Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Verderkijkers 2021 – Logistiek kraakt of maakt onze bedrijven

Verderkijkers 2021 – Logistiek kraakt of maakt onze bedrijven

  • Online

Een nieuw jaar, een nieuwe editie van Verderkijkers. In deze editie zoomen we in op hoe logistiek een bedrijf kan kraken of maken. Want een state of the art logistieke organisatie is cruciaal voor een positieve klantenbeleving en bij uitbreiding voor de groei van je onderneming. Denk maar aan de steeds grotere impact van e-commerce. Tijdens Verderkijkers bieden inspiratiesessies en actuele bedrijfscases de nodige tools aan ondernemers om hun bedrijf futureproof uit te bouwen.

Prangende vragen die in dit community-event aan bod komen: Is het mogelijk om onze drang naar het onmiddellijk ontvangen van onze bestelling te verzoenen met duurzaam transport binnen onze bestaande (weg)infrastructuur? Is het nuttig om één grote opslagplaats te hebben of voorzie je best hubs over het hele land? Is de huidige manier van consumeren aan de bodemprijzen van vandaag nog langer houdbaar of zal de consument (meer) moeten betalen voor de geleverde service? En hoe maken we het verschil met buitenlandse bedrijven?

Deze uitdagingen gaan gelukkig gepaard met voortdurende verandering en innovatie. De nieuwste trends en toepassingen in logistiek zijn slim, hoogtechnologisch en kostenefficiënt. Denk maar aan de inzet van drones in magazijnen, duurzame stadsdistributie of het gebruik data en AI in combinatie met apps. Dat geldt voor grote, maar evenzeer voor kleine bedrijven. Zo kan de logistiek als kloppend hart van een veranderend commercieel landschap een positieve impact genereren. 

Tijdens Verderkijkers brengen we praktische cases tijdens boeiende inspiratiesessies, panelgesprekken en een key note. Onmisbaar voor elke ondernemer!

Sprekers

Keynote

Ann VereeckeAnn Vereecke is professor in Operations en Supply Chain Management aan Vlerick Business School en Universiteit Gent. Tijdens haar lezing bekijkt ze de maatschappelijke rol van logistiek: moet het allemaal just-in-time, kan het duurzamer en toch efficiënter, hoe ziet het ideale stockbeheer er uit, welke technologie is er en hebben we nodig? Maar ook: welke competenties heeft de toekomstige logistieke medewerker nodig?

 

Inspiratiesessies

Tijdens inspiratiesessie koppelen we theorie aan praktijk. Sprekers van Living Tomorrow/Tomorrowlab, of het Vlaams Innovatieplatform voor Logistiek (VIL) en Logflow kijken naar de trends en uitdagingen in verschillende domeinen van logistiek. Praktische cases uit de bedrijfswereld worden gebracht door onder andere Flanders MakeSolucious, Intermodalics en Air Cargo Belgium.

  • Bart Devoldere is Strategic Business Designer bij Living Tomorrow/Tomorrowlab. In de inspiratiesessie over de trends in distributie - denk aan smart cities en innovatieve business modellen - doet hij zijn expertise uit de doeken.
  • Eric Verlinden is Manager Research bij VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen.
  • Eric Vandenbussche richtte Logflow en geeft als consultant strategisch logistiek advies aan grote en kleine ondernemingen, met als specialisatie het vinden van de juiste warehousing voor productie en distributie. Hij introduceert de inspiratiesessie over warehousing.

Debat: 'Logistiek als gamechanger'

"Kan logistiek een gamechanger zijn voor jouw bedrijf?" Dat is de centrale vraag van het debat. Met andere woorden: hoe kan een betere, moderne logistieke organisatie, zorgen voor groei en betere business voor alle soorten bedrijven in alle sectoren. Met sprekers uit verschillende hoeken van de logistieke wereld, is een geanimeerd gesprek verzekerd.

debat

Ann Vereecke is professor in Operations en Supply Chain Management aan Vlerick Business School en Universiteit Gent. Ann geeft les in Operations en Supply Chain Management aan de MBA en Master studenten aan Vlerick Business School. Ze is ook actief betrokken in verschillende executive programma’s en onderzoeksprojecten voor bedrijven uit allerlei sectoren

Eric Verlinden is Manager Research bij VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen. Hem kun je ontmoeten in de inspiratiesessie over Supply Chain én hij laat tijdens het debat zijn licht schijnen over hoe logistiek voor élk bedrijf een gamechanger kan zijn.

