Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Schone, beschikbare en betaalbare energie

Ondernemingen staan voor grote uitdagingen op het vlak van energie en klimaat, en een heuse industriële transitie loert om de hoek. Hoge Europese doelstellingen en de energiecrisis hebben de bestaande uitdagingen enkel vergroot. Een sterk en coherent energiebeleid dat voorziet in betaalbare en schone energie is nog nooit zo belangrijk geweest.

Omarm het nucleaire potentieel

Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen, zal het gros van onze energie CO2-neutraal moeten zijn. Een globale langetermijnsvisie op ons energiesysteem is hier essentieel, waarbij we zeker moeten focussen op synergie en systeemintegratie om onze energiebevoorrading te verzekeren. Deze energievoorraad wordt stevig onder druk gezet door de kernuitstap. Schrap daarom de wet op de kernuitstap uit 2003 en verleng de levensduur van de jongste centrales met 20 jaar.

Daarnaast moeten we ook kijken welke andere centrales op een veilige en economisch rendabele manier kunnen worden uitgebaat. Nieuwe kernenergie moet toegelaten worden in de vorm van een nieuwe generatie kleine, modulaire kernreactoren (SMR’s of Small Modular Reactors genoemd) die onze nucleaire knowhow kunnen valoriseren en ons internationaal weer op de kaart zetten.

Geen bijkomende concurrentiehandicap

In 2021 voerden we de energienorm in, waarbij de federale meerkosten in de energiefactuur werden hervormd naar één federale accijns. Een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat onze ondernemingen geen bijkomende concurrentiehandicap oplopen. Nu is het tijd om die energienorm in de praktijk te brengen en er concrete acties aan te koppelen.

Zo moeten we de energienorm ook toepassen op gewestelijk niveau en werk maken van een korting voor energie-intensieve bedrijven, die vandaag niet kunnen concurreren met buitenlandse prijzen. Daarnaast hebben we nood aan een financieringsinstrument om grote financiële risico’s bij klimaatinvesteringen door industriële bedrijven te minimaliseren en op te vangen. Zo ondersteunen we energie-intensieve industrieën in de uitrol van koolstofarme technologieën

  • Ga voor een maximale verlenging van de nucleaire capaciteit door de wet op de kernuitstap uit 2003 te schrappen en door de jongste centrales met 20 jaar te verlengen. 

  • Maak dankzij een energienorm omgezet in concrete acties energie weer competitief en voorzie in een financieringsinstrument voor industriële klimaatinvesteringen. 

Wil je via mail updates krijgen over onze verkiezingsstandpunten?

Geef je mailadres in voor het aanmaken van een profiel en blijf op de hoogte van onze standpunten.

Connecteer met onze experts

Yannick Van den Broeck

Adviseur Energie en Klimaat

Full bio of Yannick Van den Broeck