Internationale handel wordt steeds complexer, waarbij bedrijven geconfronteerd worden met een groeiende stroom aan regels, sancties en controles. Van douaneformaliteiten en btw-regels tot exportvergunningen en het juiste gebruik van Incoterms.
In een wereld waarin geopolitieke spanningen snel evolueren, is trade compliance geen keuze meer, maar een absolute noodzaak. Denk bijvoorbeeld aan sancties tegen Rusland, strengere exportbeperkingen op technologie of verhoogde invoerrechten door de Verenigde Staten, allemaal factoren die directe impact hebben op internationale handelsstromen.
Waarom deelnemen aan dit lab?
Je onderneming wordt steeds vaker verantwoordelijk gehouden voor het naleven van complexe nationale én internationale regelgeving. Niet alleen bij controles van de douane of btw-administratie, maar ook voor het verkrijgen of behouden van douanevergunningen en bij strategische exportbeslissingen.
- Maar wat betekent dat concreet?
- Hoe weet je of jouw organisatie 'compliant' is?
- Welke risico’s loop je als je dat niet bent?
- En hoe bouw je een duurzaam compliancebeleid uit?
Tijdens dit lab krijgt je praktische inzichten in de kernaspecten van trade compliance én hoe je dit kan vertalen naar jouw organisatie.
Op het einde van dit traject:
- Heb je een helder inzicht in de wettelijke vereisten
- Weet je hoe je risico’s identificeert en beperkt
- Ben je beter gewapend tegen boetes, vertragingen of reputatieschade
- Beschik je over een concreet plan van aanpak voor jouw onderneming
Programma
- Sessie 1: Wettelijke verplichtingen en nuttige tools
- Sessie 2: Incoterms in de praktijk
- Sessie 3: Transport, documenten & verzekeringen
- Sessie 4: Douane en btw correct toepassen
- Sessie 5: Systematische aanpak en individueel actieplan
Spreker
Deze sessies worden begeleid door Lieve Lombaert, consultant bij Lova Consultants en voormalig docent Internationale Handel & Logistiek aan VIVES Hogeschool, waar ze zich specialiseerde in wetgeving rond transport en internationale handel.
Met jarenlange ervaring in zowel de academische wereld als de praktijk is Lieve een van de weinige Vlaamse experts die erin slaagt om complexe regelgeving rond transport, douane en btw helder te vertalen naar de dagelijkse realiteit van internationale ondernemers. Ze combineert diepgaande kennis met een sterke praktijkgerichte aanpak – een absolute meerwaarde in dit traject.
Voor wie?
- Dit traject richt zich tot iedereen die binnen een organisatie betrokken is bij internationale handel en bijhorende processen.
- Export- en importmanagers, supply chain managers, CFO’s en financieel verantwoordelijken, boekhouders en btw-verantwoordelijken, logistiek verantwoordelijken, aankoop- en procurementmanagers, compliance officers en legal advisors, douaneverantwoordelijken, zaakvoerders van internationaal actieve kmo’s
- Kortom: iedereen die de risico’s en verplichtingen van internationale handel beter wil begrijpen én beheersen.
Methodiek
- Leren, delen, oefenen – met ruimte voor cases en input uit je eigen praktijk.
Voorkennis
- Geen specifieke voorkennis vereist – dit traject is ideaal als je een breed inzicht wil krijgen in de fundamenten van trade compliance.
Kmo-portefeuille
Voor deze opleiding kan je ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Jouw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 dagen na de eerste sessie via www.kmo-portefeuille.be. Indien je beroep doet op de kmo-portefeuille, dien je nog btw op de volledige opleidingskost te betalen.
Benodigde informatie kmo-portefeuille
- Het registratienummer van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen: DV.O104126
- Type dienstverlening: opleiding
- Startdatum prestaties: 09/10/2025
- Einddatum prestaties: 18/11/2025
- Projectbedrag: € 1355 voor leden, € 2030 voor niet-leden
- Aantal opleidingsuren: 15
- Thema: Internationalisering