Ann Schevenels is als gedeputeerde voor economie en innovatie bij de provincie Vlaams-Brabant de geknipte persoon om in debat te gaan over de rol van logistiek al gamechanger. Met de Logistics-cluster van Smart Hub Vlaams-Brabant wil ze de verbinding maken tussen ondernemingen, overheden, kenniscentra over belangrijke logistieke thema’s in deze regio, met name de luchthaven, innovatieve technologieën voor de logistiek en het intelligent gebruik van bestaande infrastructuur.

Koen Gouweloose is Managing Director at Worldwide Flight Services, een van 's werelds marktleiders in grondafhandeling en het grootste vrachtafhandelingsbedrijf ter wereld. Met eerdere ervaring bij Swissport, DHL International en Express is Koen gepokt en gemazeld in de distributie- en transportwereld en zo de geknipte persoon om bij het debat over logistiek als gamechanger aan tafel te schuiven.

Programma

16.00 - Verwelkoming door Peter van Biesbroeck

Peter Van Biesbroeck is Algemeen Directeur van Voka, Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. 

16.05 - Keynote

Komende dagen en weken maken we de sprekers hier bekend.

16.45 - Inspiratiesessie 1: drie keuzemogelijkheden

Komende dagen en weken vullen we de cases en sprekers hier verder aan.

Trends warehouse 

  • Intro door Eric Vandenbussche van Logflow. Hij heeft het over de snel veranderende markteisen en de daarbij horende toenemende complexiteit die voor de magazijnomgeving zorgen voor een belangrijke disruptie. De ooit rigide magazijnomgeving moet zich ontwikkelen tot een wendbaar gegeven. Agility wordt de uitdaging.
     
  • Case 1: Intermodalics lost asset tracking en positiebepaling (RTLS) op in de logistiek en maakindustrie op basis van cameras. Na jaren gewerkt te hebben aan camera-gebaseerde positiebepaling voor Google (Tango/ARcore) en robot toepassingen, brengt dit Leuvense high-tech bedrijf deze technologie naar de logistiek. 

    Deze sessie toont Dr. ir. Dominick Vanthienen, CTO bij Intermodalics, hoe hun technologie bij een grote Vlaamse logistieke speler de productiviteit deed toenemen in magazijnbeheer door het vermijden van fouten en snellere afhandeling door het weglaten van scanning. De technologie geeft ogen aan het WMS, waardoor scanning - het manueel identificeren van de goederen door bijvoorbeeld met barcodes of RFID - kan weggelaten worden. 
     
  • Case 2: Flanders Make doet onderzoek naar het gebruik van drones voor onder andere het opmaken van automatische inventaris. De huidige demonstrator detecteert razendsnel volledige paletten op de hoogste rekken en telt het aantal dozen op uitgepakte paletten op de lagere rekken.

    Roger Diels volgt als project manager bij Flanders Make ontwikkelingen op voor het autonoom navigeren met drones en AGVs, terwijl hun sensoren de omgeving bestuderen.

Trends supply chain 

  • Inleiding door Eric Verlinden, Manager Research bij VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen
     
  • Case: Air Cargo Belgium met Thomas Van Asch, Project manager
     
  • Case: Thijs Blancquaert ICT Manager bij ECS licht een project toe waarin ze Robotics Process Automation, kortweg RPA, hebben geïmplementeerd. Met de RPA oplossing zorgt ECS2XL ervoor dat repetitief werk uit de handen van de collega’s wordt genomen zodat die zich meer kunnen focussen op meer complexe taken, kwaliteit en supervisie van de automatisatie.

    In een eerste Proof-of-concept werd een eenvoudige taak gekozen waarbij POD (Proof-Of-Delivery) documenten werden geüpload op de site van een klant en er het transport dossier werd voorzien van de nodige referenties. Iets wat meteen enkele uren tot een dag per week uitspaarde.

    ECS is een toonaangevende leverancier van geïntegreerde supply chain-logistiek en intermodale transportoplossingen. Ze zijn gespecialiseerd in transport en logistiek tussen het Verenigd Koninkrijk & Ierland en het Europese vasteland.

Trends distributie en transport

  • Inleiding door Bart Devoldere, Strategic Business Designer bij Living Tomorrow/Tomorrowlab
     
  • Case 1: Solucious is de foodservice specialist van Colruyt Group. Elke dag levert het bedrijf voedingsproducten aan zo'n 1.000 professionele klanten zoals horeca-ondernemingen, ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen en KMO's.

    Op de sessie licht Peter Vanden Avenne de digitale transformatie toe die Solucious recent realiseerde, door het volledige administratieve proces van levering te digitaliseren. Zowel interne opvolgingstools als het standpunt van de klant, inclusief track & trace, komen aan bod.

    Peter Vanden Avenne staat bij Solucious, Colruyt Group aan het hoofd van de supply chain. Hij is er verantwoordelijk voor alle logistieke processen, van receptie goederen over opslag & orderpicking tot de leveringen bij de klant.

  • Case 2: Multimodaal.Vlaanderen, onderdeel van VIL, focust op multimodaal goederenvervoer als (deel)oplossing voor toenemende congestie en klimaatdoelstellingen. Concreet biedt het Vlaamse bedrijven informatie over de mogelijkheden die water en spoor bieden voor hun concrete goederenstromen. Dus geen algemene theorieën, maar concrete business cases op basis van concrete goederenstromen. 

    Deze case wordt toegelicht door Peter Lagey, manager Multimodaal.Vlaanderen bij VIL

17.20 - Inspiratiesessie 2: drie keuzemogelijkheden

Komende dagen en weken vullen we de cases en sprekers hier verder aan.

Trends warehouse 

  • Intro door Eric Vandenbussche van Logflow. Hij heeft het over de snel veranderende markteisen en de daarbij horende toenemende complexiteit die voor de magazijnomgeving zorgen voor een belangrijke disruptie. De ooit rigide magazijnomgeving moet zich ontwikkelen tot een wendbaar gegeven. Agility wordt de uitdaging.
     
  • Case 1: Intermodalics lost asset tracking en positiebepaling (RTLS) op in de logistiek en maakindustrie op basis van cameras. Na jaren gewerkt te hebben aan camera-gebaseerde positiebepaling voor Google (Tango/ARcore) en robot toepassingen, brengt dit Leuvense high-tech bedrijf deze technologie naar de logistiek. 

    Deze sessie toont Dr. ir. Dominick Vanthienen, CTO bij Intermodalics, hoe hun technologie bij een grote Vlaamse logistieke speler de productiviteit deed toenemen in magazijnbeheer door het vermijden van fouten en snellere afhandeling door het weglaten van scanning. De technologie geeft ogen aan het WMS, waardoor scanning - het manueel identificeren van de goederen door bijvoorbeeld met barcodes of RFID - kan weggelaten worden. 
     
  • Case 2: Flanders Make doet onderzoek naar het gebruik van drones voor onder andere het opmaken van automatische inventaris. De huidige demonstrator detecteert razendsnel volledige paletten op de hoogste rekken en telt het aantal dozen op uitgepakte paletten op de lagere rekken.

    Roger Diels volgt als project manager bij Flanders Make ontwikkelingen op voor het autonoom navigeren met drones en AGVs, terwijl hun sensoren de omgeving bestuderen.

Trends supply chain 

  • Inleiding door Eric Verlinden, Manager Research bij VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen
     
  • Case: Air Cargo Belgium met Thomas Van Asch, Project manager
     
  • Case: Thijs Blancquaert ICT Manager bij ECS licht een project toe waarin ze Robotics Process Automation, kortweg RPA, hebben geïmplementeerd. Met de RPA oplossing zorgt ECS2XL ervoor dat repetitief werk uit de handen van de collega’s wordt genomen zodat die zich meer kunnen focussen op meer complexe taken, kwaliteit en supervisie van de automatisatie.

