Overslaan en naar de inhoud gaan
  • 26/05/2025

Met amper 63 hectare bedrijfsgronden dreigt de economische ontwikkeling van Vlaams-Brabant volledig stil te vallen. “Bovendien zijn de beschikbare percelen vaak te klein voor realistische uitbreidingen of nieuwe investeringsprojecten”, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Kris Claes van Voka-KvK Vlaams-Brabant.

Terwijl Vlaanderen tot 2050 elk jaar 259 hectare aan bijkomende bedrijfsgronden nodig heeft, is er vandaag slechts 531 hectare beschikbaar. Dat blijkt uit de nieuwe ruimtebehoefte van Voka. Met de huidige behoeften zal dit aanbod binnen twee jaar helemaal zijn opgebruikt. Bovendien is het aanbod zeer ongelijk verspreid: meer dan de helft van die beschikbare bedrijfsgronden - 300 hectare - ligt in Limburg.

Dit staat in schril contrast met het zeer summiere aanbod in Vlaams-Brabant. Het aanbod onbebouwde bedrijventerreinen in deze provincie bedraagt slechts 63,33 hectare. Daarbij komt dat dit aanbod zeer ongelijk is verspreid: 90 procent van de snel te ontwikkelen bedrijfsgronden ligt in de Noord-Rand (38,1 ha) en West-Brabant (18,73 ha). In Hageland (3,94 ha) en Groot-Leuven (2,56 ha) is er amper nog een morzel snel te ontwikkelen bedrijfsgrond beschikbaar.


“Reken daar de 47 hectare in de provincie Antwerpen bij en dé economische motor van ons land dreigt compleet stil te vallen. Met amper 220 voetbalvelden snel te ontwikkelen bedrijfsgronden in de directe omgeving van de luchthaven van Zaventem en de haven van Antwerpen dreigt de toekomstige welvaart en tewerkstelling hier snel stil te vallen.” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka-KvK Vlaams-Brabant


Naast een beperkt aanbod, speelt in Vlaams-Brabant nog een ander groot probleem: de beschikbare percelen zijn klein en versnipperd. Everberg (16,44 ha) in Kortenberg/Tervuren/Zaventem en Lozenberg (13,46 ha) in Zaventem zijn de twee enige grotere vrije sites in Vlaams-Brabant. “Bijkomend probleem is dat de bestaande sites voor industriële ontwikkeling de voorbije jaren zijn verdwenen, zonder enige compensatie. Een mooi voorbeeld is de zone Meise-Westrode, waar de Vlaamse regering een jaar geleden 60 van de 80 hectare kocht om het als groene long te behouden.”

Naast die 63,33 hectare heeft Vlaams-Brabant nog 519 hectare percelen als industriezone ingekleurd. “Maar dit is theorie. Het overgrote deel van deze percelen is momenteel niet ontwikkelaar omwille van juridische procedures, een moeilijke ontsluiting of ander ruimtegebruik. Voor elk van deze terreinen moet een analyse worden gemaakt, zodat we snel nieuwe bedrijfsterreinen kunnen creëren en onbenutte terreinen kunnen activeren”, zegt Kris Claes.

Voka-KvK Vlaams-Brabant pleit er ten slotte voor de bouwshift met tien jaar uit te stellen, tot 2050. “Economische groei en welvaart zijn enkel mogelijk in een gunstig vestigingsklimaat waar ondernemingen letterlijk meer ruimte krijgen. Laten we daar dan ook snel werk van maken.”
 

Contactpersoon

Yves Lambrix

Directeur Belangenbehartiging

Motionmakers
Unifiedpost Group partnerlogo
Akkodis partner
Bofidi
Voka Kvk Vlaams-Brabant partner Brussels Airport
Propaganda
BMW Juma Leuven - Mechelen
ING
Logo SD Worx
Premed