Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
Voka Opleiding

CSRD-verplichting: leer rapporteren over duurzaamheid

Ben jij voldoende op de hoogte van de Corporate Sustainability Reporting Directive en wat die van jouw bedrijf verwacht? Ook al ben jij nog niet verplicht om te rapporteren, als toeleverancier aan andere bedrijven mag je vragen verwachten over jouw duurzaamheidsinspanningen. Je kan dus maar beter op de hoogte zijn van de wetgeving en de verwachtingen voor jouw onderneming. Nog één plaatsje beschikbaar!

De Europese Green Deal streeft ernaar om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een onderdeel van dat pakket aan wetgeving is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Die eist van ondernemingen een duidelijke rapportering over hun duurzaamheidsacties in de drie pijlers van ESG (Environmental, Social, Governance). Niet enkel een ton aan datapunten, maar ook  je duurzaamheidsbeleid en genomen maatregelen moeten daarin opgenomen zijn. Dat alles rapporteer je aan de hand van de Europese rapporteringsstandaarden (ESRS). 

Valt jouw organisatie onder de CSRD en moet je in de komende jaren een grondig duurzaamheidsrapport indienen? Of zit je in het ecosysteem van een bedrijf dat moet rapporteren? Dan ben je maar beter voorbereid. In drie opleidingssessies leer je waarover je precies moet rapporteren en heb je de tools in handen om dit concreet uit te werken binnen jouw onderneming.

Programma

 • Sessie 1 | 29 februari | 9.00 uur - 12.00 uur bij Voka Antwerpen
  Definitie en scope van de CSRD: wanneer moet wat klaar zijn, en waarom?
  (Voorbeeldcases, Q&A, context van de wetgeving)
 • Sessie 2 | 21 maart | 13.30 uur - 16.30 uur bij Voka Antwerpen
  Concrete rapporteringsrichtlijnen (ESRS) en het bepalen van materiële thema’s voor jouw organisatie. (Gevraagde info in de ESRS, praktische tips voor je materialiteitsbepaling, het verplichte klimaatplan)
 • Sessie 3 | 18 april |  9.00 uur - 12.00 uur bij Antea Group (Roderveldlaan 1 2600 Berchem)
  Eerstelijnsadvies van technische experten over de verschillende duurzaamheidsthema’s die in de CSRD vervat zitten.
  (Circulair waterbeheer, (hernieuwbare) energiemanagement, biodiversiteitsplannen, CO2-uitstoot, …)

Experten van Antea Group begeleiden dit opleidingstraject van A tot Z. Ook voor de laatste sessie voorzien zij experten in verschillende thema's, om jou concreet op weg te zetten in je complete duurzaamheidsrapportering.


Voor wie?

De opleiding richt zich tot bedrijfsleiders, duurzaamheidsmanagers, SHEQ-verantwoordelijken, financieel verantwoordelijken of iedereen die intern verantwoordelijk is/zal zijn voor CSRD-rapportering.

 • Je bent een beursgenoteerd (groot) bedrijf of een onderneming van openbaar belang 
  rapportering in 2025 over boekjaar 2024
 • Je bent een groot bedrijf (netto-omzet > 50 miljoen euro; en/of balanstotaal > 25 miljoen euro; en/of > 250 werknemers) 
  rapportering in 2026 over boekjaar 2025
 • Je bent een beursgenoteerde kmo
  rapportering in 2027 over boekjaar 2026
 • Je maakt (als kmo) deel uit van het ecosysteem van een bedrijf uit bovenstaande categorieën als leverancier, klant, partner... 
  jouw inspanningen worden mee opgenomen in hun rapportering

Partners

 

 

 

Nog inspiratie?

Ontdek ook deze duurzaamheidsopleidingen uit het aanbod, of lees alles over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen hier

Contactpersoon

Kaat Van Aelst

Coördinator duurzaam ondernemen

Adres

Kantoor Antwerpen
Markgravestraat 12
2000 Antwerpen

Wanneer

Prijs

€550 (excl. 21% btw)

Voorwaarden

Annulatie

Annuleren kan enkel schriftelijk tot en met 22 februari. Nadien blijft het volledige bedrag van de factuur verschuldigd. Een ingeschreven deelnemer mag zich wel door een andere persoon laten vervangen. De Kamer behoudt zich het recht om de opleiding te annuleren indien, ondanks alle inspanningen, de omstandigheden ons ertoe dwingen. Het volledige inschrijvingsgeld wordt dan teruggestort.

Kmo-portefeuille

De kmo-portefeuille is voor deze opleiding niet van toepassing.

Privacy

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Banner belgian coast hotels
AW_Welt_6stappenplan