Skip to main content
Customs Academy: Word een douanekrak binnen uw onderneming

Customs Academy: Word een douanekrak binnen uw onderneming

Internationale handel is tegenwoordig niet weg te denken bij vele ondernemingen. Ondernemen buiten de EU-landsgrenzen vereist vaak kennis van douanematerie. Verschillende internationale handelstendensen, zoals handelssancties, brexit, niet-fiscale verplichtingen en exportcontroles, verplichten u bovendien om uw douanekennis continu bij te schaven om in overeenstemming te zijn met de wetgeving. Ook kan het beschikken over de juiste douanekennis en -processen substantiële cashflowvoordelen leveren aan de onderneming.

OPGELET: Vanwege de huidige coronamaatregelen zullen de eerste modules online georganiseerd worden.

Voka West-Vlaanderen wil met de Customs Academy sterk inzetten op dit veranderende politieke en zakelijke landschap. Het ultieme doel van de opleiding is de deelnemers toe te laten om douaneprocessen binnen de onderneming beter te begrijpen en te managen, ongeacht of de douaneafhandeling intern of door een douanevertegenwoordiger wordt gedaan.

Om onze ambities op dit vlak waar te maken, werken we voor dit opleidingstraject samen met onze partner Deloitte, die een aantal specialisten met de nodige ervaring op het vlak van douane en internationale handel ter beschikking stelt. Dankzij de nauwe contacten met de douane kunnen we de meest actuele info met u delen. Getuigenissen van business experts maken telkens de vertaalslag naar de praktijk. Daarnaast zullen enkele modules van de Customs Academy ondersteund worden door de bevoegde autoriteiten van de Belgische Douane.

Customs Academy 2021 bestaat uit 8 modules:

 • Introductie tot douanewetgeving, specifieke douanebegrippen – Begrijp hoe de EU douanewetgeving in elkaar zit en leer de belangrijkste douanebegrippen kennen.
   
 • Douaneformaliteiten en (speciale) douaneregelingen (binnenbrengen/uitvoeren, transit, opslag, veredeling) –  Ga na welke douaneformaliteiten men moet vervullen bij in- en uitvoer en welke douaneregelingen men kan toepassen wanneer goederen in de EU binnenkomen of uitgaan. Gebruik maken van speciale douaneregelingen kan de onderneming cashflow optimalisatie bieden.
   
 • Classificatie (douanetechnische omschrijving van de goederen) – Douanenomenclatuur, Binding Tariff Information, TARIC. Ontdek hoe men een product douanetechnisch classificeert en welke hulpmiddelen hiervoor kunnen gebruikt worden.
   
 • Douanewaarde (basis van invoerbelastingen) en btw – Begrijp hoe de douanewaarde van goederen bij invoer tot stand komt en ontdek welke methodes er bestaan om de douanewaarde maximaal te optimaliseren binnen het wettelijk kader. Aansluitend staan we stil bij het concept 'invoer btw' en welke optimalisatiemogelijkheden daar bestaan voor Belgische en/of buitenlandse ondernemingen.
   
 • Oorsprong (paspoort van de goederen) en anti-dumping – Het toepassen van correcte oorsprong is een onderdeel van de douane compliance bij elke onderneming. Correct oorsprongmanagement kan zowel financiële voordelen leveren aan de onderneming (bij invoer), alsook concurrentievoordelen (bij uitvoer).
   
 • Gunstregimes bij invoer (preferenties, schorsingen, contingenten en vereenvoudigingen) – Bepaalde goederen kunnen in de EU ingevoerd worden onder verlaagd of nulrecht of zelfs met schorsing van invoerrechten. Dit kan een substantieel ‘competitive advantage’ bieden aan de onderneming ten aanzien van de concurrenten.
   
 • Douane compliance, douanevergunningen en relatie met douanevertegenwoordiger – We bekijken de organisatie van compliance policy op bedrijfsniveau en zoomen in op de verschillende douanevergunningen die de onderneming een onderscheiding kunnen bieden. Finaal staan wij stil bij de verschillende mogelijkheden van douanevertegenwoordiging en de impact hiervan.
   
 • Gegidste rondleiding in de haven van Zeebrugge met inkijk in de werking van de douane of van het logistieke proces in de haven bij invoer/uitvoer + niet-tarifaire compliance (bv. dual-use, FAVV, etc.) op basis van de noden van de deelnemers + accijnzen (indien van toepassing).

Inschrijven voor de Customs Academy kan hier. Voor meer info kunt u contact opnemen met Leonid Guz.

Doelgroep

Douaneverantwoordelijken, exportmedewerkers en -managers, zaakvoerders, CFO, Supply Chain managers,...

 

logo Deloitte

 

 

Dit zeiden deelnemers van voorgaande edities:

“Het traject werd gegeven door ervaren professionals en onze vragen werden telkens uitgebreid behandeld. Vooral de sessie rond classificatie was voor mij zeer leerrijk aangezien mijn kennis heel beperkt was. De sessies waren goed georganiseerd en gecoördineerd. Een echte aanrader voor iedereen die in aanraking komt met douane!”

Eline Demeyere – Coördinator klantenservice bij Sedac-Meral

“Dankzij de Customs Academy ben ik de douaneregelingen binnen een bedrijf veel beter gaan begrijpen. De cursus bevat gedetailleerde info en talrijke voorbeelden over de meeste douane-aspecten. De opgedane kennis omtrent wetgeving, formaliteiten en douaneregelingen heb ik dan ook al goed kunnen toepassen in mijn huidige functie. De cursus werd (ondanks dat het dit jaar digitaal moest verlopen) op een boeiende en interactieve manier gegeven. De rondleiding en voorstelling in de haven van Zeebrugge was ook heel interessant.”

Isabelle Deleplanque - Inbound & Douane bij Bridgestone Europe NV/SA

Contactpersoon

Leonid Guz

Kennis & advies/Internationaal ondernemen

Wanneer

Prijs

 • Voka leden: 1450 euro
 • Niet-leden: 1800 euro

Voor dit seminarie kunt u gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Uw aanvraag dient te gebeuren ten laatste binnen de 14 kalenderdagen na de eerste sessie. Registratienummer: DV.O104126.  
Aantal opleidingsuren: 24

KMO-portefeuille

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Vraag het @ Voka
Accent
ING
Proximus
SD Worx
CRM Group