Is het stikstofprobleem van de baan, nu het langverwachte Stikstofdecreet er is? Robin Verbeke gaat met deze opleiding in op de geschiedenis van de context van de Vlaamse Stikstofcrisis, de uitdagingen ervan voor de vergunningverlening en de oplossingen vervat in het Stikstofdecreet.
Sinds het Stikstofarrest van 25 februari 2021, is er een stroom aan stikstofarresten op Vlaanderen afgestevend. Hierdoor was er sprake van een ware vergunningenstop. Met deze opleiding gaan we in op de wetenschappelijke en juridische context achter het stikstofprobleem en staan we stil bij het Stikstofdecreet en de oplossingen die dit decreet biedt voor de vergunningverlening voor ondernemingen.
De opleiding gaat in op volgende thema’s:
De stikstofimpact
De juridische context
De stikstofcrisis
Het Ineos-arrest
Op weg naar een Stikstofdecreet
Het Stikstofdecreet
Wat heb je geleerd na dit traject?
De deelnemers van deze opleiding krijgen een grondig inzicht in de juridische, wetenschappelijke én beleidsmatige context rond de stikstofproblematiek. Bovendien worden een aantal handvaten aangereikt, ter ondersteuning van vergunningsaanvragers en het kunnen maken van een grondige risico-inschatting voor initiatiefnemers die met een project willen starten.
De stikstofimpact: eerst gaan we in op de wetenschappelijke context, met name de vraag waarom stikstof (of eigenlijk een teveel aan stikstof) precies een probleem is.
De juridische context: erna maken we de vertaling van het wetenschappelijke probleem naar een juridisch probleem. Hoe komt het dat de vergunningen van stikstof-emitterende inrichtingen precies leidt tot vergunningsproblemen? Hierbij gaan we in op het juridische statuut van de Europees beschermde speciale beschermingszones en het instrument van de passende beoordeling.
De stikstofcrisis: nu de context duidelijk is, staan we stil bij een historisch overzicht van zowel de verschillende pogingen om tot een oplossing te komen en de verschillende arresten van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het zijn die
arresten die tot een juridische patstellingen en een feitelijke vergunningenstop hebben geleid.Het Ineos-arrest: de echte juridische ontknoping kwam er met het Ineos-arrest van 20 juli 2023. We gaan in op de krachtlijnen van het arrest en de impact ervan op de vergunningverlening.
Op weg naar een Stikstofdecreet: het Ineos-arrest leidde vervolgens tot een stroomversnelling richting de broodnodige, decretale oplossing. We gaan in op het ontstaan van het Stikstofdecreet, de wetenschappelijke onderbouwing en het Stikstofakkoord van 14 november 2023.
Het Stikstofdecreet: vervolgens staan we stil bij de bewoordingen van het Stikstofdecreet en de vergunningsregels die werken voor NOx-inrichtingen. We bekijken de drempelwaarden, het beoordelingskader voor de passende beoordeling en intern en extern salderen. Ook staan we even stil bij de robuustheid en de rechtszekerheid vanuit het Stikstofdecreet.
Conclusie: de bovenstaande punten leidden uiteindelijk tot een korte conclusie, met enkele concrete tips & tricks voor ondernemingen
Robin Verbeke, Adviseur Omgeving & Ruimtelijke Ordening, Voka vzw.
Robin Verbeke was zo’n zestal jaar actief als advocaat bij LDR Advocaten in Omgevingsrecht, een kantoor met afdelingen in Gent en Brugge, met een doorgedreven specialisatie in het brede omgevingsrecht. Robin zelf legde zich tijdens zijn loopbaan als advocaat toe op het begeleiden, ondersteunen of bestrijden van omgevingsvergunningsaanvragen, telkens vanuit de specialisaties stedenbouw, ruimtelijke planning, natuur- en soortenbeschermingsrecht en milieueffectenrapportage.
In juni 2023 verliet Robin de balie verlaten en startte hij als Adviseur Omgeving & Ruimtelijke Ordening bij het Kennis- en Lobbycentrum van Voka vzw. Hier verdiept hij zich in de Vlaamse omgevingsvergunningverlening, de ruimtelijke ordening en alle facetten die hiertegen aanleunen. Hij is lid van diverse strategische adviesorganen zoals de SERV, Minaraad en SARO.
Daarnaast is Robin ondervoorzitter van de Gemeentelijke Commissie van Ruimtelijke Ordening van Lochristi.
In de tussentijd schrijft Robin regelmatig (rechtswetenschappelijke) artikels en maakt hij deel uit van verschillende rechtswetenschappelijke redactieraden. Hij geeft regelmatig presentaties over allerhande ruimtelijke topics.