie om duurzame koploper te worden.

Jeroen RaeijmaekersJeroen Raeijmaekers, communication en sustainability manager Q-lite

Digitaal display producent Q-lite investeert volop in onderzoek en productontwikkeling om al haar producten in ijltempo circulair te krijgen. De Green Deal zal West-Europese productiebedrijven helpen om meer delen van de ketens terug naar Europa te halen.

CIRCULAIRE MATERIAALSTROMEN: WASTE-TO-PRODUCT

Dirk AbelDirk Abel, cluster manager Renewi

Renewi recycleert gesorteerd afval dankzij de nieuwste technologieën tot bruikbare materialen zoals kantoorpapier, metaal, kunststof, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie. Van afvalverwerker naar grondstoffenleverancier: waste no more.

Werner AnnaertWerner Annaert, business development director SUEZ R&R België

Circulaire economie houdt veel meer in dan afvalstromen apart te houden. Om investeringen te laten renderen moeten producten worden herdacht en inzamelsystemen verder geoptimaliseerd. Dit houdt heel wat uitdagingen in, zowel juridisch, financieel als technisch.

77 PROCENT DENKT AL CIRCULAIR

77% van de bedrijven uit onze benchmarkstudie heeft circulariteit mee opgenomen als deel van het businessmodel. Hoe groter het bedrijf, hoe prominenter de strategie die het daarrond uitrolt.

RESULTS BENCHMARK STUDY

Wim MichielsWim Michiels, CEO Proviron, voorzitter Industrieforum

Circulariteit in de Antwerps-Wase industrie
Naar jaarlijkse gewoonte onderzoekt het Industrieforum hoe de Antwerps-Wase industrie presteert ten opzichte van andere industriële regio’s aan de hand van de ‘Industry Benchmark’. Dit jaar bekeek het Industrieforum de stand van zaken voor wat betreft circulariteit. Wim Michiels, voorzitter van het Industrieforum, licht de onderzoeksresultaten toe.

Julia HuntJulia Hunt, Circulytics project manager Ellen MacArthur Foundation

De Ellen MacArthur Foundation is dé referentie voor circulaire economie. De organisatie werkt aan het versnellen van de transitie naar een circulaire economie door de belangrijkste actoren in het veld te betrekken en systeemoplossingen op grote schaal te mobiliseren. Hiervoor ontwikkelde ze Circulytics: een uitgebreide tool waarmee bedrijven kunnen meten hoe ver ze staan met circulair ondernemen.

Wanneer

Prijs

185 euro (excl. btw) voor leden van Voka.
275 euro (excl. btw) voor niet-leden

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 3 juni 2021. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen.
 

Gelieve uw aanvraag bij kmo-portefeuille in te dienen uiterlijk 14 kalenderdagen na de start van de opleiding.
 
Recupereer een deel van uw opleidingskosten via de kmo-portefeuille. De aanvraag moet ten laatste twee weken na de start van de opleiding gebeuren op www.kmo-portefeuille.be. Indien u beroep doet op de kmo-portefeuille, dient u nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
 
Benodigde informatie kmo-portefeuille:
Het registratienummer van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland: DV.O104083.
Type dienstverlening: opleiding
Datum inschrijving: 10 juni 2021
Projectbedrag: €185 voor leden van Voka, €275 voor niet-leden (btw dient rechtstreeks aan ons betaald te worden)
Aantal opleidingsuren: 2

Heeft u nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren: 03 232 22 19 of pr.aw@voka.be.

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Hulp nodig?

AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende