Skip to main content
  • Welk energiecontract past bij jouw bedrijf?
  • Gesponsorde inhoud
  • 03/06/2021

Welk energiecontract past bij jouw bedrijf?

Meer dan de helft van de Vlaamse bedrijven vindt de elektriciteitskost belangrijk in de totale bedrijfskosten.* Luminus geeft de belangrijkste aandachtspunten voor het afsluiten of vernieuwen van een contract.

Vast of variabel

Het type energiecontract bepaalt welke invloed marktschommelingen op de prijs hebben. Bij een vast contract wijzigt de energieprijs gedurende de looptijd van je contract niet en ben je beschermd tegen prijsstijgingen. Je kan echter niet van lagere prijzen genieten in een dalende markt, zoals bij een variabel tarief dat elk kwartaal aan de actuele marktsituatie wordt aangepast. Hier is dan wel het risico dat bij stijgende prijzen je energieprijs ook geïndexeerd wordt.

Nettarieven en heffingen, die ongeveer 60% van je energierekening uitmaken, worden niet beïnvloed door het type contract.

 

Injectievergoeding voor je overtollige productie uit zonnepanelen

Produceer je als eigenaar van zonnepanelen meer elektriciteit dan je verbruikt, dan kan je die overtollige energie op het net injecteren. Hiervoor kan je vergoed worden als je over een installatie met een omvormervermogen van max. 10 kVA in combinatie met een digitale meter beschikt. Je kiest dan best voor een energiecontract met injectievergoeding. Luminus voorziet elk energietarief voor deze bedrijven van een voordelig injectietarief.

Geen zonnepanelen? Bereken gratis hoeveel je kan besparen op je factuur met zonnepanelen.

 

Groene energie

1 op 4 bedrijven kiest vandaag al voor groene stroom. Sommigen twijfelen nog over de oorsprong ervan, alsook het geloof dat groene energie altijd gepaard gaat met een meerkost*. Nochtans bestaan er tarieven zoals Comfy Pro met gegarandeerd groene stroom van Belgische bodem, die je als trouwe klant zelfs belonen met stijgende kortingen op je energie.

 

Energiebeleid

De keuze van energieleverancier heeft ook een impact op de verdere uitbouw van hernieuwbare energie in België. Luminus herinvesteert in groenestroomprojecten in België. Met 234 eigen windturbines is Luminus zelfs de grootste speler op het vlak van windenergie op het land. Daarnaast installeerde het bedrijf 7 waterkrachtcentrales en voor 21 megawatt aan zonnepanelen bij klanten.

 

Service

Een goede begeleiding kan je flink wat geld en tijd besparen. Eenvoudig je administratie en facturatie beheren, snel een antwoord op je vraag: ze kunnen mee het verschil maken voor je bedrijf. Evalueer de service via de servicechecker van de VREG.

 

Opzeg contract

Verbruik je jaarlijks meer dan 50 MWh elektriciteit én 100 MWh gas, dan kan je je contract niet vroegtijdig opzeggen tenzij je een vergoeding betaalt. Vanaf 1 september 2021: 100 MWh gas of 100 MWh elektriciteit, beide plafonds los van elkaar bekeken. Ligt dat verbruik lager, dan kan je op elk moment kosteloos veranderen van energieleverancier, ongeacht de einddatum van het contract.

 

*Bron: Vreg Markmonitor 2020

 

 

Luminus, de energiepartner die samen met u het verschil maakt. https://www.luminus.be/nl/pro/