    In een eerste Proof-of-concept werd een eenvoudige taak gekozen waarbij POD (Proof-Of-Delivery) documenten werden geüpload op de site van een klant en er het transport dossier werd voorzien van de nodige referenties. Iets wat meteen enkele uren tot een dag per week uitspaarde.

    ECS is een toonaangevende leverancier van geïntegreerde supply chain-logistiek en intermodale transportoplossingen. Ze zijn gespecialiseerd in transport en logistiek tussen het Verenigd Koninkrijk & Ierland en het Europese vasteland.

Trends distributie en transport

  • Inleiding door Bart Devoldere, Strategic Business Designer bij Living Tomorrow/Tomorrowlab
     
  • Case 1: Solucious is de foodservice specialist van Colruyt Group. Elke dag levert het bedrijf voedingsproducten aan zo'n 1.000 professionele klanten zoals horeca-ondernemingen, ziekenhuizen, woonzorgcentra, scholen en KMO's.

    Op de sessie licht Peter Vanden Avenne de digitale transformatie toe die Solucious recent realiseerde, door het volledige administratieve proces van levering te digitaliseren. Zowel interne opvolgingstools als het standpunt van de klant, inclusief track & trace, komen aan bod.

    Peter Vanden Avenne staat bij Solucious, Colruyt Group aan het hoofd van de supply chain. Hij is er verantwoordelijk voor alle logistieke processen, van receptie goederen over opslag & orderpicking tot de leveringen bij de klant.

  • Case 2: Multimodaal.Vlaanderen, onderdeel van VIL, focust op multimodaal goederenvervoer als (deel)oplossing voor toenemende congestie en klimaatdoelstellingen. Concreet biedt het Vlaamse bedrijven informatie over de mogelijkheden die water en spoor bieden voor hun concrete goederenstromen. Dus geen algemene theorieën, maar concrete business cases op basis van concrete goederenstromen. 

    Deze case wordt toegelicht door Peter Lagey, manager Multimodaal.Vlaanderen bij VIL

17.50 - Pauze

/

18.00 - Debat: Is logistiek een game changer voor elk bedrijf?

Debat met:

  • Ann Schevenels, Gedeputeerde Vlaams-Brabant met als bevoegdheden onder andere Economie en innovatie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
  • Eric Verlinden, Manager Research bij het Vlaams Innovatieplatform voor Logistiek (VIL)
  • Koen Gouweloose,  Managing Director at Worldwide Flight Services, een van 's werelds marktleiders in grondafhandeling en het grootste vrachtafhandelingsbedrijf ter wereld
  • Ann Vereecke, professor in Operations en Supply Chain Management aan Vlerick Business School en Universiteit Gent
18.30 - Slotwoord door Ann Schevenels

Ann Schevenels is Gedeputeerde Vlaams-Brabant met als bevoegdheden onder andere Economie en innovatie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

18.40 - Virtueel netwerken

Nakaarten over de gesprekken of ervaringen uitwisselen, het kan tijdens de afsluitende virtuele netwerksessie.

Gratis bij deelname: Trendradar voor de logistiek (VIL) (t.w.v. €150)

boek trendsIn dit e-boek schetst Eric Verlinden, auteur van de Trendradar en spreker op deze editie van Verderkijkers onze veranderende wereld. Hij licht technologische vernieuwingen in de logistieke sector toe. Die ziet hij niet als trends, maar als enablers in de transitie naar een slimmere logistiek. Ook enkele innovaties komen aan bod. Vanuit deze maatschappelijke veranderingen en enablers heeft VIL twaalf logistieke trends gedetecteerd die beschreven worden in het boek.
 
Dit e-boek ter waarde van €150 wordt aangeboden aan de deelnemers van Verderkijkers door het Vlaams Innovatieplatform voor Logistiek (VIL).
 

Partners

Contactpersoon

Joël Dewalheyns

Adviseur Innovatie & Digitalisatie

Wanneer

Prijs

€60
(excl. btw)

Extra info

Het is op dit moment niet mogelijk om te registreren voor deze activiteit.

Voorwaarden

Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via Voka-mediakanalen kan worden gebruikt.

Proximus